İsmail Kahraman kimdir?

Yeni anayasa sürecinde 'Laiklik yeni anayasada olmamalı' diyen TBMM Başkanı İsmail Kahraman, yeni bir öneriyi gündeme taşıdı. Peki İsmail Kahraman kimdir?

ABONE OL
GİRİŞ 26.04.2016 15:03 GÜNCELLEME 26.04.2016 15:23 GÜNCEL
İsmail Kahraman kimdir?

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, İslam Ülkeleri Akademisyen ve Yazarlar Birliği AY-BİR'in düzenlediği "Yeni Türkiye Konferansları"nın altıncısında, "Yeni Türkiye ve Yeni Anayasa" konulu konferans verdi. Yeni anayasayla ilgili açıklamalarda bulunan TBMM Başkanı İsmail Kahraman, devlet ve milletin kaynaşması gerektiğini vurgulayarak, "Önce insan. Yeni Anayasa önce insan demelidir. Devlet insanın hizmetinde, vatandaşının hizmetindeki bir örgüt olmalıdır. Bizde tersine, devleti koruyan, ferdi ise hizmet ettiren noktada olan anayasalar olmuştur" dedi.

Yeni anayasa sürecinde 'Laiklik yeni anayasada olmamalı' diyen TBMM Başkanı İsmail Kahraman, yeni bir öneriyi gündeme taşıdı.

'LAİKLİK YENİ ANAYASADA OLMAMALIDIR'

1982 Anayasası'nın herhangi bir yerinde Allah lafzının geçmediğini belirten Kahraman, şöyle devam etti:

"Ama Anayasa inanca göre tasnif edildiğinde, bu 82 Anayasası da, 61 Anayasası da dindar anayasalardır. Neden? Resmi tatiller, Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı'dır. Din dersleri mecburidir ve inanca dayalı bir yapısı vardır. Yani seküler değildir, dindar anayasadır. Laiklik tarifi de ona göre olmalıdır. Laiklik bir kere yeni anayasada olmamalıdır. Dünyada üç anayasada laiklik var. Fransa, İrlanda, bir de Türkiye'de var. Tarifi de yok. İsteyen, istediği gibi bunu yorumluyor. Böyle bir şey olmamalıdır. Dindar anayasa meselesinden anayasamızın kaçınmaması lazım. Dini olarak bahsetmesi lazım." diyen Meclis Başkanı Kahraman, laikliğin yeni anayasada olmaması gerektiğini vurguladı. Peki İsmail Kahraman kimdir?

İSMAİL KAHRAMAN KİMDİR?

Türk hukukçu ve siyasetçi, 27. ve mevcut Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Talebe Cemiyeti Başkanlığı, Milli Türk Talebe Birliği Genel Başkanlığı, Birlik Vakfı, Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı (TGTV) Kuruculuğu ve Mütevelli Heyeti Başkanlıkları, Özel Sektörde İdare Meclisi Başkanlıkları, Çalışma Bakanlığı Müşavirliği görevlerinde bulundu. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı Kurucular Kurulu Üyesi ve Mütevelli Heyeti Başkanlığı yaptı.

Refah Partisi'nden XX. ve Fazilet Partisi'nden XXI. Dönem İstanbul Milletvekilli seçildi. 54. Türkiye Hükûmeti'nde Kültür Bakanı olarak görev aldı.

Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri'nde Adalet ve Kalkınma Partisi'nden İstanbul 1. Bölge 1. sıra milletvekili adayı olarak XXVI. Dönem İstanbul milletvekili seçildi. 18 Kasım 2015 tarihinde Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Meclis Başkan adayı olarak açıklandı.  22 Kasım 2015 tarihinde 3. oylama sonucu almış olduğu 316 oyla TBMM Başkanı seçildi.

Evli ve dört çocuk babasıdır.