Hamdi Akın 6 evini mültecilere açtı
Suriyeli mülteciler için evlerini açmaya karar veren işadamı Hamdi Akın, 6 evini onlara tahsis etti.
ABONE OLSuriyeli mültecilerin barınmaları için evlerini açmaya karar veren işadamı Hamdi Akın, 25 gün önce İstanbul İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne başvurdu. Olumlu cevap aldı. Sıra dairelerin en güzel biçimde döşenmesindeydi. Akfen Gayrimenkul Genel Müdür Yardımcısı Deniz Bilecik’in bizzat seçtiği mobilyalar, mutfak gereçleri, ebeveyn ve çocuk yatakları, beyaz eşya yerleştirildi. Aileler, birkaç battal boy poşete sığdırdıkları eşyayla geldiler. Odaları sevinç ve heyecanla dolaştılar.
TÜRKİYE BİZİM İÇİN ELİNDEN GELENİ YAPTI
Akın’ın evlerini açtığı altı Suriyeli aileyi, resmen başvurduğu İstanbul İl Göç İdaresi seçti. Hepsi de kayıtlı ve güvenlik soruşturmasından geçen mülteciler. Kimi elektrik mühendisi, kimi sanatçı, kimi gazeteci... Şam, Halep, Hama, Humus’tan gelmişler. Elektrik mühendisi Muhammed (50), üç yıl önce 10 kişilik ailesiyle birlikte kaçmış: “Türkiye’ye çok teşekkür ediyorum. Bizim için elinden geleni yaptı” diyor. Muhammed, işsizlikten, mesleğini yapamamaktan yakınıyor: “Eşim ve çocuklarımla Boğaz’da yemeğe gitmek en büyük hayalim. Mühendislik yaparsam bunu gerçekleştirebilirim.”
OĞLUMUN BİR İSTİKBALİ OLACAK
Halid Seyid (31), Şam Üniversitesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Stajını El Cezire’de yapmış. Bir buçuk yıl önce geldiği İstanbul’da mobilyacılık yapıyor. Mesleğini yapamadığı için çok üzgün. Akrabalarının tümü içsavaştan kaçıp Ürdün’e sığındığı halde neden kendisinin Türkiye’yi seçtiğini şöyle anlatıyor: “Ürdün’deki akrabalarım, ‘Sakın buraya gelme. Türkiye’ye git. Türkçe bilmesen bile her şeyi öğrenirsin’ dediler.” Gazeteci Seyid, bir mobilya firmasında iş bulmuş ve işini çok sevmiş: “İşverenim bana çok iyi davranıyor. Ücretim düşük de olsa düzenli olarak ödedi.” Eşi Fatıma (23) sekiz aylık oğlu Zeyd’i gösteriyor ve “Oğlumun iyi bir istikbali olacak. Okumuş, kültürlü, Kuran’ı ezberlemiş bir evlat olacak” diyor.
İSTANBUL'DA HAYAT ZOR
Ali (35), bir buçuk yıl önce Halep’ten neden geldiğini anlatırken ağlıyor: “Bombalar yağıyordu. Sabah evden çıktığımda akşam döneceğimden emin olamıyordum. Üzerimizden geçen her uçak çocuklarımı korkutup ağlatıyordu.” Kardeşleri, anne-babası, eşi ve dört çocuğuyla birlikte 20 kişi Gaziantep’e gelmişler. Sonra İstanbul... Ali, Halep’te ünlü bir sanatkârmış. “İstanbul’da hayat zor, standartlar çok farklı. Çalışmayan için çok pahalı bir şehir. Çok şükür ki kolayca sanatıma göre iş buldum.” Ali, çocuklarının okula gidip eğitim görmesini istiyor ama özel Suriye okullarının aylık 1000 lira olduğunu, dört çocuğunu okutmasının mümkün olmadığını söylüyor: “İşte bu nedenle Avrupa’ya gitmek istiyoruz, denizlerde boğuluyoruz. Her şey çocuklarımızın istikbali için.”
HERKES BİR AİLE ALSA SORUN BİTER
Yazın Bodrum sokaklarında gördüğüm mültecilerin hali içler acısıydı. Suriyeli Aylan Bebek’in kıyıya vuran minik bedeni, evlerimizi açma fikrini tetikledi. Amacımız kuvveden fiile çıkarmaktı, bunu becerdik. Mültecilerin kışı geçirmeleri için sivil toplumu harekete geçirmek amacındayız. Bir an önce sokaklardan alınıp topluma entegre edilmeleri gerekiyor. Bunun için de herkesin elinden geleni yapması lazım. Başvurumuza İstanbul Göç İdaresi olumlu cevap verdi. Beylikdüzü’ndeki altı boş evimizi değerlendirmiş olduk. Bu bölgede, özellikle Silivri ve Çatalca’da kışları boş duran binlerce yazlık ev var. Suriyeliler kışı buralarda geçirebilir. Ev sahipleri İstanbul Göç İdaresi’ne başvurduğunda kısa sürede dönüş oluyor. Vicdan sahiplerine sesleniyorum: Herkes bir aile alsa sorun biter. Temennimiz, Suriye’de iç barışın sağlanması ve hepsinin vatanlarına dönmesi.
SİZ DE EVİNİZİ AÇMAK İSTERSENİZ NE YAPMALISINIZ?
İstediğiniz Suriyeli göçmene evinizi açmanızın önünde herhangi bir bürokratik engel yok. Kimlik kartı gibi kullandıkları tanıtım kartına sahip olan her Suriyeli göçmenle evinizi paylaşabilirsiniz. Güvenlik kaygınız varsa evinizde kalacak kişilerden adli sicil kaydı isteyebilirsiniz.
Artık sizin evinizde kalan mülteciler Nüfus Müdürlüğü’ne yeni adreslerini bildirmeliler. Özellikle şehir dışından gelen mültecilerin mutlaka ikâmet değişikliğini bildirmesi gerekiyor.
“Peki ama nereden bulacağım?” diyorsanız İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne talebinizi içeren bir dilekçe yazabilirsiniz. Bugüne kadar Yabancılar Şube Müdürlükleri tarafından yürütülen yabancılara ait bütün işlemler geçen mayıstan beri İl Göç İdaresi Müdürlükleri tarafından yürütülüyor.
Valilik ya da Emniyet Müdürlüğü’ne başvurmanıza gerek yok. Doğrudan Göç İdaresi yetkilileriyle iletişime geçebilirsiniz. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü: (0312) 422 05 00. Bulunduğunuz ildeki Göç İdaresi biriminin iletişim bilgilerini www.goc.gov.tr adresinden öğrenebilirsiniz.
Hürriyet