İçişleri Bakanlığı'ndan 81 ile yardım kampanyası genelgesi
Son günlerde valilik izni olmadan yardım kampanyalarının başlatılmasının ardından İçişleri Bakanlığı harekete geçti. Bakan Soylu'nun imzasıyla 81 ile gönderilen genelgede, kanuna aykırı şekilde kampanya düzenleyenler hakkında yasal işlem başlatılması için talimat verildi.
ABONE OLTürkiye’de artan koronavirüs vakalarına karşı alınan önlemler sıklaştırılınca, özellikle günlük çalışmak zorunda olanlar olmak üzere bazı meslek gruplarında çalışan vatandaşlar zorluk yaşıyor. Bu kapsamda valilikler ve sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere yardım kampanyaları düzenleniyor.
Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Dayanışma Kampanyası başlatıldığını duyurdu.
Ancak, yardım kampanyalarının yapılması için valilik izni alınması gerekiyor. Bazı illerde kanuna aykırı olarak yardım kampanyalarının başlatılmasının ardından İçişleri Bakanlığı 81 ilin valiliği, emniyet genel müdürlüğü ve jandarma genel komutanlığına genelge gönderdi.
VALİLİK İZNİ ŞART
Gönderilen genelgede, para toplamanın kanuni yolları anlatıldı. 2860 sayılı Yardım Toplama Kanununu hatırlatan genelgede, valilik izni alınmadan yardım toplanamayacağı vurgulandı.
"İKAZ EDİN"
İl ve ilçe belediyelerinin de Yardım Toplama Kanunundan muaf olmadıkları belirtilirken, kanuna aykırı olarak yardım kampanyası başlatan kurum, dernek ve vakıfların ikaz edilmesi istendi.
UYMAYANLAR HAKKINDA YASAL İŞLEM BAŞLATILACAK
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzalı genelgede, ikaza uymadığı halde kanuna aykırı olarak yardım kampanyasına devam edenler hakkında gerekli yasal sürecin başlatılması için de talimat verdi.
YARDIM TOPLAMA KANUNU NE İÇERİYOR?
İçişleri Bakanlığı genelgesinde Yardım Toplama Kanunu şöyle özetlendi:
Mevzuatımızda, kamu yararına uygun olarak, amaçlarını gerçekleştirmek, muhtaç kişilere yardım sağlamak ve kamu hizmetlerinden bir veya birkaçını gerçekleştirmek ya da destek olmak üzere “gerçek kişiler, dernekler, kurumlar, vakıflar, spor kulüpleri, gazete ve dergilerin” yardım toplayabilecekleri 2860 sayılı Yardım Toplama Kanununda düzenlenmiştir.
Anılan Kanun ile; gerçek kişiler, kurumlar, dernek ve vakıfların, açtıkları banka hesabı üzerinden kişilerin para yatırması veya bir makbuz karşılığında para toplanmasına ilişkin usul ve esasları belirlenmiştir.
Bu kapsamda Kanunun 6’ncı maddesinde yardım toplayacak gerçek kişiler ve kurumlar yetkili makamdan izin alma zorunluluğu düzenlenmiş; 7’nci maddesinde ise yardım toplama faaliyeti bir ilin birden fazla ilçesini kapsıyorsa o ilin valisi, yardım toplama faaliyeti birden fazla ili kapsıyorsa yardım toplama faaliyetine girişecek gerçek veya tüzel kişilerin yerleşim yerinin bulunduğu ilin valisinden izin alınacağı ve izni veren valilik tarafından ilgili valiliklere ve İçişleri Bakanlığına bilgi verileceği hüküm altına alınmıştır.