Meteoroloji'den 5 aylık hava tahmini

Meteoroloji, planlama amaçlı hazırlanan uzun vadeli mevsimsel hava tahmin verilerini açıkladı. Türkiye'yi sonbahar-kış döneminde nasıl bir hava bekliyor? İşte rapor:

ABONE OL
GİRİŞ 16.10.2007 17:20 GÜNCELLEME 16.10.2007 17:20 GÜNCEL
Meteoroloji'den 5 aylık hava tahmini

Türkiye ve çevresinin, ekim ve kasım aylarında ılık ve yağışlı, aralık-ocak-şubat döneminde kuzey ve iç kesimlerin mevsim normallerine göre daha soğuk, iç ve batı kesimlerin ise mevsim normallerine göre az yağışlı havanın etkisi altında olacağı bildirildi.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, planlama amaçlı hazırlanan uzun vadeli mevsimsel hava tahmin verilerinin analizleri doğrultusunda, sıcaklığın, kasım ayında Türkiye genelinde mevsim normalleri civarında, aralık-ocak döneminde kuzey bölgelerde mevsim normallerinden 0.5-1 derece daha düşük, diğer bölgelerde ise mevsim normalleri civarında olacağı öngörülüyor.

Yağışların, kasım ayında Türkiye ve çevresi için mevsim normalleri civarında, aralık ayında güney ve iç kesimlerde, ocak-şubat döneminde iç ve batı kesimlerde mevsim normallerinin altında, diğer bölgelerde ise mevsim normalleri civarında gerçekleşmesi bekleniyor.

Kasım ayında Atlas Okyanusu üzerinden gelerek Kuzey ve Orta Avrupa genelini etkisi altına alan yüksek basınç sisteminin, tahmin periyodu süresince hakimiyetini koruyacağı, Türkiye ve Güney Akdeniz havzasının ise alçak basınç alanının etkisinde kalacağı tahmin ediliyor.

Türkiye ve çevresinin, ekim ve kasım aylarında ılık ve yağışlı, aralık-ocak-şubat döneminde ise kuzey ve iç kesimlerin mevsim normallerine göre daha soğuk, iç ve batı kesimlerin ise mevsim normallerine göre az yağışlı havanın etkisi altında olması bekleniyor.

Aralık ve ocak aylarında, sıcaklık değerlerinin kuzey kesimlerinde daha düşük seyretmesi, dağlık alanlar için kar yağışı bekleniyor.