2020 Af yasası neleri kapsıyor? Tahliyeler ne zaman başlayacak?

Genel af yasasında son durum tutuklu ve yakınları tarafından yoğun olarak araştırılıyor. AK Parti ve MHP’nin ortak çalıştığı ceza infaz düzenlemesi TBMM tarafından kabul edilerek yasalaştı. Peki af yasasından kimler faydalanacak? İşte denetimli serbestlik, koşullu salıverilme ve yaş düzenlemesinin detayları...

ABONE OL
GİRİŞ 17.04.2020 12:39 GÜNCELLEME 17.04.2020 12:39 GÜNCEL
2020 Af yasası neleri kapsıyor? Tahliyeler ne zaman başlayacak?

Genel Af yasasında ki son durum mahkum ve yakınları tarafından oldukça fazla araştırılıyor. AK Parti ve MHP gruplarının ortak hazırladığı infaz düzenlemesi kanun teklifi TBMM’de görüşülerek yasalaştı. Yasa kapsamında denetimli serbestlik bir kere mahsus olarak 3 yıla çıkarıldı. TBMM tarafından kabul edilen ceza infaz düzenlemesinin yakın zamanda resmi gazeteden açıklanması bekleniyor. Peki yasalaşan düzenlemeden kimler faydalanabilecek? İşte 2020 af yasasında yaşanan son gelişmeler!

 

AF YASASI KİMLERİ KAPSIYOR?

Ceza İnfaz Düzenlemesinden kasten adam öldürme, cinsel suçlar, kadına karşı işlenen şiddet suçları, uyuşturucu imalatı ve ticareti, terör suçları ve MİT kanuna ve devletin güvenliğine karşı işlenen suçlardan hüküm giymiş tutuklular faydalanamayacak.

DENETİMLİ SERBESTLİK 3 YILA ÇIKARILDI

Denetimli serbestlikten yararlanma süresi 1 yıldan 3 yıla çıkarıldı. 30 Mart 2020’ye kadar işlenen suçlar bakımında kasten öldürme; üst soya alt soya eşe veya kardeşe beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak kişilere işlenen kasten yaralama , işkence eziyet suçu ve cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar, uyuşturucu madde imal ve ticareti suçu ile Terörle Mücadele Kanuna giren suçlar kapsam dışında bırakıldı.

 

KOŞULLU SALIVERİLMENİN DETAYLARI

Koşullu salıverilmeden yararlanabilmek için mahkumun kurumdaki infaz süresini iyi halli olarak geçirmesi gerekecek. Düzenlemeyle, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilmiş olanlar otuz yılını, müebbet hapis cezasına mahkum edilmiş olanlar yirmi dört yılını, diğer süreli hapis cezalarına mahkum edilmiş olanlar cezalarının yarısını infaz kurumunda çektikleri takdirde koşullu salıverilmeden yararlanabilecek.

YAŞ DÜZENLEMESİ YAPILDI!

Söz konusu tarihe kadar işlenen suçlardan, istisna sayılan suçlar hariç, 0-6 yaş grubu çocuğu bulunan kadın hükümlüler ile 70 yaşını bitirmiş hükümlüler için bu süre, 2 yıldan 4 yıla yükseltilecek.

Maruz kaldığı ağır bir hastalık, engellilik veya kocama nedeniyle hayatını yalnız idame ettiremeyen 65 yaşını bitirmiş hükümlülerin, koşullu salıverilmeleri için ceza infaz kurumlarında geçirmeleri gereken sürelerde azami süre sınırına bakılmaksızın denetimli serbestlik uygulanacak. "İyi halli" olmak koşuluyla kapalı ceza infaz kurumlarındaki hükümlüler hakkında da bu süreler geçerli olabilecek.

YAPILAN İNFAZ DÜZENLEMESİYLE DEĞİŞENLER!

Denetimli serbestlik süreleri 1 kereliğe mahsus 1 yıldan 3 yıla çıkarıldı.

 Sıfır-altı yaş grubu çocuğu bulunan kadın ve 70 yaşını bitirmiş hükümlüler için denetimli serbestlik süresi 4 yıl olacak.

Kadın, çocuk ve 65 yaşını bitirmiş kişiler cezalarının 1 yılını, 70 yaşını bitirmiş kişiler 2 yılını, 75 yaşını bitirmiş kişiler 4 yılını evlerinde geçirebilecek. Ağır hastalığı ve engeli olanlar da bu kapsamında değerlendirecek.

Hükümlünün iyi hali ile ilgili değerlendirme sadece hükümlünün cezaevi süreciyle ilgili olacak. Cezaevi dışında iyi hal için belge istenmeyecek.

ELEKTRONİK CİHAZLARLA TAKİP EDİLECEK!

Denetimli serbestlik uygulaması kapsamında, hükümlünün takibi, rızası alınarak kendisine ait elektronik cihazlarla da yapılabilecek.

Kanuna göre, adli kontrole ilişkin bazı tedbirleri takip etme görevi, denetimli serbestlik müdürlüğünün görev alanından çıkarılacak.

Denetimli serbestlik uygulaması kapsamında, şüpheli, sanık ve hükümlünün takibi, rızası alınarak kendisine ait elektronik cihazlarla da yapılabilecek.

O HÜKÜMLÜLER 31 MAYIS 2020'YE KADAR İZİNLİ SAYILACAK

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle açık ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler ile denetimli serbestlik tedbiri uygulanan hükümlüler, 31 Mayıs 2020'ye kadar izinli sayılacak. Salgının devam etmesi halinde bu süre 2 aylık sürelerle 3 kez uzatılabilecek.