Sosyal medyada hakaretin suçu yok mu?

Sosyal medya üzerinden yapılan hakaret ne zaman ve hangi durumlarda suç teşkil eder?

ABONE OL
GİRİŞ 18.01.2017 12:56 GÜNCELLEME 18.01.2017 22:50 GÜNCEL
Sosyal medyada hakaretin suçu yok mu?

Sosyal medya üzerinden hakaret, şantaj ve tehdit içeren cümleler kullanılıyor. Bu tür durumlara mahkemeye taşındığında ise ‘Bu mesajı ben değil kuzenim attı.’ Savunması yapılıyor.

"MEHMET ASLAN ŞOFÖRÜM ATTI" DEMİŞTİ

Yakın zamanda bunun en bariz örneklerinden birini daha yaşadık. Gazinocu Fahrettin Aslan’ın oğlu Mehmet Aslan’ın kendi sosyal medya hesabından Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret edildiği görüldü. Sonrasın bu paylaşım silindi ama ekran görüntüsü alınan bu sözler mahkemeye taşındı. Dün itibariyle göz altına alınan Mehmet Aslan ‘bu hakareti ben yapmadım. Bu tweeti şoförüm attı’ dedikten sonra serbest kaldı.

İşte bu tür olaylar on binlerce kez oldu ama hukuk karşısında bu durumların ne olacağını Prof. Ersan Şen’e sorduk. Şen, sürekli gündemde olan bu konuda aydınlatıcı açıklamalarda bulundu.

SANAL ORTAMDA HAKARET

İddia eden iddiasını ispatlamakla yükümlü. Hukukta ispat külfeti vardır. Suçlanın savunma hakkı vardır.

Her somut olayı ayrı değerlendirmek gerekir. Sanal ortamda özellikle hakaret, tehdit, şantaj v.s hukuka aykırı, suç teşkil eden birçok durum oluyor.

Bunlar sanal ortamda diye meşru kabul edilemez. İnsanların kişilik hakları korunmalı. Önemli olan tespit. Bu tespit noktasında dış kaynaklı Youtube, Twitter gibi paylaşım siteleri bunlar bilgileri paylaşmaktan imtina ediyorlar.

TÜRKİYE'NİN KARŞILAŞTIĞI ZORLUKLAR

Türkiye’nin bu tür durumlara karşılaştığı sorun:

1 – İçerikten çıkarma  

2- Bu kişilerin kim oldukları, IP adreslerini almak noktasında bu yurtdışı kaynaklı internet siteleri Türk Hukuku’nu tanımak zorundalar.

Türkiye’nin içerikten çıkarmada sorunu var. ABD’de zaten var. İngiltere hukuka aykırı içerikleri çıkartabiliyor böyle bir hakkı var.

SUÇU ÜSTLENMEK DE AYRI BİR SUÇ

Diyelim ki şahıs kendi cep telefonunda mesaj attı. Dedi ki bu cep telefonu bana ait. Ben kullanmadım şu şahıs kullanmış. Eğer gerçekten diğer şahıs da mantıklı bir şekilde attığını kabul ediyorsa ki, ama bu suçu yapmadığı takdirde üstleniyorsa da bu da ayrı bir suçtur.

Birisi sana kasten de bir iş yapmış olabilir. Bilgisayarına program da yerleştirmiş olabilir.

Somut olaya bakacaksın, HTS kayıtlarına bakacaksın. Suçu üstlenenin olay anında nerede olduğuna bakacaksın. Onun beyanını destekleyen tanık var mı? Bunların araştırmasını Cumhuriyet savcısı yapacak.

Efendim benim cep telefonumdan atılmış ama şoförüm tarafından atılmış.

BİR SEBEBİ YOKSA SEN AZMETTİRİCİSİN

Şoförünün atma gerekçesine bakılacak? Şoför niye atsın. Bunun gerekçesi ne? Somut belgeler olmalı. Şoförü hasım mı? Buna bakmalı. Sırf bunu şoförüm attı demek olmaz. Mantıklı bir izah olması lazım.

Misal hiçbir husumeti yok, hiçbir bağlantısı yok. Gelmiş hakaret etmiş. O zaman ne olmuş. Azmettiricisin. Bunu sen yaptırdın.

BUNU SENDEN BAŞKA YAPAN KİŞİNİN NE SEBEBİ VAR?

Gerçekten olaya geçen sözün niteliği açısından savcı bu olayı her yönüyle araştıracak. Senin telefonundan atılmış, peki bunu atan kişinin bunu yapacak bir sebebi var mı?

Bu telefonu kullanandan başka bir kullanıcı var mı buna da bakılmalı? Bu şuna benziyor:

Bu ev benim. Silah benim. Ama kullanılmış. Böyle bir şey olamaz. Önce sen sorumlusun. Ama bu sorumluluğunu ortadan kaldıran, akla mantığa uygun bir savunma varsa o zaman da

Haber7.com

KAYNAK : Haber7