Önce Halep, şimdi de Humus! Türk Kızılay'ı devrede

Türk Kızılay'ı, Suriye rejiminin kuşattığı ve 30 bin sivilin yaşadığı Vaer ilçesinden tahliye edilen sivillerin ihtiyaçlarını Cerablus ve İdlib’te karşılamak için devreye girdi.

ABONE OL
GİRİŞ 20.03.2017 16:30 GÜNCELLEME 20.03.2017 16:33 GÜNCEL
Önce Halep, şimdi de Humus! Türk Kızılay'ı devrede

Suriye’de rejim ve muhalifler arasında 13 Mart'ta varılan anlaşma uyarınca Vaer bölgesinde yaşayan 30 bin sivilin tahliyesi için çalışmalar devam ediyor. Suriye Arap Kızılayı ve Kızılhaç Komitesi ile koordinasyon içerisinde hareket eden Kızılay, güvenli bölgelere sevk edilen sivillerin gıda ve içecek başta olmak üzere barınma, kıyafet ve sağlık hizmetlerini karşılıyor.

500 SİVİL GÜVENLİ BÖLGELERE SEVK EDİLDİ

Çalışmaları yerinde takip eden Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, tahliye edilenleri Bab kentinde karşıladı. Tahliye planının koordinasyon içerisinde gerçekleştirdiğini anlatan Kınık, ilk etapta Vaer bölgesinden bin 500'e yakın sivilin 32 otobüse bindirilerek güvenli bölgelere sevk edildiğini söyledi.

Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık, şöyle konuştu: "İlk gelen grup, Cerablus'a götürüldü. Şu an orada AFAD koordinasyonunda çadırlar ve barınma merkezleri kuruluyor. Bab'a gelen insanlara acil ihtiyaçları olan gıdaları içeren 3 bin gıda paketi hazırladık. Halep tahliyesinde olduğu gibi AFAD, Kızılay ve İHH ağırlıklı olmak üzere diğer yardım kuruluşları ile ortak bir çalışma sürdürüyoruz.”

EL BAB'IN YARALARINI TÜRKİYE SARACAK

Sivillerin tahliye edildiği Bab’ta da temaslarda bulunan Kızılay Genel Başkanı Kınık, Fırat Kalkanı Harekatı ile terör örgütü DEAŞ'tan temizlenen kentte büyük tahribat olduğunu ifade ederek: "Şehrin yüzde 60'ı yıkılmış halde. İnsanların normal hayata kavuşması için Türkiye'den sağlık, eğitim ve belediyecilik hizmetleri gibi pek çok alanda destek vereceğiz. Buradaki hasar gören özel bir hastanenin tefrişi, teçhizatı ve işletilmesi için inşallah Kızılay olarak destek vereceğiz. 15 gün içerisinde burası hazır hale gelebilecek. Hekim arkadaşlarımızla da sürekli irtibat halindeyiz. Bu hastanede en azından acil vakaların tedavisine başlanılacak” dedi.

Cerablus bölgesinde Sağlık Bakanlığı ile görüşmeler çerçevesinde geniş çaplı hastane yapılmasının planlandığını aktaran Kınık “Daha ileri tetkik ve tedavilerin yapılabileceği bir hastanenin açılmasıyla ilgili Sağlık Bakanlığımız ile de istişare ettik. İnşallah o konuyla ilgili de çalışacağız” şeklinde konuştu. Kınık, valilikler, Afet ve Acil Durum Başkanlığı (AFAD), Kızılay ve sivil toplum kuruluşlarının öz verili çalışmalarıyla ihtiyaçların hızla karşılanacağını sözlerine ekledi.