Yılbaşı kutlamaları İslâm’a aykırı
İstanbul müftülüğü 2007 yılının son Cumasında camileri tıklım tıklım dolduran yüz binlerce vatandaşa yılbaşı kutlamalarının İslâm’da yerinin olmadığını ve Müslümanların bunlardan uzak durması gerektiği uyarısı yaptı.
ABONE OLİstanbul’un bütün camilerinde okunan Cuma hutbesinde, yüz binlerce Müslümana Peygamber Efendimiz'in müminleri, toplumda ahlâkî çöküntüye neden olabilecek, birlik ve beraberliği bozacak başka milletlerin örf ve adetlerini benimsemekten sakındırdığı hatırlatıldı.
“İnsanların meşruiyet ölçüleri içinde eğlenmeleri tabiî ve insanî bir ihtiyaçtır; dinimiz açısından bunda bir sakınca yoktur” denilen hutbede günümüzde kutlanan birtakım günlerin İslâm’da yerinin olmadığı vurgulandı ve insanların körü körüne bunlara sarılmaması gerektiği kaydedildi.
MİLLİ VE DİNİ DEĞERLERLE BAĞDAŞMIYOR
Müslümanların, başka milletlerin birtakım kutlama ve özel günlerdeki eğlencelerinden hararetle uzak kalması gerektiği belirtilen hutbede, “Bugün, toplumumuzda yılbaşı kutlaması adı altında düzenlenen eğlence ve toplantılar kültürel ve geleneksel bir temele sahip değildir. Bu tür eğlencelerde aklı ve sağlığı tehdit eden içki içmeyi, aile bütçesini sarsan kumarı ve israf boyutundaki harcamaları millî ve dinî değerlerimizle bağdaştırmak asla mümkün değildir” denildi.
YILBAŞI KUTLAMALARI DİNİMİZLE ÇELİŞİYOR
Hıristiyanların adeti olan yeniyıl kutlamaları yerine geçmişin muhasebesinin yapılıp dinî ve millî değerlerin yaşatılıp yaygınlaştırılmasının önemine değinilen hutbede şu ifadelere yer verildi; “Ayrıca millî ve manevî değerlerimize ters bu tür eğlence ve adetler, kültürel tahribata yol açmakta, bizleri millî kimliğimizden uzaklaştırmaktadır. Bunun için kültürel mirasımızdan, dinî anlayış ve heyecanımızdan kaynaklanan değerlerimizi yaşatmaya gayret edelim ve bu değerlerimizi genç kuşaklara aktarmaya çalışalım. Dinî ve millî değerlerimizle çelişen başka kültürlerin örf ve adetlerini körü körüne taklit ve özentiden kaçınalım. Yılbaşı kutlamalarını vesile edinerek Allah ve Resulü'nün razı olmayacağı tavırlar yerine, geçmiş senelerde yaptıklarımızı gözden geçirerek ve gelecek yeni yılda hayatımıza daha iyi nasıl yön verebileceğimizi düşünelim”
(vakit)