Türkiye'den ABD'nin yaptırım hamlesi sonrası ilk açıklama

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal,katıldığı bir canlı yayın programında önemli açıklamalarda bulundu. Ünal, Türkiye'ye de çok sayıda yaptırım kararı içeren ABD'nin 2020 Ulusal Savunma Yetki Yasası (NDAA) Başkan Trump'ın onay vermesine ilişkin sert açıklamalarda bulundu.

ABONE OL
GİRİŞ 21.12.2019 11:45 GÜNCELLEME 22.12.2019 13:15 GÜNCEL
Türkiye'den ABD'nin yaptırım hamlesi sonrası ilk açıklama

Ünal'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde; 

 

 

Öncelikle meseleye kendi çerçevesinde değil bağlamında bakmak gerekli.Türkiye bir süreden beri bölgesinde neyin mücadelesini veriyor? Ve Türkiye hangi sınamalardan geçiyor. Hem ekonomi anlamında hem de vekalet savaşları anlamında. Bölgede Türkiye uzunca bir süreden beri kendi güvenliğini sağlamak, kendi hava savunma sistemini kurmak, sınır güvenliğini, toprak bütünlüğünü ve Doğu Akdeniz'deki haklarını korumak için mücadele veriyor. 

Türkiye, ABD ile olan ilişkilerinde şimdiye kadar sorumluluklarını her zaman yerine getirdi. Trump'ın azil süreci daha çok seçimlere yönelik. Trump baskı altına alınmaya çalışılıyor.

 

 

Mesele Türkiye'nin kendisini anlatması değil. Ne Doğu Akdeniz'de, ne Suriye'de, ne Kuzey Irak'ta geri adım atmamız gerekiyor. Türkiye 17 yıldan beri bölgesinde teslim olmayarak önemli bir mesafe katetti. 

Son Dakika: ABD'den Türkiye'ye peş peşe yaptırımlar! Trump dünyaya resmen duyurdu


TÜRKİYE'YE YAPTIRIM TEHDİDİ 

Türkiye'nin sınırları NATO'nun sınırları. Hep bizim sorumluluklarımızı konuşuyoruz ama NATO ve ABD'nin sorumluluklarını da konuşmak gerekiyor. 15 Temmuz darbe girişimi sırasında ABD ve NATO'nun bundan haberi olmaması mümkün mü? Tüm sınamalara karşı aldığımız önlemler var. Türkiye'ye karşı yaptırım söylemleri ilk kez olmuyor. Türkiye bu sınamaları daha önce de yaşadı. Türkiye son 4 yıldır ağır sınamalardan geçiyor, ve tüm sınamalardan başarıyla çıkacaktır. 

Biz bir İskandinav ülkesi değiliz, biz ağır sınamaların olduğu bir coğrafyada yer alıyoruz. Türkiye'nin stratejik öneminin ne kadar önemli olduğunu anlamamız gerekiyor. 

FETÖ'nün, PKK'nın, DEAŞ'ın hangi amaçlarla hareket ettiklerini bilmiyor muyuz. DEAŞ'ın kim tarafından kurulduğunu bilmiyor muyuz. Suriye'nin kuzeyinde PKK'nın uzantısını kimin desteklediğini bilmiyor muyuz. 

TÜRKİYE'NİN TERÖRLE MÜCADELESİ

15 Temmuz'dan sonra ABD'deki, NATO'daki değerli müttefiklerimiz yaşadıkları şokun etkisiyle aylarca bir geçmiş olsun telefonu bile etmediler. Bölgede terör örgütleri üzerinden oynanan oyunların farkında olmalıyız. Türkiye kendisine karşı sınamaların büyük kısmını başarıyla atlattı. "Türkiye İttifakı" bizim için önemli bir kavram. Bizim önümüzdeki süreçte en çok hassas göstereceğimiz nokta birlik ve beraberliğimiz. Türkiye şimdiye kadar başarıyla geçtiği sınanmalardan yine başarıyla çıkacaktır. Yeter ki Erdoğan ve AK Parti düşmanlığı, Türkiye sevgisinin önüne geçmesin. 

Türkiye'nin önünde seçimsiz bir 4 yılı var. Ekonomi için toplumsal psikoloji çok önemli. Cumhur İttifakı, masa başı bir ittifak değil. Mesele tek olduğunda hepimiz tek yürek olmalıyız. 

FETÖ'NÜN SİYASİ UZANTILARI

17-25 Aralık'tan sonra AK Parti, kılı kırk yardı ve FETÖ ile ilişkisi olan hiç kimseyi partiye yanaştırmadı. Zaten 17-25 Aralık'tan sonra da bu yapıyla ilişkisi olanlar kendileri ayrıldı, gittiler. Biz bu hassasiyeti gösterirken, CHP 17-25 Aralık'tan sonra bu yapıya kalkan oldu. 15 Temmuz sürecinden sonra da FETÖ'cüleri yargılayan mahkemeler, CHP sözcüleri tarafından itibarsızlaştırıldı.

'CHP BİZİ SURİYE VE MISIR İLE ANLAŞMA YAPMAK İÇİN ZORLUYOR'

Biz her platformda kendimizi anlatıyoruz. Fakat sorun kendimizi anlatmamızla alakalı değil. Türkiye, Doğu Akdeniz'deki haklarından vazgeçmediği sürece bu sınamalar bitmeyecek. Türkiye'nin bu sınamalardan başarıyla geçmesi gerekiyor. 

CHP, bizi Suriye ile Mısır'la anlaşma yapmak için zorluyor. Biz Esed'in kanlı ellerini sıkamayız. Biz Mısır'daki darbenin meşru hale gelmesini sağlayan ülke olmak istemiyoruz.

TÜRKİYE'YE YAPTIRIM KARARLARI

Noel tatilini geçirmek üzere Florida'ya hareketinden önce Joint Andrews Havalimanında düzenlenen törene katılan Trump, önce Temsilciler Meclisi'nde sonra Senato'dan geçen savunma bütçesini imzaladı. Bütçe tasarısında Türkiye'ye yaptırımlar da var. Tasarıda F-35'lerin teslim edilmemesi, S-400'lerden dolayı CAATSA'nın uygulanması, TürkAkımı enerji projesine yaptırım, Güney Kıbrıs'a silah ambargosunun kaldırılması gibi maddeler yer alıyor. 

İŞTE TORBA YASADA TÜRKİYE'Yİ İLGİLENDİREN MADDELER

Yasanın Türkiye ile ilgili kısmında, Ankara'nın S-400 hava savunma sistemlerini alım işlemlerine devam ettiği gerekçesiyle Türkiye'ye F-35 uçaklarının teslim edilmemesi öngörülüyor. Aynı zamanda Türkiye'ye ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırım Yoluyla Mücadele (CAATSA) Yasası kapsamında yaptırım uygulanması gerektiği belirtiliyor.

Bütçenin, "Ulusal Savunma Stratejisi Kapsamında Modernizasyon Programları" kısmında da Türkiye tarafından sipariş edilen uçakların alımı için 440 milyon dolarlık fon ayrılacağı kaydediliyor. Yasada, Türkiye'nin F-35 programından çıkarılması gerektiği de vurgulanıyor. 

Yasa, Pentagon'a, F-35 üretim bantları olan Lot 12, 13 ve 14 kapsamında, Türkiye'nin siparişlerini en üst seviyeye çıkararak üretime sokması ve ABD Hava Kuvvetleri için yapılandırılarak satın alması için ek fon sağlıyor.