2019 Ekim ayında genel af çıkacak mı? Af çalışmasında son gelişmeler...
Af yasası ile ilgili yeni gelişmeleri merak eden vatandaşlar Ekim ayı içerisinde af çıkacak mı sorusunun yanıtını aramaya başladı. Peki en az 30 bin kişinin cezaevlerinden tahliye edilmesi öngörülen genel af ne zaman çıkacak? Mahkum ve ailelerini yakından ilgilendiren ceza infazı yasa teklifi ile ilgili hazırlıklar son aşamaya geldi.
ABONE OLGenel af yasası ve ceza indirimi hakkında son gelişmeleri sizler için derledik. Binlerce vatandaşın seçim sonrası merak ettiği konuların başında olan genel af Meclis gündemine geliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeme getirdiği af yasası ile ilgili "Herkesi serbest bırakmak gibi bir şey olmaz. Bırakılması gerekenler noktasında Adalet Bakanlığımız'ın çalışması var" açıklamasında bulunmuştu. Erdoğan, yargı yılı açılış konuşmasında Yargı Reformu Stratejisi hazırlıklarında son aşamaya gelindiğini de duyurdu. Peki infaz düzenlemesi, denetimli serbestlik ve şartlı ceza indirimi ne zaman yürürlüğe girecek. 2019 yılında Ekim ayında çıkması beklenen genel af kimleri kapsayacak?
AF VE CEZA İNDİRİMİ NE ZAMAN MECLİS'E GELECEK?
Yargı Reformu Stratejisi'ndeki hedefleri hayata geçirecek yargı paketi, 1 Ekim'de başlayacak yeni yasama yılında Meclis'in öncelikli gündemi olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yargı yılı açılış konuşmasında Yargı Reformu Stratejisi hazırlıklarında son aşamaya gelindiğini açıkladı. Yargıda iş yükünü azaltacak, ifade özgürlüğünü genişletecek paket ile 30 bin kişinin cezaevlerinden tahliye edilmesi öngörülüyor.
MHP'DEN AF AÇIKLAMASI
MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekli Feti Yıldız, şartlı ceza indirimi ile ilgili "Şuan Adalet Komisyonunda sırada bekliyor. Bir an önce yasalaşması için elimizden geleni yapıyoruz, yapacağız. Hiçbir bahanenin arkasına sığınmıyoruz. Bu konu üzerinden sosyal medyada algı operasyonu yapanların biz kimler olduğunu biliyoruz. Yapanlar FETÖ'cüler, MHP'yi karalamaya çalışanlar..." dedi.
CEZA İNFAZ DÜZENLEMESİ KİMLERİ KAPSIYOR?
Çalışma bir af niteliğinde değil, Şartlı salıverilme ve Denetimli serbestliğin yeniden düzenlenmesi ile özel infaz uygulamalarının getirilmesini içeren bir kanun teklifi olacak.
Yeni çalışma terör, tecavüz, kadın ve çocuğa şiddet ve istismar suçlarını kapsamayacak.
Ancak infaz rejimi uyarınca adli suçlarda cezanın yüzde 66’sının yatılmasında değişikliğe gidilerek bu oran yüzde 50’ye çekilecek. Yani cezaevinde kalma süresi kısalacak. Çalışmada çocuklu kadın mahkumların cezalarının ev hapsine dönüşmesini sağlayacak bazı düzenlemelere de yer veriliyor.
ADALET BAKANI'NDAN YARGI REFORMU AÇIKLAMASI
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül Yargı Reformu Strateji Belgesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Gül, "Yargı Reformu Strateji Belgesi, 82 milyonundur, bütün Türkiye'nin metnidir. Hükümetimizin, devletimizin milletimize sözüdür, taahhüdüdür. Bu belge bir referans metindir, bir pusuladır. Reformun ana ekseninde milletimiz vardır" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ve Adalet Bakanlığınca hazırlanan Yargı Reformu Strateji Belgesi için ilk adım TBMM'nin açılmasıyla atılacak.
Meclise paketler halinde sunulması planlanan düzenlemelerin yasalaşmasıyla yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı, hak ve özgürlükler, insan hakları, adalete erişim gibi konularda yeni dönem başlayacak.