Suruç Ovası'nda verim katlanacak

Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise sayılı sulama tüneli konumundaki Suruç Tüneli aracılığıyla Atatürk Barajı'ndan alınan ve adeta bir nehri andıran su, daha önce kuru tarımın yapıldığı bölgelere aşama aşama ulaşıyor

ABONE OL
GİRİŞ 19.06.2015 14:20 GÜNCELLEME 19.06.2015 14:20 GÜNCEL
Suruç Ovası'nda verim katlanacak

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şanlıurfa Şube Başkanı Ali Rıza Öztürkmen, sulu tarıma geçilen Suruç Ovası'ndaki verimin 5 kat artmasını beklediklerini söyledi.

Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise sayılı sulama tüneli konumundaki Suruç Tüneli aracılığıyla Atatürk Barajı'ndan alınan ve adeta bir nehri andıran su, daha önce kuru tarımın yapıldığı bölgelere aşama aşama ulaşıyor.

Suruç Ovası'nda 95 bin hektar alanı suyla buluşturacak projesinin yaklaşık üçte biri tamamlandı. Böylece bölgedeki verimli arazilere su verilmeye başlandı. Güneydoğu çiftçisinin yıllardır suya ve farklı tarım ürünlerine olan özlemi de suyun verimli arazilere ulaşmasıyla son buluyor.

ZMO Şanlıurfa Şube Başkanı Öztürkmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toprakların suya kavuşmasıyla ürün deseninin değişmeye başladığını belirtti.

Türkiye'de yetişen pamuğun yüzde 42'sinin Şanlıurfa'da üretildiğine değinen Öztürkmen, sulanabilir arazilerin artmasıyla bu oranın en az yüzde 50'ye çıkacağına dikkati çekti.

Bölgede daha önce sadece buğday ve arpa gibi ürünler yetiştirildiğini anımsatan Öztürkmen, şöyle konuştu:

"Artık başta pamuk olmak üzere meyve ve sebze ürünleri ön plana çıkmaya başladı. Şu anda ovanın bir kısmına su verilmeye başlandı ve gelecek aya kadar 50 bin hektara ulaşacak. Bölge çiftçisi bu yıl hazırlıklarını suyu göz önüne alarak yaptı. Özellikle pamuk ve mısır ekimi yapıldı. Bu yıl 50 bin hektarda sulu tarım yapılacak. Dolayısıyla sulu tarıma geçilmesiyle Suruç Ovası'nda verimin 5 kat artmasını bekliyoruz. İnşallah ovanın tamamı yaklaşık 2 yılda suya kavuşmuş olacak."

KAYNAK : AA