Çiftlik Bank tam olarak nedir? Çiftlik Bank'ın hakkında bilinmeyenler
Çiftlik Bank sahibi 27 yaşındaki Mehmet Aydın'ın sanal oyun kurarak binlerce vatandaştan 511 milyon dolarlık kara para toplamasıyla birlikte sırra kadem bastı. Merkezi boşaltılan ve internet sitesi erişime kapatılan Çiftlik Bank'ın gündeme yerleşmesinin ardından kamuyoyu konuyla alakalı ayrıntılı bir şekilde bilgi edinmek üzere araştırmalarını yoğunlaştırdı. Peki, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın suç duyurusunda bulunduğu Çiftlik Bank nedir?
ABONE OLÇiftlik Bank'ın sahibi 27 yaşındaki Mehmet Aydın sanal oyun kurarak üyelerini yüksek paralar kazanma hayaliyle 511 milyon dolarlık dolandırıcılık suçuna karışması sonrasında gündemin nabzına oturarak tüm Türkiye'nin konuştuğu bir isim haline geldi. Çiftlik Bank hakkında başlatılan soruşturmaların neticesinde şirket yöneticilerinin yakalama kararının alınmasının ardından Çiftlik Bank CEO'SU Mehmet Aydın sırra kadem bastı. Öte yandan Çiftlik Bank Yönetim Kurulu Üyesi, 35 yaşındaki Cafer Çolak ise polis ekipleri tarafından yakalandı. Tüm bu olayların akabinde ismi geçen Çiftlik Bank'ın ne olduğu ve diğer tüm detaylı bilgiler vatandaşlar tarafından en çok merak edilen ve sorgulanan listesinde sıralarda yerini aldı. Peki, şimdilerde üyelik alımı durdurulan Çiftlik Bank nedir? 77 bin 843 kişiden 511 milyon TL para koparılan Çiftlik Bank nasıl çalışıyor?
ÇİFTLİK BANK NEDİR?
Çiftlik Bank, internet aracılığıyla oynanan sanal bir oyun olarak karşımıza çıkmaktadır. Kullanıcılar sitede üyelik işlemlerini tamamladıktan sonra sanal tarım yatırımları gerçekleştiriyor. Bu doğrultuda kullanıcının siteye yatırdığı paraya göre, tavuk, arı veya keçi satın alınabiliyor. Üyeler, sanal yatırımın ardından yüzde 40'a yakın kazanç elde ediyor. Ancak her titan yönteminde olduğu gibi burada da asıl kazanç üyelik sisteminden geliyor. Sistem içindeki ödeme trafiği ise Papara adı verilen bir yazılım kullanılarak sağlanıyor.
SPK raporuna göre Çiftlik Bank sistemiyle 77 bin 843 kişiden 511 milyon TL para toplantı. Yine rapora göre 62 bin 877 kişiye 393.3 milyon TL ödeme yapıldı. Kalan 113.4 milyon liranın ise Kıbrıs'a ve Çitlik Bank CEO’su Mehmet Aydın ile eşinin hesabına aktarıldı.
SPK incelemesi devam eden şirket 09.01.2018 tarihi itibariyle üyelik alımını durdurduğunu ilan etti. Kararın gerekçesi ise saadet zinciri, ponzi gibi iddialar. Açıklamada "Çiftlik bank oluşturulan tüm olumsuz algıları ve ön yargıları durdurmak, iddia edildiği gibi Ponzi Sistem veya Saadet Zinciri olmadığını ispat etmek üzere sisteme yeni üyelik alımıaskıya alınmıştır' denildi.
ÇİFTLİK BANK NASIL ÇALIŞIYOR?
Kurulan internet sitesinde Çiftlik Bank şöyle tanıtılıyor: "Çiftlik Bank kendini ne kadar bir oyun olarak tanımlasa da aslında büyük karlar elde edebileceğiniz bir yatırım aracıdır. Yaptığınız gerçek yatırımlar ile çeşitli hayvanlar satın alabiliyorsunuz ve Çiftlik Bank sitesine yapacağınız düzenli ziyaretler ile gerçek para kazanıyorsunuz. Çiftlik Bank ise sizin yaptığınız yatırımları gerçek anlamda hayvan ve arazi satın alımları ile değerlendiriyor. Sistemde hayvanların ömrü genel olarak 365 gündür. Saanen keçisi bu konuda istisnadır ve ömrü 700 gündür. Yatırdığınız tutarı 4-6 ay arasında geri almış oluyorsunuz ve bundan sonraki aylar kazandığınız her kuruş sizin kar hanenize yazılıyor. Hayvanın sanal ömrü sona erdiğinde o hayvandan daha fazla gelir elde edemiyorsunuz ve yeni yatırımlar yapmanız gerekiyor. Düzenli ve mantıklı bir şekilde Çiftlik Bank'ta vakit geçirdiğiniz de yaptığınız 1000 TL'lik bir yatırım 1 sene sonra size en az 2200,00 TL olarak geri dönüyor. Maksimum seviyede faydalanmanız durumunda ise 1000 TL başına 2800 TL'ye kadar kazanabilirsiniz."