Miraç Kandili’nde oruç tutulur mu? Miraç Kandili'nde oruç tutmanın sevabı nedir?

Miraç Kandili’nde oruç tutulur mu sorusunun yanıtı müslümanlar tarafından araştırıyor. Peki Peygamber efendimiz (S.A.V) Miraç Kandili’nde oruç tutmuş mudur? Miraç Kandili’nde oruç tutulur mu?

ABONE OL
GİRİŞ 13.04.2018 08:42 GÜNCELLEME 13.04.2018 08:42 GÜNCEL
Miraç Kandili’nde oruç tutulur mu? Miraç Kandili'nde oruç tutmanın sevabı nedir?

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V)’in arşa yükselerek Allah’ın huzuruna çıkması olarak bilinen Miraç Kandili yaklaştı. Müslüman alemi için son derece önemli olan Miraç Kandili, 13 Nisan 2018 Cuma gecesini Cumartesi gecesine bağlayan gün olacak. Peki Miraç Kandili orucu tutulur mu? Kandil orucu kaç gün tutulmalı? İşte detaylar...

MİRAÇ KANDİLİ ORUCU TUTULUR MU?

 

 

Kandil gecesi akşam namazından başlar sabah namazına kadar devam eder. Geceden önceki ve sonraki gündüz de oruçlu olmak en güzelidir. Ancak tek gün oruç tutulacaksa geceden sonraki gün oruç tutulması daha faziletlidir. Dini açıdan güneşin batmasıyla önceki gün sona erer ve yeni bir gün başlar. Gece gündüzden önce gelir. (Kurtubi, el-Cami’ li Ahkami’l-Kur’an, Riyad 2003, XIV, 15)

Nitekim Ramazan ayı, Şaban ayının son gününde güneşin batışıyla başladığı için, o gece Teravih namazı kılınmakta ve Ramazanın son gününde güneşin batışıyla Şevval ayı başladığı için, o gecede Teravih namazı kılınmamaktadır.

Cuma günü de Perşembe günü akşam vaktinin girmesiyle başlar, Cuma günü akşam vaktine kadar devam eder. Mesela “Recebin ilk cuma gecesi” dendiği zaman perşembeyi ilk Cumaya bağlayan gece (akşam vaktinden sabah vaktine kadar olan süre) anlaşılır. Yine “Şaban’ın 15. Gecesi” bu ayın 14. günü 15. güne bağlayan gece, “bayram gecesi” de arefe gününü bayrama bağlayan gecedir.

Miraç Kandili Cuma gününü Cumartesi gününe bağlayan gece ise, Cuma günü ve Cumartesi günleri oruç tutulabilir. Efdal olanı Cumartesi günü tutmaktır. Miraç Kandili Cuma günü olduğu için oruç tutulabilir. Peygamber efendimiz (S.A.V) bu günün gündüzünde oruç tutmuş, gecesinde ise namaz kılmıştır.

MİRAÇ KANDİLİ’NDE ORUÇ TUTMANIN SEVABI NEDİR?

“Receb’in yirmi yedinci günü oruç tutan kimse için (Allah Teala) altmış ay oruç tutmuş sevabını yazar. Ve o gün Cebrâil -aleyhisselâm-’ın Nebiyy-i Ekrem -sallâllâhu aleyhi ve sellem- üzerine peygamberlik vazîfesini indirdiği ilk gündür.” (Gunye 1/182)

Yine Ebû Hüreyre ve Selmân-ı Fârisî -radıyallâhu anhümâ- bildirmişlerdir; Rasûlullah -s.a.v- Efendimiz buyuruyorlar:

“Receb’de bir gün ve bir gece vardır ki, o günde oruç tutan ve o gece namaz kılıp (o geceyi ihyâ eden) kimse için, yüz sene oruç tutmuş ve yüz sene gece namaz kılmış (geceyi ihyâ etmiş) gibi sevap verilir.”

“O gün Receb’in (bitmesine) üç gün kalan gündür. Ve o gün, Nebiyy-i Ekremimiz -Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem- Efendimizin peygamber olarak tâyin olunduğu gündür.” (Gunye 1/183)