Heykeli Atatürk'e benzemiyor isyanı

Samsun Gazi Belediyesi'nde hizmet binası girişine yapılan Atatürk heykeline CHP'li üyeler Atatürk'e benzemediği için isyan ettiler. Heykeltraş ise heykelini savundu.

ABONE OL
GİRİŞ 08.11.2006 00:15 GÜNCELLEME 08.11.2006 00:15 GÜNCEL
Heykeli Atatürk'e benzemiyor isyanı

Atatürk'ün ayak bastığı kentte olmasına ve adını Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten almasına rağmen Gazi Belediyesi'ne yakışır bir Atatürk köşesi olmamasına içerleyen Belediye Başkanı Süleyman Kaldırım, kolları sıvayarak ilçenin tanınmış heykeltarşlarından Gökhan Yerlikaya'ya bir Atatürk heykeli sipariş ettirdi.


6 Ay süren çalışmalar sonucu sipariş edilen heykel bitirildi. Ancak görenlerin çoğu heykeli Atatürk'e benzetemeyince bir hoşnutsuzluk oluştu. Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Üyeleri heykelin Atatürk'e benzememesine tepki göstererek, konuyu Belediye Meclisi'ne taşıdılar ve heykelin değiştirilmesini istediler.


Belediye Başkanı Süleyman Kaldırım, konuyu araştıracaklarını ve benzemiyorsa heykeli değiştreceklerini söyledi. Heykeltraş ise CHP'nin heykeli beğenmemesine şaşırdı ve 'Ben bununla yarışmaya katılacağım' dedi.  


RESSAM BU HEYKELİ SAVUNDU


Konuyu belediye meclisine taşıyan Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Üyelerinin bu tavrına anlam veremediğini söyleyen heykeltıraş Gökhan Yerlikaya, “Gazi Belediye Başkanı Süleyman Kaldırım’dan gelen, “En iyi Atatürk köşesi bizim belediyemizde olmalı” şeklindeki talebin ardından başladığım çalışmalarım 6 ay sürdü.


Bu sürecin sonunda belediyenin girişine konulan çalışmamı “Atatürk’e benzemiyor” şeklinde eleştirenlere ve AK Partili bir belediye başkanının, Atatürk sevgisini bu şekilde göstermesine anlam veremedim. Bu çalışmamızı gerçekleştirirken en iyiyi en güzeli ortaya koymak istedik. Amacımız Ulu Önder Atatürk’e olan sevgi gösterisini sergilemekti.


 Geçmişten günümüze doğru akan bir zaman dilimi içerisinde yer alan ve Atatürk’e sevgi gösterisi gösteren vatandaşlarla dolu bu çalışmanın ilerleyen günlerde yurt dışında gerçekleşen yarışmalarda derece almasını bekliyorum” şeklinde konuştu.



Atatürk sevgisinin bir heykel üzerinden değerlendirilmesinin veya eleştirilmesinin de mümkün olmayacağını kaydeden heykeltıraş Gökhan Yerlikaya, “Ulu Önder Atatürk, sadece heykellerde yaşatılacak bir kişilik değildir. O idealleri, ilkeleri ve düşünceleri ile örnek alınması gereken bir liderdir. Biz bu duyguyu çalışmamızda yaşatmak istedik. Bir belediye başkanının Atatürk sevgisini en güzel şekilde yaşatmak istemesini eleştirmenin yargısız infaz olduğunu düşünüyorum. Atatürk tüm toplumumuzun Cumhuriyeti borçlu olduğu büyük bir lider, sadece bir partinin değil. Öte yandan uzman kişilerce de kontrol ettireceğimiz, bir kusur bulunması halinde zaten her parçası değişebilir özelliğe sahip olan çalışmada gerekiyorsa değişikliğe de hazırım” dedi.


BAŞKAN'DAN ARAŞTIRIN TALİMATI


Başkan Kaldırım: Amacımız Atatürk’ü yaşatmaktı, araştıracağız


Atatürk’ün şehri Samsun’a ve adını Ulu Önder Atatürk’ten alan Gazi Belediyesine yakışır bir Atatürk köşesi olmamasından dolayı böyle bir çalışma içerisine girdiklerini söyleyen Gazi Belediye Başkanı Süleyman Kaldırım, yapılan eleştirilerin ardından heykel üzerinde inceleme yapılması ve mevcut bir eksiklik varsa giderilmesi yönünde talimat verdiğini söyledi.

Başkan Kaldırım sözlerini şöyle sürdürdü, “Gazi Belediyesi olarak göreve geldiğimiz günden itibaren beldemize en iyi hizmeti sunmak için adeta yarışıyoruz. Mevcut belediye binası içerisinde bir takım düzenlemeler yaptık. Bu düzenlemelerimizde belediye binası içerisindeki Atatürk köşesinin sadece bir büstten ibaret olduğunu ve bu durumun adını Atatürk’ten alan Gazi Beldesi’ne yakışmayacağını düşünerek farklı bir şekilde düzenlenmesi için düğmeye bastık. Yaptığımız araştırmalar sonucunda bu alanda uzman ve yaptığı bir çok eserle şehrimizi süsleyen heykeltıraşla irtibata geçerek kendisinin belediyemize yakışır bir Atatürk köşesi yapması konusunda konuştuk ve anlaştık.

Ancak çalışmaların ardından heykelin Atatürk’e benzemediği yönünde bir fikir atıldı ortaya. Biz gerek meclis üyelerimizin gerekse halkımızın düşüncelerine önem veren bir belediyecilik anlayışı sergiliyoruz. Bu düşünceden hareketle de alanında uzman arkadaşlarımızın yapacağı kontrollerden sonra gerçekten bir benzerlik görülemiyorsa gerekli değişikliklerin yapılması konusunda talimat verdim”.


(Haber7)