Atlasjet'in iki büyük hatası var

Atlasjet'in pilotları, yere indirdikten sonra uçağı terketti. Yolcular ise, kanat ve kuyruk bölümünden kendilerini yere bıraktı. Pilotların kaçışı ve hosteslerin tavrı şimdi tartışma konusu.

ABONE OL
GİRİŞ 18.08.2007 12:55 GÜNCELLEME 18.08.2007 12:55 GÜNCEL
Atlasjet'in iki büyük hatası var

Atlasjet'in Lefkoşe-İstanbul seferini yaparken kaçırılan uçağının ardından tartışmalar sürüyor.

Pilotların, yere indirmesinden hemen sonra uçağı terketmeleri, en çok tartışılan konu oldu. Kimileri, pilotların bu hareketi, uçağın başka bir yere götürülmesinin önüne geçmek için en büyük engel olduğunu öne sürdü. Bazı uzmanlar ise, pilotların bu hareketi ile yolcuların güvenliğinin tehlikeye attığını öne sürdüler.

Uçak kaçırıldıktan sonra, pilotlar transponder denilen cihazla sinyal verir ve bu sinyalin ulaştığından itibaren uçağın kaçırıldığı bilgisi ilgili bütün birimlere ulaşır. Bundan sonra ne yapılacağına ilişkin gelişmeler bütünüyle oluşturulan kriz merkezi tarafından yürütülür.

Kaçırılan Atlasjet uçağında da bu uygulama yapıldı. Pilotlarla kurulan özel telsiz sistemi sayesinde uçağın güvenli bir şekilde Antalya Havaliman'na indirildi.

Ancak uçağın indirilmesinden itibaren iki büyük yanlış yapıldı. Bu hatalar, bütünüyle pilotlar ve mürettebattan kaynaklanan hatalar idi. Havacılık uzmanı Sabah yazarı Güntay Şimşek, bu hataları şu şekilde özetledi:

'Pilot ve kabin ekibinin tek görevi uçağı bir noktadan alıp öbür noktaya ulaştırmak değil. Pilotluk, otobüs şoförlüğü gibi bir şey değil. Kriz durumlarına karşı, pilot ve hostesler çok ciddi şekilde kriz konularında eğitilir.

Birincisi, pilotlar uçağı hiçbir şekilde terketmezler, terkedemezler. Çünkü pilotlar, hava korsanları ile her aşamada yapılacak pazarlıkların bir parçasıdır. Bu korsanların uçmasının engellenmesine yönelik bir girişim olarak sunulamaz. Tam tersine, pilotların bu kaçışı, korsanların en son yapmak istedikleri şeyi baştan yapmalarına neden olabilir.

Bir diğeri ise yolcuların uçağı terketmeleri ile ilgili. Yolcular hiçbir zaman bu şekilde uçağı terketmezler. Yolcular, yere kapaklanarak kendilerini uçaktan boşluğa bırakıyorlarsa burada kabin ekibi görevini yerine getirmiyor demektir.

Maalesef Sivil Havacılık Dairesi, hızla büyüyen yolcu kapasitesine karşı gereken öönlemleri almakta yeterli olamıyor. Atlasjet Havayolları ise eğitimsiz, standartlardan yoksun ekip çalıştırma yoluna gidiyor.'


İLGİLİ TÜM HABERLER İÇİN


Bir Türk yolcu uçağı kaçırıldı