İzinsiz ağaç kesmenin cezası nedir? Ağaç kesenler nereye şikayet edilir?
Ülkemizde her gün izinsiz yüzlerce ağaç kesiliyor. Bilinçsizce ve izinsiz ağaç kesenlere büyük cezalar verilmektedir. Peki izinsiz ağaç kesmenin cezaları nelerdir? İzinsiz ağaç kesenler nereye şikayet edilir?
ABONE OLKüresel ısınmasının en büyük sebeplerinden birisi de insanoğlunun bilinçsiz bir şekilde ağaç keserek ekosistemi bozmasıdır. Bilimsel verilere göre; ülkemiz küresel ısınmanın zararlı etkilerini en önce ve en şiddetli biçimde yaşayacak. Bu nedenle ormansızlaşmanın önüne geçilmesi ve ağaçlandırma çalışması yapılması ülkemizin sera gazlarının atmosfere salınmasında yarattığı etkiyi en aza indirgemesinde önemli rol üstlenecektir. Yetişkin Bir Ağaç Bir Saatte 2.3 Kg karbondioksiti bünyesine alır. Yetişkin normal bir ağaç, bir saatte ortalama 2.3 kg karbondioksiti bünyesine alır, fotosentezle 1.7 kg oksijen üretir. Bu da ağaçlandırmanın küresel ısınmayla mücadelede en etkin yöntemlerden biri olduğunu ispatlamaktadır. Durum böyle iken izinsiz ve bilinçsiz ağaç keserek doğaya daha fazla zarar vermeyelim. İzinsiz ağaç kesenlere ülkemizde ağır yaptırımlar uygulanmaktadır. Peki 2019 yılı itibari ile ağaç kesmenin cezası nedir?
AĞAÇ KESMENİN CEZALARI NELERDİR?
Yaşadığımız evren her geçen gün daha da kuraklaşıyor, denizler çekiliyor ve daha fazla ağaçlar kesilerek yerine binalar dikiliyor. Bu durumda ağaçların kesilmesi dünyamıza küresel ısınma gibi çeşitli problemler dahi getiriyor. Özellikle New York gibi ağacı çok az olan şehirlerde rüzgarlardan dolayı ve ağacın olmadığından dolayı çeşitli hortum gibi doğal afetler çıkabiliyor. Bu yüzden mümkün olduğunca ağaçları kesmemeye özen göstermeliyiz. Ancak izinsiz birçok kişi ağaç kesiyor. Bu ağacı kesenler kendi mülklerinde ise sorun teşkil etmediğini düşünmektedir. Fakat izinsiz kesilen bu ağaç kamunun alanında veya kendi arazisinde de olsa bunun için izin alınması gerekiyor. İşte ağaç kesmenin cezaları...
Orman Genel Müdürlüğü, ’6831 Sayılı Orman Kanunu’nda Yasaklanmış Eylemler Hakkında Uygulanacak İdari Para Cezaları Cetveli’ni resmi internet sitesinden kamuoyu ile paylaştı. Ormanda bir ağacın tek bir dalını koparana bile 3 bin liraya varan idari para cezası kesiliyor. Yeni düzenlemeye göre; yetişmiş veya yetiştirilmiş fidanları kesmek, sökmek, ekim sahalarını bozmak, yaş ağaçları boğmak, yaralamak, tepelerini veya dallarını kesmek veya koparmaya 369 ile 2 bin 978 TL arasında idari para cezası kesiliyor. Yaş ağaçları yaralamak, tepelerini ve dallarını kesmek veya kopartmak, dikili yaş veya kuru ağaçlardan kabuk veya çıra veya katran veya sakız çıkarmak, yatık veya devrik ağaçları kesmek veya götürmek, kök sökmek, kömür yapmak da en az 369 en çok 2 bin 978 para cezasıyla karşılaşmak anlamına geliyor. Bu suçların Milli park olarak ayrılmış ormanlarda işlenmesi halinde verilecek idari para cezası 500 liradan aşağı olmayacak. Bu fiilin konusunu oluşturan veya işlenmesi suretiyle elde edilen eşyanın mülkiyetinin kamuya geçirilmesine de karar veriliyor. Ayrıca;
- Ormandaki izinsiz kesilen ağaçları kökünden ortasından hayatına son verecek şekilde dallarından veya kenarından kesip zarar vermenin cezası 3 aydan başlayarak 5 yıla kadar çıkmaktadır.
- Kendi mülkünüzdeki ağaçları izinsiz kesmeniz bir sorun yaratmamaktadır. Fakat kamu alanındaki ağaçlar izinli kullanılmalıdır. Aksi taktirde kamu alanındaki ağaçları kesmenin cezası 10 aydan başlar.
- Ekili fidanlara zarar veren şahıslara uygulanan yaptırım ise 1 yıldan başlayarak 5 yıla kadar çıkmaktadır.
- İzinsiz ağaçlara motorlu taşıtlarla zarar verilmesi halinde var olan ceza bir kat daha fazlalaşır. Fidanlara verilen zarar da bu bir katı fazlalık kısım bir kat daha artar.
- Ormandaki malları izin almadan biçen, işleyen, satan, satın alan ve taşıyanlara ise 1 yıla yakın hapis cezası verilebiliyor.
- Bu işi ticaret anlamında kullanarak kar etmek amaçlı aldıkları orman ürünlerini işleyerek eşya ve alet haline getirdikten sonra satışa çıkaranların cezası ise 1 seneden başlayarak 7 yıla kadar çıkabiliyor.
- Ormanın içinde, orman mallarından izinsiz faydalanma ve orman mallarını işgal etme suçunun yapılmasında ceza 6 aydan başlayarak 2 seneye kadar çıkabiliyor.
İZİNSİZ AĞAÇ KESENLER NEREYE ŞİKAYET EDİLMELİ?
İnsanlar kendi mülklerinde, başkalarına ait olan yerlerde veya kamuya ait yerlerde izinsiz ağaç kesmeye çalışıyor. Ağaç kesen birçok insanı, bazen hatır için, bazen de nerelere şikayet edeceğimizi bilmediğimiz için şikayet edemiyoruz. Biz bilinçsiz davrandığımız için bir sürü ağaç ve ormanlar katlediliyor. Doğanın dengesi ağaçlarla sağlanırken, bilinçsiz ve düşüncesiz insanlar yüzünden büyük zararlar görüyor. Aslında insanlık adına da büyük zarar sağlıyorlar fakat bunun bile bilincinde değiller. Yaş veya kuru fark etmeksizin karambole kesiliyor. Ve ne yazıktır ki bunların olmasında biz bilinçsiz insanlarında büyük payı bulunmakta. Bir kişinin bile göz yumması bir çok ağacın katline sebep olmaktadır. Buna dur demek sizlerin elinde. Ağaç kesen birini gördüğünüzde bulunduğunuz ilin Orman Müdürlüklerine veya ALO 177 ve 181 hattını arayarak şikayette bulunabilirsiniz. Ağaç kesilme esnasında bir video veya bir fotoğraf çekmeniz halinde suçlamanızın kesin ve gerçek olmasını savcılıklara da kanıtlayabilir, daha büyük yaptırımlar almasını sağlayarak bir daha aynı hatayı yapmamasını sağlayabilirsiniz. Ormanları koruyalım, korumayan vatandaşları da bilinçlendirerek destek vermelerini sağlayalım.