8 bin bekçi alımı ve sınavı! 2019 EGM alımı, yaş, kilo ve genel şartlar...

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yapılan açıklamayla birlikte 2019 yılının Mart ayından Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde 8 bin bekçi alımı yapılacak. Peki sekiz bin bekçi alımının şartları neler olacak? Askerlik görevini tamamlamış bireylerin başvuru yapabileceği bekçilik ilanı ile ilgili Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi çıkarılacak.

ABONE OL
GİRİŞ 27.02.2019 09:13 GÜNCELLEME 27.02.2019 09:13 GÜNCEL
8 bin bekçi alımı ve sınavı! 2019 EGM alımı, yaş, kilo ve genel şartlar...

Binlerce kişinin heyecanla beklediği bekçilik alım ilanı için resmi açıklama geldi. Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) tarafından yapılacak olan 8 bin bekçilik alımında yaş şartı kalacak mı? Başvuru tarihini merakla bekleyen adaylar için geri sayım başladı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yapılan duyuruya göre Mart ayında 8 bin bekçi alımı olacak. 2019 Bekçi alımı için başvuru tarihi ve şartları, Polis Akademisinin "www.pa.edu.tr" internet sitesinden duyurulacak

 

 

HANGİ İLLERDE 8 BİN BEKÇİ ALINACAK?

Konuyla alakalı önümüzdeki günlerde resmi açıklama olacağı ve İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere Türkiye'nin büyük bölümünde bekçi alımı yapılacağı ifade edildi. Fakat hangi ne kadar alım olacağı henüz netlik kazanmadı.

 

 

BEKÇİ OLACAK VATANDAŞLARIN GÖREVLERİ

- Bir kimsenin can, mal ve ırzına saldırma ve tehditleri önlemek, saldıranları yakalamak,

- Suç işlenirken veya işlendikten sonra, henüz izleri meydanda iken sanıkları yakalamak,

- Kamu düzen ve güvenini bozacak mahiyetteki gösteri, yürüyüş ve karışıklıkların yapılmasına karşı, genel kolluk kuvvetleri gelinceye kadar önleyici tedbirleri almak,

- Adli kolluk işleriyle ilgili vakalarda, delillerin kaybolmamasını sağlıyan muhafaza tedbirlerini almak. (Bekçiler bu benddeki görevlerinin ifasında halkın yardımından da faydalanabilirler.)

2019 BEKÇİ ALIM ŞARTLARI NELER?

Emniyet Genel Müdürlüğü belirlenen şartları 2019 yılı itibariyle değişiklik gösterebilir. Fakat geçtiğimiz bekçi alım şartlarıyla aynı olması beklenen durumlar aşağıda sıralanmıştır.

Valilikler tarafından alımı yapılan ve eğitimleri il emniyet müdürlüklerince verilen çarşı ve mahalle bekçilerine ilişkin yönetmelik değişikliği 2 Mart 2018'de yürürlüğe girmiş, bekçi alım ve eğitim yetkileri Polis Akademisine aktarılmıştı.

Çarşı ve mahalle üzerinden bekçi alımı başvuru şartları;

- Türk vatandaşı olmak,

- Lise mezunu olmak,

- Askerlik ödevini bitirmiş olmak,

- 18 yaşını tamamladıktan sonra yaptırılan yaş düzeltmelerinde düzeltmeden önceki yaş dikkate alınmak kaydıyla, başvuru tarihi itibarıyla 18 yaşını tamamlamış ve 31 yaşından gün almamış olmak,

- Ağır hapis veya altı aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile zimmet, ihtilas, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanmak, dolanlı iflas veya yüz kızartıcı başka bir fiilden dolayı hapis cezasından hükümlü bulunmamak,

- Türk toplum telakkilerine göre kötü şöhretli tanınmamak,

- Kamu haklarından mahrum olmamak, kamu hizmetlerinden mahrumiyet cezası ile mahkûm bulunmamak,

- Memuriyete engel bir hali bulunmamak,

- Silah taşımaya veya silahlı görev yapmaya hukuki bir engeli bulunmamak,

- Sağlık Yönetmeliğinde belirtilen şartları taşımak,

- Adayın kendisinin ve evli ise eşinin; genelev, birleşme yeri, randevuevi, tek başına fuhuş yapılan konut ve benzeri yerlerde çalışmış veya aracılık ve bekleyicilik fiillerinde bulunmamış olmak, genel ahlak ve edebe aykırı mahiyette her türlü yazılı, sesli ve görüntülü eserleri, kaydedildiği materyale bakılmaksızın üretmek ve satmaktan veya kumar, uyuşturucu veya uyarıcı madde nedeniyle, hakkında herhangi bir adli veya İdari soruşturma veya kovuşturma devam ediyor olmamak, bunlardan dolayı İdari yaptırım uygulanmamak veya bu işler nedeniyle hüküm giymemiş olmak,

- Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmüş veya görüyor olmamak,

- Sağlık Yönetmeliği hükümleri hariç, herhangi bir nedenle polis eğitimkurumlarından çıkarılmamış olmak,

- Terör örgütleri ile bu örgütlerin legal veya illegal uzantılarının eylemlerine, toplantılarına, yürüyüş ve mitinglerine karışmamış, desteklememiş ve katılmamış olmak,

- Başvuru tarihinde herhangi bir siyasi partiye veya siyasi partilerin yan kuruluşlarına üye bulunmamak,

- Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumlu olmak.

BEKÇİ ALIMI BAŞVURUSU HANGİ İLLERDE YAPILABİLECEK?

Bekçi alımının hangi illerde başvuruya açık olacağına dair detaylar, henüz Polis Akademisi Başkanlığı tarafından erişime açılmadı. Alım yapılacak illerin mart ayının ilk haftasında erişime açılması bekleniyor. 

BEKÇİ MAAŞLARI 2019 KAÇ TL?

2019 yılı ile birlikte bekçi maaşlarına da zam yapıldı. Buna göre, EGM bünyesinde bekçi olarak görev yapan lise mezunu bekçilerin aylık ortalama 3,970 TL, lisans mezunu bekçilerin 4,000 TL ve lisans mezunu bekçilerin ise 4,100 TL ile 4,400 TL civarı aylık kazançları vardır. Bu maaşlar ek ödemesiz maaşlar olup, belirtilen tutara görev yaptığı şehir farkı ilave edilmemiştir.

BEKÇİLİK SINAVI NASIL DÜZENLENECEK?

Ön sağlık kontrolünden geçen ve bekçilik yapması için herhangi bir engeli bulunmayan adaylar yazılı sınava alınırlar. Yazılı sınav soruları, soru hazırlama komisyonu tarafından hazırlanır. Mahalle bekçiliği yazılı sınavı, test  şeklinde yapılır. Sınavda adaylara beş şıklı, çoktan seçmeli, yüz soru sorulur. Yapılacak sınavda sorulacak soruların konuları aşağıda belirtilmiştir:

Türkçe ( Ortaöğretim düzeyi ) 20
Sosyal Bilgiler ( İlköğretim düzeyi ) 15
Fen Bilgisi ( İlköğretim düzeyi ) 15
Hayat Bilgisi ( İlköğretim düzeyi ) 15
Matematik ( İlköğretim düzeyi ) 15
Genel Kültür (Ortaöğretim düzeyi ) 20

GENEL TOPLAM 100

Mahalle bekçisi adayın, yazılı sınavda yüz puan üzerinden en az elli puan alması gerekir. 100 soru olacak en az 50 tane doğru yapmanız istenecektir. Elli puan alamayan aday elenir ve bekçilik fiziki parkur sınavı ve sözlü mülakata katılamaz. Bakanlık ihtiyaçlar çerçevesinde başarı puanını değiştirebilir; arttırabilir ya da azaltabilir. Yazılı sınavda yanlışlar doğruları götürmeyecek ve her soru bir puan olacak. Bu durumda yazılı sınavda çözemediğiniz soruları boş bırakmamanız gerekir.