Ali İhsan Yavaşça'nın hayat hikayesi: 30 yıl kilim dokuyarak 6 çocuk büyüttü
Kendini polis olarak tanıtan M.T.E. tarafından videosu çekilip, sosyal medyada paylaşılan Ali İhsan Yavaşça Türkiye gündemine oturmuştu. İhsan amcanın 10 metrekare odada 30 yıl kilim dokuyarak 6 çocuk büyüttüğü ortaya çıktı.
ABONE OLAnkara’da bir gencin kendisini polis gibi tanıtarak 80 yaşındaki Ali İhsan Yavaşça’yı “Neden sokaktasın, ceza kesmemiz lazım sana” diyerek korkuttuğu görüntüler büyük tepki toplamıştı. Ali İhsan Yavaşça'nın kızı Handan Çağlayan, babasının durumunu anlattı.
İhsan amcanın kızı Handan Çağlayan'a ulaşan Gazete Rüzgârlı'da yer alan haber şu şekilde;
HERKESİN MERAK ETTİĞİ İHSAN AMCA’NIN HİKAYESİ
80 yaşındaki İhsan Yavaşça’nın hayat hikayesini dinlemek için 4 yıl önce Ankara Ulus’taki dokumacı dükkanını ziyaret etmiştik. Muhabirimizin o dönem çalıştığı Milliyet Ankara’da 8 Temmuz 2016 tarihinde yayımlanan söyleşimiz için Yavaşça, Ulus Hacıbayram Mahallesi Uzunyol Sokak’ta bulunan bodrum katındaki dükkanını bizlere açmıştı. Bir bayram günü ziyaret ettiğimiz Ali İhsan Amca, çay ikram ettikten sonra tezgahının başına geçerek bizler için bir şeyler dokudu. O tarihte eşi sağ olan Yavaşça, 2017 yılında eşini kaybetti.
İşte o söyleşi:
Hacı Bayram’daki meydan düzenlemesinin ardından dükkânı yıkılan ve yeni bir dükkân açamayan Yavaşça, 5 yılı aşkın bir süredir tarihi Uzunyol Sokak’ta baba mesleği el dokumacılığı yapıyor. Seccade, namazlık, kilim gibi şeyler dokuyan Yavaşça’nın dükkânının bir tabelası yok. Yavaşça, müşterilerini giriş merdivenlerinin üzerine astığı eski bir kilimle bekliyor. 10 Metre kare 2 göz odadan oluşan dükkânda 30 yıldır unutulmaya yüz tutan el dokuma ustalığı yapan Yavaşça, insanların hazır ve ucuza yöneldiği için iş yapamamaktan dert yanıyor.
“KİLİM SATARAK BAŞLADIM”
1960 yılında askerliğini yapmak için geldiği Ankara’dan bir daha memleketi Gaziantep’e dönmeyen Yavaşça, başkentte evlendi. Yavaşça, “O tarihten beri artık yuvam Ankara oldu” dedi. Dokumacılık işinden önce bir süre lokantacılık ile geçimini sağlayan Yavaşça, ilk olarak 1987’de abisinin memleketten gönderdiği dokuma kilimleri satarak dokumacılık mesleğine giden adımı attı.
Hacı Bayram’da kilimler satan Ali İhsan Amca, geçimini bir süre bu şekilde devam ettirdi. Borca girerek kilimler aldığını söyleyen Yavaşça, başına gelen hırsızlık olayı sonrasında batmanın eşiğine geldiğini anlattı. Hırsızlık olayı sonrası borçlarını ödeyecek gücü olmadığı için satıcılıktan baba mesleği olan dokumacılığa geçen Yavaşça, al-sat yerine memleketinden getirdiği dokuma tezgâhı ile gece gündüz çalışarak borçlarını ödediğini söyledi.
Ali İhsan Amca, 10 metre kare iki göz odada bulunan bodrum katını hem atölye, hem bir ev haline dönüştürdü. Dükkânını ilk kiraladığında çöplerin atıldığı harabe bir yer olduğunu söyleyen Yacaşça, “Burayı dükkân olarak temizlettim, yerleştim” dedi.
Durumu olmadığı için çalıştığını kaydeden Yavaşça, “Durumum yok, eski zanaat unutulmaya yüz tuttu. Yardım bekliyorum” diye konuştu. Ucuz halı, kilim geldiği için de işlerinin bozulduğunu aktaran Ali İhsan Amca, 6 aydır iş yapamadığının altını çizerek insanların artık el emeği ürünleri tercih etmemesinin dokumacılığı öldürdüğünü anlattı. Yavaşça, yetkililerden mesleğine ve kendisine sahip çıkmalarını istedi.
6 çocuk ve 11 torun sahibi olan 76 yaşındaki Yavaşça, Keçiören’de eşi Hatice Yavaşça ile yaşıyor. Eşinin sağlık sorunları olduğunu belirten Ali İhsan Yavaşça, halen çalıştığını dile getirerek “Gözüm eskisi gibi görmüyor. Eskiden işleme, süsleme ayrıntıları yapabiliyordum. Ancak şimdi gözüm o kadar iyi görmüyor” dedi. Bacaklarındaki ağrıları dolayısıyla zorluk çektiğini ve tedavi gördüğünü ifade eden Yavaşça, çocuklarının eşinin yanında olduğu zamanlarda eve gitmeyerek dükkânda yattığını söyledi.