Banka promosyonları haram mı, alınmalı mı?
Cübbeli Ahmet Hoca, son günlerin cevabı en çok merak edilen soruya yanıt verdi.
ABONE OLBankaların verdiği promosyon ücreti haram mı?
Çalışan o parayı almalı mı?
Kafaları karıştıran soruya Cübbeli Ahmet Hoca Vahdet'teki köşesinde cevap verdi; Kesinlikle alın, bankaya bırakmayın, geçiminizi sağlamakta zorlanıyorsanız siz kullanın, eğer ihtiyacınız yoksa ihtiyaç sahibi fakirlere dağıtın...
İşte Cübbeli'nin konu ile ilgili yazısındaki bölüm;
Şeyhimiz Mahmud Efendi Hazretleri finans kurumlarının şubelerinin artması için çok ricacı olurdu.
BANKAYA BIRAKMAYIN
Faiz müessesesine destek olmamak için bankaların verdiği promosyonları kesinlikle bankada bırakmamak lazım. Promosyonu alan kişi muhtaç ise kendi kullanabilir. Geçimini sağlayabiliyorsa fakire fukaraya vermelidir.
Şirketlere “İşçilerinizin maaşlarının bankadan ödeyin” diyorlar. Mecburen böyle şeylere bağlamışlar şirketleri. İşçilerin maaşları bankadan ödendiği için bu sefer banka tercihi devreye giriyor.
Biz “Mutlaka finans kurumlarını tercih etmelisiniz” diyoruz. Çünkü finans kurumları faizsizdir, kar payı esasına dayanır. Şeyhimiz Mahmud Efendi Hazretleri bunun üzerinde dururdu. Hatta finans kurumlarının şubelerinin artması için çok ricacı olurdu. İlçelerde falan yoktu o zamanlar. “Oralarda da çoğalın da milleti öbür bankaya girmekten kurtarın” buyururdu. Bundan dolayı şirketler finans kurumlarını tercih etsinler. Ama oldu ki diğer tür bankaya mecbur olundu. Bu durumda promosyon veriliyor.
Bu promosyonları kesinlikle bankada bırakmamak lazımdır. Çünkü o zaman faiz müessesesine destek vermiş olursun. O para ona kalırsa faiz müessesesi güçlenir. Bu promosyonları şirket alıp mı dağıtıyor yoksa şahısların kendilerine mi veriliyor burada fark var.
Eğer şirketler alıyorsa, hak onlarınsa, anlaşma öyleyse şirket bu promosyonları kendi kullanmamalı, fakir fukaraya dağıtmalıdır.
Eğer şahsın kendine veriliyorsa promosyon, o işçi kendi durumuna göre hareket eder. O promosyonu bankaya bırakmamalıdır. Faiz müessesesini güçlendirmemek adına çekmelidir. Çektikten sonra da kendisi zekât alacak durumda muhtaç ise kullanabilir. Zekât, sadaka alacak durumda değilse, geçinebiliyorsa kendinden çok daha muhtaç olan fakire vermelidir.