"Cizre'de şafak vakti hüzünlendim"

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Güneydoğu’da teröristlerin ambulanslara ateş etmesine böyle tepki gösterdi.

ABONE OL
GİRİŞ 04.03.2016 10:17 GÜNCELLEME 04.03.2016 12:17 GÜNCEL
"Cizre'de şafak vakti hüzünlendim"

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, operasyonların ve sokağa çıkma yasağının sürdüğü bölgelerde sağlık hizmetlerine ilişkin çarpıcı açıklamalar yaptı. 

Bölgede sağlık hizmetlerine erişimde sorun var mı?

- Buradaki sorun şu: Oradaki meskun, sivil vatandaşımızın huzurunu bozan terörist var. Teröristin kazdığı çukur, teröristin döşediği mayın, terör örgütünün silahlı adamları var. Silahlı terör örgütünün veya teröristin olduğu ortamın normalleşmesi, sokağın güvenliği ve huzuru için güvenlik güçleri bir çalışma yapıyor, sokağa çıkma yasağı ilan ediyor. 

Ancak vatandaş mağdur oldu.

- Silvan’da aile sağlığı merkezimizi işgal ettiler. Vatandaşı mağdur eden bayrağın indirilmesidir. Niye? Bayrak oradan indirildiyse, bir sağlık hizmeti sunulan mekân işgal edildiyse, orada artık “Sağlık hizmeti aksıyor mu” sorusu değil, “Güvenlik var mı? Bizim sağlık çalışanlarımızın sağlık hizmeti sunma imkânı var mı?” sorusu sorulmak durumunda. 

Evlerini terk eden vatandaşların sağlık hizmetleri ile ilgili takibi yapılabiliyor mu?

- Aile hekimlerimizle evlerini terk etmek zorunda kalan vatandaşlarımıza, yeni adreslerine göre hizmet veriyoruz. 355 bin evinden çıkmış, misafirhanelerde, valiliklerin temin ettiği otellerde kalan, o şehirde veya başka bir şehirde akrabalarına giden vatandaşlarımızı, yeni aile hekimleriyle entegre ettik. Çocukların aşıları, hamile annelerin kontrolü aksamıyor, diyaliz hastalarımızın yeni koşullarına göre tedavileri devam ediyor. 

Güvenlik sebebiyle bölgedeki görevinden ayrılmak isteyen sağlık çalışanları oldu mu?

- “Güvenli ortamı yok” diye gidenden daha çok gönüllü gelenimiz var. O anlamda bir sorumuz yok. Sağlık Bakanlığı’nda 400 bin kadrolu çalışanımız var. 400 bin çalışanımızdan değişik nedenlerle ayrılanlar zaten oluyor. Bölgede değişik nedenlerle, hiç terörün olmadığı dönemlerde, mesela 2014’te hekim bazında bir yılda 111 ayrılan varken, bir sonraki yıl ve aynı döneme bakıldığında 137 ayrılan olmuş. Anlamlı bir farkı olduğu kanaatinde değilim.

Örgüt sağlık çalışanlarını tehdit ederek bölgeden ayrılmaya zorluyor mu?

- Tabii, “sizi kara listeye aldık” diye tehdit edilen arkadaşlarımız var. Bu bilgileri bizimle paylaşıyorlar, onlara her türlü desteği ve güvenceyi veriyoruz. Hiçbir arkadaşımız da “Ben tehdit edildim, dünyam karardı” demiyor. Cenab-ı Allah bir ömür vermiş, veren de O, alacak olan da O. Birçok yerde ambulanslar ve ekipler durdurulmuş tehdit edilmiş, malzemelerine el konulmuş. Gerekirse yasal düzenlemelerle o bölgede hizmet eden sağlık çalışanlarımızın hak ve hukukunu koruyan, güçlendiren düzenlemeleri Meclis’e göndereceğiz.

Cizre’de şafak vakti hüzünlendim

Cizre’ye gittiniz, orada ne hissettiniz?

- Çok hüzünlendiğim fotoğraflar gördüm. Hiç kimseye haber vermeden gittik.Güneş doğmadan helikopterle yola çıktık, güneş doğarken indik. Sabahın erken saatinde, arkadaşların bir kısmı istirahatte, bir kısmı nöbette. Hasta ziyareti yaptım, hastalarla konuştum. Bir baba kucağında bebeği ile bekliyor, bir saat sonra dönüşte yine beklediğini gördüm. “Biz, toplu halde ambulansla götürülüyoruz” dedi. “Tedavi bitti, normal çıkıp, hadi arabama, servise bineyim evime gideyim” diyemiyorsun, 4-5 hastanın tedavisi bitince toplu halde ambulans servis aracı gibi evlerine götürüyor. İçimi burktu. Oysa Cizremin insanı elini kolunu sallayarak gelmeli, tedavisini olup gitmeli. İnşallah o günler de olacak.

 2 bin 271 ambulans çağrısına gidemedik

Ambulansların gidemediğine ilişkin haberler doğru mu?

- O sokaklarda ambulansın gitme imkânı yok, çünkü yol yok. Yol bırakılmamış. Çukurların kazıldığı, mayınların döşendiği yerde ambulansın sağlıklı gitme imkânı var mı? Ambulanslarımız gidebildiği en son noktaya kadar gidiyor. Biz, asla vatandaşı yalnız bırakmadık.

Güvenlik sebebiyle ulaşılamayan vaka oldu mu?

- 7 Haziran 2015 ile 29 Şubat 2016 tarihleri arasında, terör olayları sebebiyle Doğu ve Güneydoğu illerimizde toplam 3 bin 277 ulaşımında güçlük çekilen vaka çağrısı alınmıştır. Alınan çağrıların 2 bin 271’ine güvenlik sebebiyle hiç ambulans görevlendirilememiş, 140 vaka güvenli bölgeden alınmış, 20 vakaya güvenlik sağlandıktan sonra ulaşılmış, 401 vaka başka araçlarla nakledilmiş, 225 vakaya diğer sebeplerden ötürü ulaşılamamış, 220 vakada ise ambulans isteminden vazgeçilmiştir.

Neden zırhlı ambulanslara gerek duyuldu?

- İşte işin acı tarafı bu. Yani ambulans kurşunlanıyor. Savaşta bile ambulans kurşunlanmaz. Sağlık malzemelerimizi alarak terörist tedavisine götürüyorlar. Bu tür savaş ortamında ve savaş hukukunda bile olmayan insanlık dışı eylemleri yapıyorlar. 5 çalışanımızı şehit ettiler.

Kaç ambulansa saldırı oldu?

- Cizre Devlet Hastanesi’ne 3 kez roket atarlı, 9 ambulansa, bir Acil Sağlık Hizmeti (ASH) Merkezimize, bir Komuta Kontrol Merkezimize (KKM) silahlı saldırı, 6 ambulansa taşlı, 1 ambulansımıza taşlı ve molotoflu, 1 ambulansımıza molotoflu, Diyarbakır’da bir aile sağlık hizmeti istasyonumuza el yapımı patlayıcı madde ile, Mardin Mazı Dağı Devlet Hastanesi’ndeki 112 Acil Sağlık Hizmetleri’ne ve Şırnak’taki 112 KKM’ye molotoflu, Şemdinli Devlet Hastanesi önünde de bir bombalı saldırı olmuştur.15 alıkonulma olayı var.

KAYNAK : Yeni Yüzyıl