Yaşar Kemal'in evi sanatçı akınına uğradı

Yaşar Kemal'in vefatının ardından Üsküdar Vaniköy'de bulunan evi sanat, siyaset ve edebiyat dünyasının akınına uğradı.

ABONE OL
GİRİŞ 01.03.2015 17:49 GÜNCELLEME 01.03.2015 17:54 GÜNCEL
Yaşar Kemal'in evi sanatçı akınına uğradı

Sanatçı Zülfü Livaneli, Yaşar Kemal'in vefatından duyduğu üzüntüyü ifade ederek “Hep bu eve gelirdim. Beni yukarıda Yaşar Kemal karşılardı. Bu sabah, 'Artık Yaşar abi yok mu' dedim. İnanılacak bir şey değil" dedi.

Sanatçı Suavi de “Babamı, ağabeyimi kaybettim desem yeridir. 'Yaşar Kemal'in yaşamadığı ömürler varsa Vedat Türkali'nin omzuna yaslansın' diyerek Yaşar Kemal'in anısı önünde saygıyla eğiliyorum. Tüm halkların başı sağolsun" şeklinde konuştu.

Gazeteci- Yazar Nebil Özgentürk duygularını şöyle ifade etti: “Bir halk kahramanıydı. Kendi yazdığı kahramanlar gibi yaşadı. O yüzden bir romancının böylesine sevilmesi ve ortak payda haline gelmesi bir halkın gururu olmalıdır" dedi. Gazeteci- Yazar Zeynep Oral ise “Türkiye'de hiçbir yazar Yaşar Kemal gibi sayılıp sevilmedi" şeklinde konuştu.

"YAŞAR KEMAL TOPLUMUN VİCDANIYDI"

İnsan Hakları Derneği eski Başkanı ve siyasetçi Akın Birdal da Yaşar Kemal'in insan hakları mücadelesindeki önemine değindi.

Birdal, “Yaşar Kemal toplumun vicdanıydı, bu coğrafyanın ve insanlığın büyük bir kazanımıydı. İnsan hakları ve demokrasi mücadelemizde, zor kavşaklarda Yaşar Kemal'e sığındık. Bu yürüyüşümüzü sürdürürken Yaşar Kemal bizim yanımızda olacak" ifadelerini kullandı. Dünyaca ünlü piyanist İdil Biret ve orkestra şefi Gürer Aykal ise Yaşar Kemal'in folklora olan katkılarına değindi.

DOĞDUĞU KÖYDEN TOPRAK GETİRİLDİ

Yaşar Kemal'in doğduğu Osmaniye'nin Hemite Köyü muhtarı Hüsnü Cömert, Yaşar Kemal'in babasının mezarının yanından toprak getirdiklerini söyleyerek “Ustamıza son görevimizi yapmak istiyoruz. Mekanı cennet olsun, herkesin başı sağ olsun" dedi.

KAYNAK : DHA