İran'la anlaştık! Sonları yakın

Başika’da DEAŞ ile mücadele kapsamında bulunan Türk üssünün görev tanımı Kuzey Irak’taki illegal referandum ile birlikte değişiyor.

ABONE OL
GİRİŞ 13.10.2017 07:42 GÜNCELLEME 13.10.2017 09:20 GÜNCEL
İran'la anlaştık! Sonları yakın

Habur Sınır Kapısı’ndan Türkiye-Irak arasındaki tüm ticareti denetimi altında tutan Barzani’yi Erbil’e hapsedecek Ovaköy-Tel Afer-Musul yolunda planlar netleşiyor. 25 Eylül’deki korsan referandumun mimarına en büyük cevap, kısa sürede bitirilmesi beklenen Ovaköy hattı olacak.

HEM PKK HEM PEŞMERGE TEMİZLENECEK

Sınır ötesine büyük bir harekât düzenleyecek Türk askeri, ticaret yolunu Irak ordusuyla birlikte korumak için Zaho’dan Feyş Habur’a, oradan da Musul Barajı’nın batısına dek geniş bir alanı hem PKK’dan hem de Peşmerge güçlerinden temizleyecek.
 

TÜRK ŞİRKETLERİ DEVREDE! BİR KAÇ AYA BİTECEK

Sınır kapılarını korumak için Başika Kampı’nı ‘merkez üs’ haline getirecek.  Ovaköy’ün Irak girişinden Musul yakınlarına kadar olan 120 kilometrelik yolu Türk şirketleri birkaç ay içinde bitirecek. Aynı proje kapsamında Dicle üzerine bir de köprü inşa edilecek. Gündemde sadece Ovaköy yok. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sırbistan dönüşü uçakta yaptığı açıklamada Ovaköy haricindeki iki ayrı güzergaha daha dikkat çekti. Bunlardan biri, İran’a giden kapı. Erdoğan’ın işaret ettiği yerin Esendere olması kuvvetle muhtemel.  erdoğan’ın dikkat çektiği diğer istikamet ise suriye’de fırat kalkanı bölgesindeki azez.

KUZEYDE 6 KAMP

Türkiye’nin Irak kuzeyinde Zaho’da Bamerni ve Bativa adlarında iki taburluk kampı var. Bunların dışında Suri’de bir bölük, Kanimasi’de bir tabur, Akıncılar bölgesinde de takım seviyesinde Mehmetçik görev yapıyor. TSK’nın Irak’taki en büyük askeri varlığı ise Başika’da bulunuyor.

YENİ KAPININ GÜVENCESİ

Türkiye ile Irak arasında günümüz tehditleri üzerinden yeniden tanımlanacak askeri işbirliği, Ovaköy üzerinden Tel Afer’e uzanacak ticaret yolunun da güvencesi olarak görülüyor. Halen bu yol güzergahında terör örgütleri DEAŞ ve PKK’nın yanısıra Peşmerge de güvenlik sorunu olarak varlık gösteriyor. Türkiye, bu ticaret hattının Musul’a uzanacak 120 kilometrelik stabilize yolu ve Dicle üzerinden geçecek köprünün inşasını yapmaya hazır olduğunu Irak merkezi hükümetine iletti. Bu doğrultuda ticaret yolunun güvenliğinin sağlanmasına yönelik değerlendirmeler ve Başika’nın statüsü, iki başbakanın görüşmesinde öne çıkan bir başlık haline gelmiş durumda.

İRAN’LA ANLAŞTIK SONLARI YAKIN

Musul-Tel Afer bölgesindeki Başika Üssü’nün yeniden yapılandırılmasına ilişkin askeri kaynaklar şu bilgileri verdi: “Artık Türkiye, Kuzey Irak’ın bulunduğu bölgedeki kamplara yönelik bir strateji çizmeli, yeni hedefler koymalı. Bu kampları Barzani muhataplığından çıkarmak suretiyle Barzani’yi cezalandırmalı ve yeniden konuşlandıracağı noktaları seçerek Irak hükümetiyle muhatap olarak bu hamleyi yapmalı. Bu kamplar ve Başika kampı tek bir üste toplanarak bölgenin toprak bütünlüğü için bir güvenceye dönüştürülebilir. Bunun ciddi stratejik katkıları olur. Hem yeni ticaret yollarının güvenliği sağlanır hem Sincar bölgesindeki terörist oluşumu yok edecek hareketleri kolaylaştırır hem de PKK terör örgütünün PYD ile işbirliği kanalı tıkanmış olur ve terör koridoru için artık kimse adım atmaya cesaret edemez noktaya gelir. Dolayısıyla Türk askerinin Kuzey Irak’ta ve Başika’daki varlığının Tel Afer bölgesinde birleştirilmiş olarak faaliyete geçmesi, her açıdan stratejik öneme haizdir. Şuanda Türkiye için İran ile askeri mutabakat kapsamında Irak kuzeyindeki teröristler için son yakındır. Artık yön Sincar’a çevrilmiş durumda ve burası da atılacak askeri işbirliği adımlarıyla kısa sürede temizlenebilir.”

KAYNAK : Yeni Şafak