Tehlikeli kasırga Tropical Medicane nedir? Tropik fırtına özellikleri!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü kanadından tüm Türkiye'yi yakından ilgilendirecek mühim açıklamalar gerçekleştirilerek, ülkemizde daha önce meydana gelmemiş Tropical Medicane kasırgası yaşanacak. İyon Denizi üzerinden gelerek tehlike arz edecek kasırga Tropical Medicane nedir? İlk defa görülecek Tropik Fırtınanın özellikleri!

ABONE OL
GİRİŞ 28.09.2018 23:48 GÜNCELLEME 28.09.2018 23:48 GÜNCEL
Tehlikeli kasırga Tropical Medicane nedir? Tropik fırtına özellikleri!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından hava durumuna ilişkin gerçekleştirilen küresel açıklamalar neticesinde; ülkemizde daha önce meydana gelmemiş ve şayet yönünü değiştirmediği takdirde önemli tahribatlara neden olacağına yönelik tahminlerde bulunarak Tropical Medicane kasırgasının yaşanacağı aktarıldı. Yurt genelinin etkisi altına gireceği ifade edilen ve ABD'de sık bir şekilde görülen Tropical Medicane'de, büyük çaplı ve çok şiddetli bir kasırga olma özelliği gösterirken, rüzgar ve yağışlar ile birlikte metrelerce yükseklikte dalgalar oluşmaktadır. Peki, bilhassa kıyı kesimlerde ciddi şekilde etkisini göstereceği öngörülen ve İyon Denizi üzerinden gelerek tehlike unsuru teşkil edecek Tropik Fırtına nedir? İşte, saatte 118 km'den fazla hızla ve dönerek estiği kaydedilen, ilk kez Türkiye'de gerçekleşeceğine dair kırmızı alarm verilen Tropik Fırtınanın özellikleri!

TEHLİKELİ KASIRGA TROPICAL MEDICANE NEDİR? İŞTE, TROPİK FIRTINANIN TÜM ÖZELLİKLERİ…

 

Akdeniz üzerinde meydana gelen bu tehlikeli kasırgaların ismi "Mediterranean" ve "hurricanes" kelimelerin birleşiminden oluşmaktadır. Doğu Büyük Okyanus ve Güney Atlantik haricinde subtropikal ve tropikal iklim kuşağındaki tüm sıcak denizlerde büyük bir sıklıkla oluşum göstermektedir. Kasırga ya da tropikal siklon, büyük çaplı ve çok şiddetli Beaufort ölçeği doğrultusunda, saatte 118 km'den fazla hızla ve dönerek esen tropik rüzgar şeklinde tanımlanmaktadır. Ağustos, Eylül aylarında Antiller'de görülen ve Tropical Medicane şeklinde ifade edilen bu kasırgalar Akdeniz'in orta kesimlerinde etkisini gösterirken, ilk kez ülkemizi önemli ölçüde etkilemesi bekleniyor.

Küresel tahmin sistemlerindeki modeller ışığında, ülkemize afet derecesinde tahribat verebilecek bir meteoroloji vakası adım adım yaklaşıyor. Şayet Tropical Medicane, İyon Denizi üzerindeki yönünü değiştirmediği takdirde 30 Eylül Pazar tarihinde Ege kıyılarına ulaşarak, en büyük etkiyi ise Muğla, Aydın, İzmir, Çanakkale, Balıkesir kıyıları hattında göstermesi tahmin edilmektedir. Tropical Medicane'in Ege Bölgesi'ni geçmesinin ardından Marmara Denizi üzerinden İstanbul'u etkileme ihtimali de öngörülmektedir. Yakın tarihimizde bu şiddette bir fırtınanın Türkiye'yi etkilediğine ilişkin herhangi bir kayıt bulunmamaktadır.

METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TROPICAL MEDICANE AÇIKLAMASI…

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen açıklamalar doğrultusunda Tropical Medicane ile ilgili ise şu ifadelere yer verildi:

"Yapılan son değerlendirme ve analizlere göre bugün öğleden sonra Orta Akdeniz'de oluşması beklenilen Alçak basınç merkezinin derinleşerek şiddetini arttırması ve Tropik Fırtınaya dönüşmesi tahmin ediliyor. Orta Akdeniz'de oluşması beklenen Fırtınanın hafta sonu doğuya doğru hareket etmesi beklenmektedir.

Farklı tahmin senaryolarında fırtınanın şiddeti ve yeri konusundaki belirsizlikler halen devam etmektedir. Bununla birlikte Fırtınanın Ege bölgesini etkilemesi durumunda, 30 Eylül 2018 Pazar günü, rüzgar hızının 100-120 km/saate ulaşması ve meydana gelecek yağışların da 75 kg/m2 ve üzerinde şiddetli yağış şeklinde olması beklenmektedir.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü olarak fırtınanın oluşumu ve gelişimi takip edilmekte olup; Fırtınanın yön, şiddet ve etkileyeceği alan konusunda gerekli olduğunda tahmin, uyarı ve açıklamalar yapılacaktır." denildi.