SİHA nedir, özellikleri ne? TSK'nın İdlib'teki operasyonlarda kullandığı SİHA'nın menzili

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar İdlib’te yapılan saldırı sonrası uçak, SİHA ve kara destek vasıtalarıyla rejim hedeflerinin ağır ateş altına alındığını açıkladı. Hulusi Akar’ın açıklamalarından sonra vatandaşlar TSK’nın operasyonlarda kullandığı SİHA’nın özelliklerini araştırmaya başladı. İşte Türk ordusunun kullandığı Silahlı İnsansız Hava Aracının uçuş süresi, menzili ve özellikleri…

ABONE OL
GİRİŞ 02.03.2020 15:41 GÜNCELLEME 02.03.2020 15:44 GÜNCEL
SİHA nedir, özellikleri ne? TSK'nın İdlib'teki operasyonlarda kullandığı SİHA'nın menzili

Yeni nesil savaş teknolojilerinin vazgeçilmezlerinden birisi olan İnsansız Hava Araçları Türk Ordusu tarafından etkin olarak kullanılmaya devam ediyor. Uzaktan kumanda edilebilen veya önceden belirlenmiş bir uçuş planı ile hareket edebilen SİHA’lar bir çok alanda aktif olarak kullanılıyor. Kendi İnsansız Hava Aracını üretebilen 8 ülkeden birisi olan Türkiye özellikle Suriye’nin İdlib kentinde devam eden operasyonlarda Silahlı İnsansız Hava Araçlarını kullanıyor. Normal savaş uçaklarından daha uzun sürede havada kalabilen SİHA vardiya sistemi ile çalışan operatör pilotlarla 25 saat havada kalabiliyor. Merkez ile herhangi bir sebepten irtibatı kopan SİHA kendi başına üsse geri dönebiliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Suriye’de düzenlenen operasyonlarda kullanılmasına devam eden  SİHA’nın kullanım alanları ve özellikleri...

 

SİHA NEDİR ÖZELLİKLERİ NELER?

Türkiye’nin İlk Silah Kullanan İnsansız Hava Aracı 

-Gövde Uzunluğu 6.6 metre

 

-Kanat Açıklığı 12 metre

-Toplam Kalkış Ağırlığı 650 kg

-Faydalı Yük Ağırlı 55 kg

-Azami Hızı 120 knot

-Servis İrtifası 27.000 feet

-Havada Kalma Süresi 25 saat

ENVANTERİNDE SİHA BULUNAN ÜLKELER

Bugüne kadar çatışma sahasında SİHA kullanan ülkelerin sayısı oldukça az olsada Silahlı İnsansız Hava Aracı birçok ülkenin envanterinde yerini almaya devam ediyor. 2014 yılı ve öncesinde ABD ve İngiltere’nin envanterinde bulunan SİHA gelişen teknolojiye bağlı olarak İran, Irak, Azerbeycan, Nijerya  Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin orduları tarafından kullanılmaya başlandı.

Yeni nesil savaş teknolojilerinin önemli silahlarından birisi olarak kabul edilen SİHA’lar henüz bir çatışmada kullanılmış olmasa da Yunanistan, İspanya, Fransa, İtalya, İsviçre, Gürcistan, Kazakistan, Hindistan, Türkmenistan, Çin ve Tayvan  gibi ülkelerin envanterinde yer alıyor.

TARİHTE BİLİNEN İLK SİHA SALDIRISI 

Kayıtlara geçen ilk SİHA saldırısı 1849 yılında Avusturya İmparatorluğu tarafından Venedik’e gerçekleştirildi. Sıcak hava balonlarına bağlanan mühimmatlarla gerçekleştirilen saldırı bir kısım hedefleri başarı şekilde vurmuş olsada tam anlamıyla başarılı olamadı. Avusturya İmparatorluğunun bu girişimi  Soğuk Savaş döneminde  savaş teknolojileri ile yakından ilgilenen ABD’nin ilgisini çekmeyi başardı. Soğuk savaş döneminde ilk insansız helikopteri üreten ABD, Vietnam savaşında insansız savaş uçaklarını kullanmaya başladı.

Yaşanan teknolojik gelişmelerle birlikte İHA-SİHA’ların üretim hızı artarken kabiliyetleri ve kullanım alanları değişti.Günümüzde İnsansız hava araçlarının ordular tarafından kullanılmasının bir çok nedeni var bunlardan ilk ve en önemli neden savaşlarda yaşanan pilot kaybının azaltılmasıdır. Ayrıca İnsansız hava araçları konvansiyonel uçaklara nazaran daha uzun süre havada kalması, otomatik iniş ve kalkış gerçekleştirmesi her türlü konuma ,şarta uyum sağlaması insansız hava araçlarının tercih edilme sebeplerinin başında geliyor.

TÜRKİYE SİHAYI NE ZAMAN KULLANDI

Türkiye’nin insansız hava araçlarına yönelmesindeki en önemli etkenlerin başında uzun yıllardır teröre karşı vermiş olduğu mücadele geliyor. Bu çerçevede Türkiye’nin İHA serüveni, operasyonel anlamda ilk insansız hava aracı GNAT’ı 1990’lı yılların başında ABD’den alması ile başladı. Bu sürecin sonrasında 1992 yılında kendi milli ve yerli imkanlarıyla üretmeye çalıştığı insansız hava araçlarını tüm zorluklara rağmen 2010 yılında üretmeyi başardı. 2010 yılında yerli imkanlarla üretilen ve kullanılan ilk İHA olan ANKA ile Türkiye operasyonel anlamda teknolojik geliştirmelere başladı. Bu bağlamda Baykar firmasının ürettiği Bayraktar TB-2 İHA ve SİHA’ları ile dünya sıralamasında 2. sıraya kadar yükseldi.