Ev yapımı maskelerde kullanılan en iyi malzeme

Koronavirüs'ün etkisini tüm dünyaya yaymasının ardından hayatımıza giren maskeler yer yer bulunamıyor. Özellikle maskelerin karaborsaya düştüğü, adedinin ateş pahasına satıldığı bu günlerde ev yapımı maskeler gündeme geldi. Yastık kılıfı, pijama ve kahve filtresi gibi pek çok malzemenin kullanılabildiği maske yapımında en faydalı materyal belli oldu.

ABONE OL
GİRİŞ 07.04.2020 12:59 GÜNCELLEME 07.04.2020 12:59 GÜNCEL
Ev yapımı maskelerde kullanılan en iyi malzeme

Koronavirüs'ün statüsünün pandemi olarak ilan edilmesinin ardından maske satışlarında patlama meydana geldi. er ne kadar ülkemizde maske bulunması, kullanılması yönünde problem yaşanmasa da bazı ülkelerde maske bulmak oldukça zor. Kimileri ateş pahası, kimileriyse karaborsa satışında olan maskeler evde de rahatlıkla yapılabiliyor.

 

 

ABD'li New York Times gazetesi, ev yapımı maskeler için kullanılabilecek en iyi malzemeleri derledi. 

 

 

EV YAPIMI MASKEDE EN İYİ MALZEME

New York Times'da yer alan haberde hastalığın öksürük veya hapşırma ile damlacık yoluyla geçmesinin önlenmesi adına ev yapımı maskelerin de oldukça işlevsel olduğu yazıldı. Bu noktada yapılan maskeye filtreleme etkisi gösterecek olan materyalin de önemli olduğuna değinildi.

Fırın filtreleri, elektrikli süpürge torbaları,  600 iplikli yastık kılıfı, pazen pijamalar gibi ürünler araştırmadan en iyi sonuçları veren malzemeler oldu.

GÖZENEK SAYISI ETKİLİ

Bilim insanlarının yaptığı testlerin konu alındığı haberde, maske yapımı için kullanlan materyallerdeki gözeneklerin boyutlarına dikkat çekildi. Buna göre en iyi koruma sağladığı belirtilen N95 tıbbi maskelerin, 0,3 mikron kadar küçük taneciklerin en az yüzde 95’ini filtrelediği belirtilirken, diğer malzemelerin performası da bu rakama göre değerlendirildi.

İşte en iyi performans gösteren malzemeler:

-Yastık kılıfları taneciklerin yüzde 22'sini yakalayabildi.Yastık kılıfının katman sayısı dörde çıkartıldığında bu rakam yüzde 60'lara ulaştı.

- Yün atkıların çift katmantıları yüzde 21, dört katmanlılar yüzde 48,8 tanecik absorbe etti.

- Çift katman kullanılarak yapılan bandanalar yüzde 18,2, dört katmanlılar ise yüzde 19,5 ile en kötü malzeme oldu.

- Elektrik süpürge filtlerleri de oldukça iyi sonuç veren materyallerden biri oldu. HVAC/HEPA  filtrelerinin bir katmanda taneciklerin yüzde 89’unu, iki katmandaysa yüzde 94’ünü yakalayabildiğini belirtti. 

IŞIK TESTİ

ABD’li uzmanlar, mikroskobik parçacıkların filtrelenmesinde HEPA filtrelerinin, elektrikli süpürge torbalarının, yastık kılıflarının ve pazen pijamalarda kullanılan kumaşa benzer malzemelerin iyi sonuç verdiği belirtilmişti. Üst üste konan kahve filtrelerininse ortalama bir koruma etkisi sağladığı saptandı.

Bu malzemelerin elinizde bulunmaması halinde kolay bir test yöntemi de önerildi. Buna göre kullanmak istediğiniz malzemeye ışık tutmanız durumunda, ışığın az geçirgenlik sağladığı bir materyal, maske yapımınız için kullanışlı olacaktır.

KAYNAK : The New York Times, Haber7