Bakan Koca: Bu ilacı 400 hasta için temin ettik, kullanmayı planladığımız bir ilaç

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Ebola virüsü hastalığı ve Marburg virüsü enfeksiyonları için bir tedavi olarak geliştirilen koronavirüse karşı da olumlu sonuçlar alınan Remdesivir ilacının 400 hasta için temin edildiğini açıkladı.

ABONE OL
GİRİŞ 06.05.2020 18:57 GÜNCELLEME 06.05.2020 19:05 GÜNCEL
Bakan Koca: Bu ilacı 400 hasta için temin ettik, kullanmayı planladığımız bir ilaç

Bakan Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Koca, Koronavirüse karşı birçok ülkenin kullanmaya başladığı Remdesivir ile ilgili "Bu ilacı 400 hasta için temin ettik. Önümüzdeki günlerde kullanmayı planladığımız bir ilaç." ifadelerini kullandı.

 

REMDESİVİR NEDİR?

Remdesivir, nükleotid analogları sınıfına ait yeni bir antiviral ilaçtır. Gilead Sciences tarafından Ebola virüsü hastalığı ile Marburg virüsü enfeksiyon tedavisi için geliştirilmiş ilacın daha sonra aralarında respiratuvar sinsitiyal virüsü, Junin virüsü, Lassa ateşi virüsü, Nipah virüsü, Hendra virüsü ve koronavirüslerin de (MERS ve SARS virüsleri dahil) yer aldığı diğer tek sarmallı RNA virüslerine karşı antivirütik aktivite gösterebildikleri bulunmuştur.

 

YERLİ İLAÇ TR-C 19’DA SON DURUM

TR-C 19 ilacının araştırma aşamasında olduklarını aktaran Bakan Koca, "Şimdi ruhsatlandırma safhasında olmadığını biliyoruz. Araştırmaların önünü açan, destek sağlama noktasında gayret içindeyiz. Bu ilaçla ilgili araştırma safhasında olduğumuzu biliyoruz. Klinik araştırma safhasına geldiğini biliyoruz. Bununla ilgili müracaatın olmadığını, klinik safhasından sonra ruhsat safhasına gelecektir" diye konuştu.