Son Dakika! Denizli'de şiddetli deprem! İzmir ve Antalya'da...

Denizli'de bu sabah yaşanan 5,5 büyüklüğündeki deprem büyük korku ve paniğe neden oldu. AFAD'tan yapıyan açıklamaya göre, depremin ardından ilk bir saat içinde 28 artçı sarsıntı kaydedildi. AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu deprem sonrası yaptığı açıklamada 3 vatandaşın da paniğe dayalı nedenlerden dolayı yaralandığını söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 20.03.2019 10:15 GÜNCELLEME 20.03.2019 13:43 GÜNCEL
Son Dakika! Denizli'de şiddetli deprem! İzmir ve Antalya'da...

Denizli bu sabah şiddetli bir deprem ile sarsıldı. Depremin Yeniköy/Acıpayam'da meydana geldiği ve derinliğinin 5.0 km olduğu öğrenildi.

 

 

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Denizli'de saat 09.34'te merkez üssü Acıpayam olan 5.5 büyüklüğünde bir deprem olduğunu duyurdu.

İZMİR, ANTALYA, DENİZLİ'DE HİSSEDİLDİ

 

 

Kandilli Deprem Araştırma Enstitüsü ise depremin şiddetinin 5.6 olduğunu açıkladı. Deprem İzmir ve Antalya'da da hissedildi.

AFAD BAŞKANI: 3 YARALI VAR

AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, ''Şu ana kadar herhangi bir can kaybı bilgisi ulaşmadı. Hafif yaralanan 3 vatandaşımız var" dedi. 

BELEDİYE BAŞKANI'NDAN İLK AÇIKLAMA: CAN KAYBI YOK

Acıpayam Belediye Başkanı Hulusi Şevkan, depremle ilgili şunları söyledi:

Binalarda çatlamalar var ama can kaybı yok. Deprem; gece saat 4 civarında bir kere oldu. Daha sonra tekrar biraz önce 15 dakika önce; ben de hastanedeydim. Oradan ayrılırken kendi aracımda baktım ortalık sallanıyor. İşte o sırada esas büyük deprem oldu.

Bütün vatandaşlarımız dışarıda. Bizim en çok korktuğumuz çatılardan düşenlerin insanların üzerine düşmesini önlemek amacıyla şu anda ekiplerimiz de binaların diplerini boşaltmak için çalışıyorlar.

Yeşildere’ye yakın bir Ucarı köyümüz var. Orada muhtarımız aradı can kaybımız yok, gidip bakacağız birazdan. Binaların çatı katlarında çatlama olduğu, bacalarının sarsıntıyla düştüğü… Biz o yüzden korkuyoruz. Allah korusun daha büyük depremler yaşamayalım inşallah.

Biz özellikle çatıdan düşecek baca ve kiremit parçalarının vatandaşlarımızı yaralamasından korkuyoruz. 

DENİZLİ VALİ VEKİLİ: UZUN SÜRDÜ, İKİ ARTÇI OLDU

Denizli Vali Vekili Turan Atlamaz, son durumu anlattı:

''Şu ana kadar kent merkezinde herhangi bir şey olmadığını öğrenmiş bulunuyoruz. Kırsalda da bağlantılarımız devam ediyor. Ciddi bir sonuç bildirilmedi. Olacağına da ihtimal vermiyoruz. Sarsıntıyı bizzat yaşadık. Evet uzun sürdü, iki artçı oldu. Halk panik halinde caddelere çıkmış durumda. Şu anda somut bir şey bize intikal etmedi. Ancak kırsalda bildiğiniz gibi metruk bir hayli ev oluyor. Can kaybı ve yaralı konusunda bir bilgi gelmedi. 

Geçmişte Denizlimiz deprem yaşamış bir bölgemiz. Ara ara böyle sarsıntılar olması, bilim insanlarımızın bildirdiğine göre; muhtemel şiddetli depremle ilgili enerji bölünmesi olduğunu söylüyorlar.

İki artçı sarsıntı daha oldu, son derece düşüktü. Son iki artçının olmasını uzman arkadaşlarımız olumlu olarak bildiriyor.'' 

''BİZİM BU DEPREMLERE ALIŞIK VE HAZIR OLMAMIZ LAZIM''

Kocaeli Üniversitesi öğretim üyesi Şerif Barış, korkutan depremle ilgili şunları söyledi:

5,5 kuvvetli bir deprem. Derinliği 10-12 km civarında verilmiş. Dayanıksız binalarda hasar yapabilecek bir deprem. Bunun arkasından gelebilecek deprem için net bir şey konuşmak mümkün değil. Evlerinde çatlak ve hasar varsa insanların o evlere girmemesi tavsiyesinde bulunuyorum. Bu istenmeyen bir olay ama Türkiye’nin bunları aşması lazım. Bizim bu depremlere alışık olmamız ve hazır olmamız gerekiyor.

Son zamanlarda Hollandalı uzman depremi bildiğini söylüyor. Biz depremi belirlemeyle uğraşıyoruz ama insanların bunu beklemeden önce insanların mobilyalarını eşyalarını sabitlemeleri ve kendilerini korumayı öğrenmesi lazım. Ben geçmiş olsun diyorum. 

TÜRKİYE'NİN DEPREM RİSKİ

Türkiye'nin Deprem Tehlike Haritası, 22 yıl aradan sonra güncellenmişti. Yeni haritaya göre; 46 ilde deprem riski azalırken, 6 ilde arttı. Eski haritada; binaların yüzde 44'ü tehlikeli grupta yer alırken, yeni haritada bu oran yüzde 26'ya düştü..

ADRESİNİ GİR ÖĞREN

Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası da AFAD Ulusal Deprem Araştırma Programı (UDAP) tarafından desteklenen “Türkiye Sismik Tehlike Haritasının Güncellenmesi” başlıklı proje ile kamu ve üniversite işbirliği kapsamında hazırlandı ve güncel veriler dijital ortama aktarıldı. Uygulamayı kullanmak isteyen vatandaşlar, Türkiye Deprem Tehlike Haritaları İnteraktif web uygulamasının (  https://tdth.afad.gov.tr/) sol üst bölümünde yer alan “raporlama” sonra da “koordinat bilgileri”  bölümüne girerek, erişmek istedikleri yerin deprem tehlikesini görülebilecekler.