Hatay deprem riski taşıyor mu?

Hatay'da Kızıldeniz Fay Hattı Projesi çerçevesinde yapılan deprem konulu konferansta 1872'den bu yana kentte büyük deprem meydana gelmediğine dikkat çekildi.

ABONE OL
GİRİŞ 01.03.2006 18:58 GÜNCELLEME 01.03.2006 18:58 GÜNCEL
Hatay deprem riski taşıyor mu?
Murat Altunöz'ün haberi

 

Hatay'da Kızıldeniz Fay Hattı Projesi çerçevesinde yapılan deprem konulu konferansta 1872'den bu yana kentte büyük deprem meydana gelmediğine dikkat çekilirken bunun deprem olmayacağı anlamına gelmediğini belirtildi. Strasbourg Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mustapha Meghraoui Gelecekteki sismik hareketleri inceleyen projelerinin hareket noktaları Ürdün, Lübnan, Suriye ve Türkiye olduğunu vurguladı.

Kızıldeniz Fay Hattı Projesi kapsamında Antakya'da yapılan deprem konulu konferans Antakya Belediyesi Meclis Salonunda gerçekleştirildi. Yaklaşık 3 yıldır devam eden çalışmalar neticesinde yapılan konferansın açılış konuşmasını İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Cihat Mazmanoğlu, yaptı.

Türkiye'nin depremsellik yönünden dünyanın en riskli bölgelerinden birisi olduğunu herkesin bildiğini kaydeden Mazmanoğlu, son 10 yılda oluşan depremlerin 20 binin üzerinde kişinin ölümüne ve 20 milyar dolarlık maddî hasara neden olduğunu kaydetti.

Mazmanoğlu, depremlerin Türkiye'nin gelişmesini engelleyen en önemli etkenlerden biri olduğunu ifade ederek, 'Bilindiği gibi kentimizde tarihinde büyük depremlerle sarsılmış ve defalarca yerle bir olmuştur. 1872 yılından beri kentimizde yıkıcı bir deprem olmamıştır, ama bu deprem olmayacağı anlamına gelmemektedir' dedi.

Ölü Deniz Fay Zonu ile ilgili proje çalışmalarının 3 yıldır devam etmekte olduğunu anımsatan Mazmanoğlu, 'Bundan önceki toplantılar Almanya ve Ürdün'de gerçekleşti. Bilindiği gibi Ölü Deniz Fay Zonu Antakya yakınlarında ülkemiz sınırları içine girmekte, Asi Nehri boyunca devam ederek Amik Ovasına gelmekte ve buradan da kuzeye doğru devam ederek Maraş Türkoğlu yakınlarında Doğu Anadolu Fay Zonu ile birleşmektedir' diye konuştu.

Hatay'daki tarihsel durum

Avrupa Birliği tarafından desteklenen projenin Koordinatörü Fransa Strasbourg Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mustapha Meghraoui da yaptığı konuşmada şunları söyledi:

'Gelecekteki sismik hareketleri inceleyen projemizin hareket noktaları Ürdün, Lübnan, Suriye ve Türkiye'dir. Avrupa Komisyonu'nun desteklediği projelerinden biridir ve burada olmak ayrıca önemli çünkü Antakya'nın tarihsel geçmişine baktığımız zaman ciddî anlamda deprem hareketlerinin yaşandığı bir alan olduğu ortaya çıkmaktadır. Türkiye'de Osmangazi Üniversitesi, Suriye'de Kültür Bakanlığı, Lübnan'da Lübnan Üniversitesi ve Ürdün'de Ürdün Üniversitesi bizlere bu proje kapsamında destek olan noktalar. Zaten Avrupa Birliği için önemli olan yerel üniversiteler ile işbirliği yapmak.'

'Fay hattının özellikleri belirlenmeli'

Konuşmacılardan Doç. Dr. Serdar Akyüz de, 'Antakya bölgesinde mevcut deprem tehlikesi ve depremlerin paleosismolojik yöntemlerle araştırılması' konusunda yaptığı konuşmada bir bölgede bulunan fay hattının incelenmesinin ve farklı yöntemlerle analizinin yapılmasının önemine dikkati çekti.

Fayın bulunduğu hattın lokasyonunun, uzunluğunun, riskinin ve geçmiş profillerinin belirlenmesinin, o bölgede yapılması düşünülen imar çalışmaları için hayatî olduğuna işaret eden Akyüz, İnşaat Mühendisleri Odası gibi profesyonel kuruluşların çalışmalarında daha iyi önlemler almak için bu bilgileri kullanması gerektiğini sözlerine ekledi.

Belediye Başkanı: Antakya'mız artık körebe gibi ilerlemeyecek

Antakya Belediye Başkanı Mehmet Yeloğlu, kentte şimdiye kadar böyle bir çalışma yapılmadığına dikkat çekerek, 'Şehrimizin gelişmesi ve kentleşmesi süreci, körebe gibi ilerlemiştir. Son yaptığımız İmar Plânı çalışmalarımızda da jeolojik, jeofizik ve jeoteknik çalışmaları temel alınarak gerçekleştirilmiştir. Bu aşamadan sonra elde edilen bu bilgiler ışığında Antakya'mız körebe gibi ilerlemeyecektir. Bilerek atacaktır adımlarını' dedi.