Çıtır Kandil Simidi nasıl yapılır? Mahlepli ve mahlepsiz kandil simidi tarifi

Bu gece Hz. peygamberin doğum gecesi ve aynı zamanda Hicrî Rebiülevvel ayının Onikinci gecesi olan Mevlid Kandili idrak edilecek. Bu özel kandil akşamlarının vazgeçilmez yiyeceği de kandil simididir. Peki, mis gibi kokan kandil simidi nasıl yapılır? İşte, pastahane usulü kandil simidi tarifi ve püf noktaları

ABONE OL
GİRİŞ 19.11.2018 14:01 GÜNCELLEME 19.11.2018 14:01 GÜNCEL
Çıtır Kandil Simidi nasıl yapılır? Mahlepli ve mahlepsiz kandil simidi tarifi

Kandil günlerine en yakışan yiyecek üzeri susamlı ya da çörek otlu olarak satılan kandil simididir. Mahlebin mis kokusu ve ağızda dağılan dokusuyla kandil simidi kültür hazinelerimizin bir öğesidir. Peki, aileleri bir araya getiren, bu günlerin özel ikramı olan kandil simidi nasıl yapılır? Her zaman pastahaneden, fırından almaya alışık olduğumuz kandil simidinin birebir aynısını evde de yapabilir, sevdiklerimizle paylaşabilirsiniz. Peki, kandil simidi nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? İşte, pastahane usulü kandil simidi tarifi ve en önemli püf noktaları...

 

NEFİS KANDİL SİMİDİ TARİFİ

1.tarif mahlepli kandil simidi

Malzemeler:

*200 gram oda sıcaklığında tereyağı, 
*Yarım su bardağı yoğurt,
*3 çay kaşığı kabartma tozu,
*1 yumurta sarısı,
*1 yumurta akı, 
*1,5 çay kaşığı tuz,
*1 çay kaşığı toz seker,
*2,5 su bardağı un,
*1 tatlı kaşığı mahlep,
*1/4 su bardağı susam,
*1/4 su bardağı çörek otu,

Yapılışı:

İşe ilk önce derin bir kap hazırlayarak başlamanız gerekiyor. Aldığımız karıştırma kabının içerisinde un, kabartma tozu ve mahlebi ekleyerek harmanlayın.

Diğer bir tarafta oda sıcaklığında kendini bırakmış tereyağını bir çırpıcı yardımıyla kremamsı bir hal alana kadar karıştın. Daha sonra yağın içine yumurta sarısı, yoğurt, şeker ve tuzu ekleyip iyice birbirine karıştırın.

Hazırladığınız sıvı karışımı unlu katı karışıma ekleyerek kulak memesi kıvamına gelecek şekilde bir hamur hazırlayın. 

Hamur dinlenirken elde kalan bir yumurta beyazını hafif köpürmeye yakın şekilde çırpın. Daha sonra çörek otu ve susamı yayvan bir tabağa boşaltın.

Sıra geldi şekil vermeye, hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak parmak kalınlığında 10'ar cm şeklinde şeritler hazırlayın. Bu şeritleri iki ucundan birleştirin ve birleşme yerlerini de tezgahta bastırarak yuvarlamak suretiyle kaybedin.

Elde ettiğiniz küçük simitleri önce yumurta akına sonra da ister çörek otu, ister susama batırın. Hazırladığınız simitleri tepsiye dizin. Simitleri önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15-17 dakika civarında pişirin.

Simitler ilk etapta yumuşak olabilir rengi döndükten sonra fırından alın aksi takdirde yanar ve kurur. Simitler dinlendikçe sertleşecek ve kıyır kıvamına gelecektir. 

Afiyet Olsun...

2.tarif mahlepsiz kandil simidi...

Malzemeler:

* 2 yumurta sarısı
* 4 çorba kaşığı yoğurt
* 4 çorba kaşığı üzüm sirkesi
* 3 çorba kaşığı şeker
* 2 tatlı kaşığı tuz
* 250 gram tereyağı
* 1 çay bardağı sıvı yağ
* 4 çay kaşığı kabartma tozu
* 6 su bardağı un
* 2 yumurta beyazı
* Susam
* Çörek otu

Yapılışı: 

Diğer uygulamada olduğu gibi öncelikle tereyağı, sıvı yağ, sirke, yoğurt, tuz, şeker ve yumurta sarısı bir kapta iyice harmanlanır. Karışımın üzerinde un ve kabartma tozu ilave edilerek yumuşak bir hamur elde edilir. Bir önceki tarifte uygulandığı gibi şekil verilerek çörek otu ya da susama bulanır.

Simide şekil vermekte zorluk çekiyorsanız, kalın bir şekilde açtığınız hamuru su bardağı yardımıyla yuvarlak şekilde keserek ve ortasına da bir şişe kapağı ile delik açarak aynı formu verebilirsiniz.

Afiyet olsun..