Bugün İstanbul'da Kırbaç Kasırgası olacak mı? Meteoroloji Hava Durumu!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), hava durumuna dair üst üste uyarılarda bulunarak ülkemizde Kırbaç Kasırgasının oluşum gösterebileceği aktarıldı. Yunanistan'da ''Zorba'' adıyla anılan, ciddi tahribatlara sebebiyet veren Kırbaç Kasırgası bugün İstanbul'da olacak mı? Tropik fırtınanın beklendiği Meteoroloji İstanbul Hava Durumu!

ABONE OL
GİRİŞ 30.09.2018 10:45 GÜNCELLEME 30.09.2018 10:45 GÜNCEL
Bugün İstanbul'da Kırbaç Kasırgası olacak mı? Meteoroloji Hava Durumu!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) tarafından, Orta Akdeniz üzerinden gelen Yunanistan'da da etkilerini sert ve yıkıcı bir şekilde gösteren Kırbaç Kasırgasının Türkiye'nin batısına doğru ilerleyerek Akdeniz ve Ege kıyılarında etkisini göstermeye başlayacağına yönelik hava durumu tahmini gerçekleştirildi. 30 Eylül Pazar tarihi itibariyle oluşum göstereceği ifade edilen Kırbaç Kasırgası, saatte 200 kilometreye varan rüzgar hızına sahip olmakla birlikte, İyon Denizi'nden geçerek Yunanistan'ın güneyinde yer alan Mora Yarımadası üzerinden ülkemizin kıyı bölgelerine doğru ilerleyebileceğine dair kırmızı alarm verildi. Peki, Yunanistan'da ''Zorba'' şeklinde tabir edilen ve ülkemizde kasırga etkisi meydana getirecek tropikal fırtınanın etkisi altına gireceği Kırbaç Kasırgası bugün İstanbul'da olacak mı? İşte, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün yaptığı açıklamalar ve ciddi uyarılar doğrultusunda pazar günü Aydın, İzmir, Muğla, Balıkesir, Aydın ve Çanakkale’de etkilerini hissettirecek tropik fırtınanın beklendiği ifade edilen son dakika Meteoroloji İstanbul hava durumu tahmin raporu...

KIRBAÇ KASIRGASI NEDİR? KIRBAÇ KASIRGASI ETKİLERİ...

 

Kırbaç Kasırgası, saatte 200 kilometreye varan hıza sahip olmakla birlikte düz bir şekilde esen rüzgarlar olarak tanımlanmaktadır. Şayet bu düz esen rüzgarlar dairesel bir biçime dönüştüğünde ise tropik fırtına şeklinde tanımlanmaktadır. Ülkemizde ilk kez oluşum gösterecek olan Kırbaç Kasırgasının, Türkiye’ye vurmama ihtimali bulunsa bile ağırlıklı şekilde tahminler bu durumun aksinin meydana geleceğini göstermektedir. Bu konuyla ilgili olarak, Türkiye’de son 30 senelik veriler incelemeye alındığında, Akdeniz’in ve Karadeniz’in suyunun normal şartların 2,5 derece üzerinde olduğu tespit edilmektedir. Yetkililer tarafından Kırbaç Kasırgası yaşanabileceğinden ötürü dikkatli ve tedbirli olunması gerektiğinin altını çizerken, öte taraftan ise en kötü senaryoya da hazırlanılması gerekmektedir. Kırbaç Kasırgası’nda, metrekareye 100 kilogram yağmur düşeceğine dair tahminler yer alırken, sel riskinin en çok olduğu İzmir, Aydın, kısmen Denizli ve Muğla’nın kıyıya yakın olan bölgelerin bulunduğu vurgulanmaktadır.

METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KIRBAÇ KASIRGASI (TROPİK FIRTINA) AÇIKLAMASI…

"Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan hava tahmin raporuna göre; ilimizin de içinde bulunduğu Marmara Bölgesi’nde rüzgarın, 30.09.2018 Pazar günü sabah saatlerinden itibaren kuzey ve kuzeydoğu, 01.10.2018 Pazartesi günü sabah saatlerinde güneybatıdan 6 ila 8 kuvvetinde (50-75 km/sa) fırtına, zaman zaman 9 kuvvetinde  (90 km/sa) kuvvetli fırtına şeklinde esmesi beklenmektedir. Pazartesi öğle saatlerinden sonra etkisini kaybetmesi beklenen şiddetli fırtınanın neden olabileceği deniz kabarması, çatı uçması, ağaç ve direklerin devrilmesi ile kara, hava ve deniz ulaşımındaki aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

Vatandaşlarımız ihtiyaç halinde ve acil durumlarda; 112 Acil Yardım, 110 İtfaiye, 155 Polis İmdat, 156 Jandarma, 159 Karayolları telefon numaraları ile İstanbul Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün (İstanbul AFAD) 0212 455 70 00, Büyükşehir Belediye Başkanlığı Afet Koordinasyon Merkezi’nin (AKOM) 0212 444 25 66 numaralı telefonlarını arayarak yardım talep edebileceklerdir."

YARIN İSTANBUL’DA KIRBAÇ KASIRGASI OLACAK MI? TROPİK FIRTINA DUYURUSU…

Türkiye’de ise Meteororoloji Genel Müdürlüğü’nün Twitter hesabından şu açıklama yapıldı: “Orta Akdeniz üzerinde oluşan tropik fırtınanın, pazar günü ülkemizin batı kesimlerini etkilemesi bekleniyor. Bu sistemle birlikte Ege'nin batısında (İzmir, Muğla, Aydın ve Manisa), Marmara'nın batısında (Çanakkale, Balıkesir, Tekirdağ, Kırklareli, Edirne'nin güneyi ile batı kesimleri başta olmak üzere İstanbul'da) yerel olarak çok kuvvetli ve şiddetli (50-100 kg/m2), Çanakkale ve Muğla ile İzmir ve Balıkesir'in batı kesimlerinde yer yer aşırı (100 kg/m2 üzeri) sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış beklendiğinden sel, su baskını, yıldırım, hortum, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır."

METEOROLOJİ SON DAKİKA AÇIKLAMASI! 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yeni bir tropik fırtına açıklaması geldi. Gerçekleştirilen açıklamada; ''Fırtına Ege kıyılarını etkilemeden kuzeye yönelecek. Marmara'nın batısı ve kıyı Ege'de rüzgarın şiddeti ve yağış miktarı azalacak. Çiftçiler, denizciler ve balıkçılar uyarıları takip etsin'' şeklinde ifadelere yer verildi.

AFAD TROPİK FIRTINAYA KARŞI UYARI GERÇEKLEŞTİRDİ!

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından tropik fırtına esnasında  yapılması gerekenlere mühim uyarılarda  bulunarak şu ifadelere yer verildi:

"Mevcut acil durum bilgi ve talimatlarını dinleyin. Pencerelerden uzak  durun. Tahliye uyarısı yapıldığında derhal uygulayın. Bina ve ağaçlardan uzak  durun. Fırtınaya yakalandıysanız güvenli ve kapalı bir yere gidin. Aşırı ve ani  yağışlardan dolayı sel olabileceğinden, bodrum ve alt katlarda bulunmayın. Taşkın  sularda yürümeyin, araç kullanmayın. Köprülerden uzak durun. Fırtına esnasında  araç kullanmayın. Acil değil ise yolculuk yapmayın. Araç kullanmak zorunda  kaldıysanız köprü ve viyadükleri kullanmayın, alternatif yolları deneyin."