Anayasa paketi halk oyuna kaldı

Anayasa Mahkemesi, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de öngören Anayasa değişiklik paketinin iptaline ilişkin itirazları reddetti. Referandum yolu açıldı.

ABONE OL
GİRİŞ 05.07.2007 17:45 GÜNCELLEME 05.07.2007 17:45 GÜNCEL
Anayasa paketi halk oyuna kaldı

Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesiyle seçimlerin 4 yılda bir yapılmasını da düzenleyen Anayasa değişiklik paketinin iptali yönündeki başvuruları reddetti.


Yüksek mahkeme, bugün saat 9.30'da başladığı toplantıda Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve CHP milletvekillerinin, Anayasa değişiklik paketi ile ilgili iptal başvurusunu birleştirdi. Saat 17.30'da kararını açıklayan Mahkeme, iptal başvurusunu 6’ya karşı 5 oyla reddedildiğini bildirdi.


Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, “6 arkadaşımız ret yönünde oy kullandı. Anayasa’ya aykırılık görmedi” dedi. Kılıç, CHP’nin Anayasa değişiklik paketinin 1. maddesinin 366 oyla kabul edilmesinin iç tüzük ihlali olduğu ve paketin tümünün iptal edilmesi yönündeki başvurusuna da yetkisizlik kararı verildiğini söyledi. Kılıç, yetkisizlik kararının oy birliğiyle alındığını belirtti.


Anayasa değişiklik paketiyle ilgili iptal kararı verilebilmesi için 3’te 2 çoğunluk gerekiyor. Bu da 11 üyeli mahkemede 7 üyenin iptal yönünde oy kullanılmasıyla mümkün olabiliyor.


Cumhurbaşkanı Sezer’in Anayasa değişiklik paketini halkoyuna sunmuştu. Buna göre, 22 Temmuz seçimlerinden sonra halk Ekim ayında ikinci kez sandık başına giderek Anayasa değişikliği paketini oylayacak.


Konuyla ilgili  sitemizde yer alan diğer haberler

Kararla ilgili çelişkili yorumlar

Arınç'tan ret kararına ilk yorum