Adana'daki "Cono Aşireti"ne operasyon

Adana'da "Cono Aşireti" olarak bilinen gruba yönelik operasyonda gözaltına alınan 47 şüpheliden 45'i adliyeye sevk edildi.

ABONE OL
GİRİŞ 18.01.2018 10:20 GÜNCELLEME 18.01.2018 10:45 GÜNCEL
Adana'daki "Cono Aşireti"ne operasyon

Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi ekiplerinin, gasp, yağma ve uyuşturucu  ticaretiyle mücadele çalışmaları kapsamında 6 gün önce kent merkezi ile Ceyhan  ilçesi ve Mersin'de, "suç örgütü üyesi olduğu iddiasıyla" 57 şüpheliye yönelik  gerçekleştirdiği operasyonda gözaltına alınan 47 zanlının emniyetteki işlemleri  tamamlandı.

Şüphelilerden ikisi savcılık talimatıyla serbest bırakıldı, 29'u kadın  45 kişi ise haklarındaki "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve kurulan örgüte üye  olmak", "gasp", "yağma", "dolandırıcılık", "uyuşturucu kullanma veya satma",  "fuhuş", "hırsızlık ve hırsızlık mallarını satma", "Ateşli Silahlar Kanununa  muhalefet" ve "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlamalarıyla adliyeye sevk  edildi.

Operasyon kapsamında 10 şüpheliyi arama çalışmaları sürüyor.

Olay

Adana ve Mersin'de 12 Ocak'ta gasp ve yağma olaylarına karışan "Cono  Aşireti" olarak bilinen gruba yönelik özel harekat ve çevik kuvvet ekiplerinin de  yer aldığı bin polisin katılımıyla operasyon düzenlenmişti.

Ekipler, adreslerde eğitimli köpeklerle yaptığı aramalarda 3 ruhsatsız  av tüfeği, bir miktar para, ziynet eşyası, altın ve uyuşturucu madde ile  saklanmak için oluşturulan gizli bölme ortaya çıkartmıştı.

Şüphelilerin 3 aylık teknik ve fiziki takibi sırasında kendileri  arasında bilinmeyen bir dille konuştukları ve sıklıkla kullandıkları anlamı  bilinmeyen 27 farklı kelime kullandıkları tespit edilmiş, yapılan çalışmayla  polise "manuş", müştekiye "çaltı", yağmalamaya "arşınlamak" ve sorun çıkartmaya  "carlatmak" gibi ifadelerin bulunduğu kelimelerin anlamları çözülmüştü.

Şüpheli kadınların, kent merkezinde ve Tarsus-Adana-Gaziantep  otoyolunda fuhuş amaçlı bekleyerek durdurup bindikleri araçların sürücülerini  daha önceden belirlenen bölgeye götürüp para, cep telefonu ve değerli eşyalarını  yağmaladıkları iddia edilmişti.

Benzer olaylardan dolayı kentte farklı zamanlarda 75 kişinin mağdur  sıfatıyla şikayette bulunduğu, bunlardan 21'inin darp sonucu yaralandığı, toplam  zararlarının ise 155 bin lira olduğu tespit edilmişti.