Bekçi alımı başvuru sonuçları ne zaman açıklanıyor? Yazılı sınav nasıl olacak?
İçişleri Bakanlığı bünyesinde istihdam edilmek üzere başvuru yapan 7 bin bekçi adayı, sonuçların ne zaman açıklanacağını merak ediyor. Peki başvuru sonuçları ne zaman açıklanacak? Bekçi alımı için sınav süreci ve mülakat nasıl olacak?
ABONE OLEmniyet teşkilatı bünyesinde, halkın can ve mal güvenliğini sağlamada kolluk kuvvetlerine yardımcı olmaları amacıyla yapılacak olan 7 bin çarşı ve mahalle bekçi alımı için ön başvurular 08-22 Haziran 2018 tarihleri arasında tamamlandı. Başvuruların tamamlanmasının ardından adaylar gözlerini başvuru sonuçlarına dikti. Peki bundan sonraki süreç nasıl olacak? İşte 7 bin bekçi alımına ilişkin tüm detaylar...
BAŞVURU SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
Çarşı ve mahalle bekçisi alımında sınav sonuçları Polis Akademisi resmi internet sitesi üzerinden duyurulacak. Bekçi alımları başvuru sonuçları ne zaman açıklanacağı konusunda henüz bir açıklama yapılmadı. Fakat bu sürenin çok fazla uzamayacağı, en kısa sürede açıklacağı beklenmektedir. Başvuru sonuçları açıklandığında haber7.com üzerinden takip edebilirsiniz.
İSTENİLEN EVRAKLAR NELERDİR?
7 bin bekçi alımına ön başvuru yapan adayların takip etmeleri gereken aşamaları sıraladık. Bu aşamada yapmanız gereken aşağıdaki evrakları hazır bulundurmanız. Söz konusu sonuçlar açıklandığında aşağıdaki evraklar gerekli olacaktır.
- Sınav başvuru dilekçesi,
- T.C. kimlik numarasını gösterir belgenin aslı ve fotokopisi (nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, pasaport),
- Diploma veya geçici bitirme belgesinin aslı ve fotokopisi,
- Müracaat ettiği il sınırları içerisinde en az bir yıldır ikamet ettiğini belirtir belge,
- Dört adet biyometrik fotoğraf,
- Kendisi ve evli ise eşinin Yönetmeliğin 5’inci maddesinde belirtilen engel hallerinin bulunmadığını ifade eden yazılı beyanları,
- Şehit veya vazife malulü olanların eş veya çocuklarından, şehitlik veya vazife malullüğü belgesinin ilgili kurumca onaylı örneği,
- Sınav ücretinin yatırıldığına dair banka dekontu,
- Askerlik terhis belgesi aslı ve fotokopisi,
- Yaş düzeltmesi yaptıranlar için yaş düzeltme belgesi,
- Sağlık Bilgilendirme Formu istenecektir.
- Ön başvuru yapan adaylar, şahsen başvurularının alınması ve ön sağlık kontrollerinin yapılması için Polis Akademisi Başkanlığının resmi internet sitesinden (https://pa.edu.tr) açıklanacak olan başvuru tarihleri ve başvuru merkezlerine mesai saatleri içerisinde (08.00-17.00 saatleri arası) Müracaat Kabul Komisyonuna şahsen başvuruda bulunacaklardır. Posta yoluyla veya belirtilen tarihler haricinde ya da şahsen yapılmayan başvurular kabul edilmeyecektir.
BEKÇİ ALIM SINAV SÜRECİ NASIL OLACAK?
Bu yıl yapılacak alımlar için detaylar belli değil ancak, geçtiğimiz yıl yapılan bekçi alım sınavları için açıklanan detaylar şunlardı;
- İllere göre alımı yapılacak çarşı ve mahalle bekçisi sayısı, şartları, başvuru yerleri, başvuru ve sınav tarihleri, istenecek belgeler ile gerek görülen diğer bilgiler başvurma süresinin bitiminden en az on beş gün önce Devlet Personel Başkanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü veya Polis Akademisi Başkanlığı resmi internet sayfasıyla ya da diğer uygun iletişim araçlarıyla duyurulacak.
- Adaylardan, Polis Akademisi Başkanlığınca belirlenen miktarda sınav ücreti alınacak. Çarşı ve mahalle bekçisi alımı için fiziki yeterlilik aranacak. Yazılı sınav, fiziki yeterlilik sınavı ve sözlü sınav yapılacak.
- Yazılı sınavda Türkçe, sosyal bilgiler, fen, hayat bilgisi, matematik ve genel kültür başlıklarında sorular sorulacak. Yanıtlar optik kâğıtlara işaretlenecek. Yazılı sınavda 100 puan üzerinden 50 puan alan başarılı sayılacak. Ancak bakanlık ihtiyaç durumunda başarı puanını değiştirebilecek.
- Fiziki yeterlilik sınavında komisyon, adayın bedeni kabiliyeti ve fiziki yapısını uygulamaları olarak değerlendirecek. Adayın süre takibi sınav yerinde bulunanlar tarafından görülebilecek nitelikteki sayaçlarla yapılacak. Fiziki sınavdan 60’ın altında puan alanlar başarısız sayılacak.
- Sözlü sınavda adaya, genel kültür sorularının yazılı olduğu kartlar arasından bir kart seçtirilecek. Adaya konu hakkında düşünmesi ve sunum yapması için süre verilecek. Komisyon adaya konuyla ilgili sorular soracak. Böylece; konuyla ilgili bilgi düzeyi, kendisinden istenileni kavraması, özgüveni, ifade etme yeteneği ve beden dilini kullanma becerisi olmak üzere 5 kategoride değerlendirilecek. Her bir kategori 20 puan olacak. Toplamda 70 puanı geçmek koşulu aranacak. Üç aşamadan oluşan bu sınavın sonunda başarı sıralamasına esas giriş puanı hesaplanacak. Bu puan; adayın yazılı sınav ile fiziki yeterlilik puanlarının yüzde 25’i; sözlü sınav puanının ise yüzde 50’sinin toplamıyla bulunacak.