İstanbul'da sayımlar sona erdi! AK Parti ve CHP'nin oyu kaç?

31 Mart yerel seçimlerinden sonra itiraz süreci devam ediyor. Günden güne Binali Yıldırım ve Ekrem İmamoğlu arasındaki oylarda fark kapandı. Son olarak AK Parti'nin itirazının ardından oy sayımının yeniden yapıldığı Maltepe'de işlemlerinin sonuna gelindi. Peki şuanda kim önde? İstanbul Belediye Başkanı kim olacak? İşte AK Parti ve CHP son oy durumu

ABONE OL
GİRİŞ 17.04.2019 09:17 GÜNCELLEME 17.04.2019 10:50 GÜNCEL
İstanbul'da sayımlar sona erdi! AK Parti ve CHP'nin oyu kaç?

31 Mart yerel seçimlerinin ardından AK Parti'nin itirazı sonrası Maltepe'de tüm oyların yeniden sayılmasına karar verilmişti. İstanbul Maltepe’de 1089 sandıktaki tüm oyların yeniden sayım işlemi sona erdi. Birleştirme tutanağının sabah İl Seçim Kuruluna gönderileceği bildirildi. Sonuçların YSK’nın veri tabanına işlenmesinden sonra YSK’nın kararının bekleneceği aktarıldı.

 

 

AK PARTİ 3 BAVUL BELGE İLE İTİRAZA GİTTİ

İstanbul'un kaderini belirleyecek Maltepe seçim sonucu öncesi AK Parti, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) olağanüstü itirazını gerçekleştiriyor. AK Parti kurmayları, İstanbul'da seçimlerin yenilenmesini istediklerini duyurdu.  AK Parti bu kapsamda, seçimlerin yenilenmesi için YSK'ya 3 bavul belge ile itirazını sunacak.

 

 

İSTANBUL'DA SEÇİMLER YENİDEN YAPILSIN BAŞVURUSU

AK Parti, İstanbul'da Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptali ve yeniden yapılması için Yüksek Seçim Kurulu'na olağanüstü itiraz başvurusu yaptı.

"YSK, 28 bin farkla CHP'nin lehine seçim bittiğine dair açıklama yaptı. CHP 29 bin fark dedi. AK Parti de 3.870 oy farkıyla AK Parti'nin aldığını dile getirdi. Rakamlar farklı görününce biz meselenin takipçisi olmak üzere İstanbul'a gittik. Bu farkın ve çelişkinin ne olduğunu araştırmaya başladık. Maddi hata; sayım sonuç çizelgelerinden tutanağa aktarılırken yapılan hatalar var, tutanaklardan ilçe seçim kuruluna girilirken oynanan rakamlar var. Bunları farkettikçe düzeltmeye çalıştık. Sadece maddi hata düzeltimi yoluyla 8-9 binlere varan, AK Parti'nin lehine olması gerekirken başka yerlere kaydırılan oy olduğunu gördük.

Ortada bir şüphe var ve bunu gideremedik. Tüm oyların tekrar sayımında yüzde 10'u sayılmışken 29 binlerden, 13 binlere indi. Tüm oylar tekrar sayılsaydı seçim bizim lehimize sonuçlanacaktı.

Seçimlerin adeta belkemiğini sayım döküm çizelgeleri oluşturur. Buradan sandık sonuç tutanaklarına ve oradan da birleştirme tutanaklarına aktarılır. Sayım döküm çizelgelerinden 5 bin 388'i mühürsüz. Bunu dediğimde oy pusulaları, zarflar geçmişte de iddialar vardı. Benim kastım onlar değil. Sayım döküm cetvellerinin 5 binden daha yukarı bir oranda mühürsüz olduğunu gördük. 684'ünün imzasız olduğunu gördük. Kısıklılar var seçmen listelerinde, yanına şerh düşülmemiş oy kullanamaz diye. Cezaevi seçmenleri var ilçelerdeki seçmen listelerinde, yanına oy kullanamaz diye şerh düşülmemiş. Cezaevini adres olan gösterilen ve aslında oy vermemesi gereken ama veren seçmenler var cezaevinde. Ne hikmetse ve nasılsa gerçekten izahı zor, yanına oy kullanamaz şerhi düşmeden 5 bin 287 hükümlü seçmen kayıtlarında yer almış. Kayıp oylar var. Oy kullanan seçmenle oy pusulasıyla çok ciddi farklar var."