Evde bayram namazı kılınır mı: Hangi kıstaslar lazımdır? Diyanet, bilgilendirmede bulundu!

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş tarafından, Korona Virüsü salgınıyla mücadele kapsamında Ramazan Bayramı'nda ülkemiz genelinde camilerde cemaat ile beraber namaz kılınmayacağına yönelik açıklama gelmişti. Hal böyle olunca, bu yıl tedbir amaçlı camide bayram namazı ibadetini yerine getiremeyecek Müslümanlar, evde kılınıp kılınmayacağına yönelik sorgulamalarını yürütmeye başladı. Peki, evde bayram namazı kılınır mı?

ABONE OL
GİRİŞ 22.05.2020 09:59 GÜNCELLEME 22.05.2020 09:59 GÜNCEL
Evde bayram namazı kılınır mı: Hangi kıstaslar lazımdır? Diyanet, bilgilendirmede bulundu!

Bu yıl 24 Mayıs Pazar tarihine denk gelen Ramazan Bayramı’nda Türkiye genelinde sokağa çıkma yasağı kararı alınması üzerine bayram namazının nasıl kılınacağı noktasında araştırmalar son sürat sürdürülmeye başlandı. Bilindiği üzere Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, camilerde cemaatle birlikte bayram namazı kılınamayacağı şeklinde duyuru yapılmasının akabinde ibadetini eda etmek isteyen Müslümanlar, evde bayram namazının kılınıp kılınamayacağı sorgusunu gerçekleştirerek bu konudaki gerekli bilgilere erişmek için kolları sıvadı. Peki, sağlık açısından hayati tehlike unsuru teşkil eden ve şimdiye kadar çok geniş bir alanda yayılım gösteren Korona Virüsü salgını nedeniyle camilerde bayram namazı ibadetinin yasaklanmasının ardından merak duyulan ve sorgulamaya alınan bir konu olan evde bayram namazı kılınır mı? Allah-u Teala'nın huzurunda yerine getireceği ibadetin sevabından ve faziletinden istifade etmek arzusu içerisinde olanları yakından ilgilendirecek açıklamaların yer aldığı bayram namazı camilerde kılınacak mı?

 

BAYRAM NAMAZI CAMİDE KILINACAK MI?

12 Haziran tarihi itibariyle camilerin ibadete açılacağına dair bilgilendirmede bulunan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 24 Mayıs tarihine denk gelen Ramazan Bayramı’nda Müslümanların camilerde Bayram Namazı’nı kılamayacaklarını belirtti. Özetle, ülkemiz genelindeki vatandaşlar Cuma namazında olduğu gibi Bayram Namazı’nı bu yıl camilerde cemaatle beraber eda edemeyecek.

BAYRAM NAMAZI EVDE KILINIR MI?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen açıklamalar doğrultusunda; Ramazan ve Kurban Bayramı namazları vacip bir namaz olup cemaat ile birlikte kılınmaktadır.

 

İsmail Yaşar hocaya göre; Memleketimizde Korona Virüsü sebebiyle nasıl ki Cuma namazı bize farz değilse, Bayram namazı da vacip olmamaktadır. Dolayısıyla Ramazan Bayramı'nda evde bayram namazını kılmakla mükellef değiliz. Bununla beraber tek başına veya çocuklarımızla beraber bayram namazının kılınması Hanefi mezhebine göre geçerli değildir; Şafi mezhebine göre ise bayram namazı bireysel olarak kılınabilmektedir.

Bayram namazının camilerde cemaat eşliğinde kılınmasının şu an için henüz mümkün görünmediğini sözlerine ekleyen Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "O saatte Müslümanların tezekkür, tefekkür etmelerini, hem kendileri hem aileleri hem İslam alemi hem de bütün insanlık için dua ederek bayram namazı anını eda etmelerini tavsiye ediyorum. Önceki yıllarda olduğu gibi akraba ziyaretleri yapamayacağız ama telefonlarla dijital ortamlarla mutlaka akrabalarımızla bayramlaşalım. Bayramın güzelliğini yaşayalım" şeklinde ifadelere yer verdi.

KAYNAK : Haber7