Düğünler iptal edildi mi? Nikah Düğün Kına Nişan yeniden yasaklanacak mı?
Düğünler iptal edildi mi? Normalleşme süreci kapsamında yeniden açılan düğün, nişan ve nikah salonlarının bazı illerde artan vaka sayıları ile birlikte yeniden kapatılıp kapatılmayacağı en çok merak edilen konuların başında yerini aldı. Zira hazırlıklarını tamamlayan çiftler düğün tarihini sabırsızlıkla bekliyor. İşte Valiliklerce alınan il il yeni düğün tedbir kararları
ABONE OLBazı illerde Koronavirüs salgınında yaşanan artış ve 22 ilde 65 yaş ve üstü vatandaşlar için getirilen yeniden sokağa çıkma kısıtlaması yeni evlenecek çiftlerin düğünler iptal edildi mi sorusunu sormasına neden oldu. Koronavirüsle mücadele kapsamında düğün salonları, nişan ve nikah salonları geçici süreliğine kapatılmıştı. Normalleşme süreci kapsamında 15 Haziran 2020 tarihinde nikah salonları 1 Temmuz 2020 tarihinde ise düğün salonları bazı tedbir kuralları çerçevesinde yeniden açıldı. Şimdi ise bazı illerde artan vaka sayıları ile birlikte düğünlerin iptal edilip edilmeyeceği merak ediliyor. İşte merak edilen soruların cevapları...
DÜĞÜNLER İPTAL EDİLDİ Mİ?
Koronavirüs ile mücadele kapsamında bazı şehirlerde artan vaka sayılarına ilişkin düğünlerle ilgili valilikler yeni tedbir kararları açıkladı. Alınan kararlar kapsamında birçok ilde düğünler 2 saat ile sınırlanırken düğün konvoyları en fazla 10 araç olacak şekilde sınırlandırıldı. İşte Valiliklerin il il düğünler için aldığı tedbir kararları;
MALATYA
Vaka sayılarının son dönemlerde büyük artış gösterdiği Malatya'da düğünler 2 saat süreyle sınırlandırıldı. Ayrıca alınan yeni kararlara göre; düğünlerde yiyecek ikramında bulunmak da ikinci bir emre kadar yasaklandı.
KÜTAHYA
Tepecik Beldesi ile Beyköy Mahallesinde koronavirüs vakalarında ciddi artışlar yaşanması üzerine, İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla vatandaşların bir araya geldiği nikah, sünnet, nişan, düğün gibi organizasyonlar 24 Ağustos tarihine kadar yasaklandı. Kurul kararında şu ifadelere yer verildi:
"Son günlerde Tepecik Beldesi ile Beyköy Mahallesi'nde vatandaşların maske ve sosyal izolasyon kurallarına riayet etmemeleri sonucu, koronavirüs vakalarında ciddi artışlar yaşanmıştır. Vaka artışlarının önüne geçmek ve virüsün yayılma hızının kontrol altına alınması için 10.08.2020 tarihinde İlçe Hıfzıssıhha Kurulu Kaymakam Erdoğan Kanyılmaz Başkanlığında toplanmıştır. Tepecik Beldesi ile Beyköy Mahallesi'nde vatandaşların toplu olarak bir araya gelebileceği ve salgının yayılmasına neden olabilecek her türlü sünnet, nişan, nikah, düğün gibi organizasyonların 10.08.2020 tarih ve saat 24.00'ten itibaren, 24.08.2020 saat 24.00'e kadar yasaklanmasına karar verilmişti.
BURSA
Bursa Valiliği, koronavirüs tedbirleri kapsamında düğün, nişan, sünnet düğünlerine 2 saat sınırı getirdi. Düğün konvoylarına da 10 araç sınırlandırılması getirilen kentte, düğünlerin ve diğer etkinliklerin açık alanda, 4 metrekareye 1 kişi düşecek şekilde planlanması istendi.
KASTAMONU
Kastamonu'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında düğünlerin 3 saati geçemeyeceği bildirildi.
Kastamonu Valiliğinden yapılan açıklamada, vatandaşların sağlığını korumak amacıyla yeni önlemler alındığı belirtildi.
Kontrollü sosyal hayat döneminde koronavirüs salgınıyla mücadelenin etkin olarak sürdürülebilmesi için tedbirlere riayet edilmesinin önemli olduğuna vurgu yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Köylerde veya sokaklarda yapılan düğün (gelin alma, kına dahil), nişan, sünnet düğünü gibi etkinliklerin süresinin aynı gün içinde kalacak şekilde en erken sabah 08.00'de en geç gece 22.00 saatleri arasında, en fazla 3 saatte bitecek şekilde yapılmasına karar verilmiştir."
GİRESUN
Giresun'da düğünlerin 3 saati geçmeyecek şekilde gerçekleştirilmesi kararı alındı. Valilikten yapılan yazılı açıklamada, Giresun İli Umumi Hıfzıssıhha Meclisinin 15 Ağustos'ta Vali Enver Ünlü başkanlığında toplandığı belirtildi. Mecliste, kentte yapılacak düğünlerin aynı gün içerisinde kalacak şekilde, mahalli özellikler de dikkate alınarak 10.00-23.00 saatleri arasında ve 3 saati geçmeyecek şekilde gerçekleştirilmesi kararının alındığı vurgulandı.
ANKARA
Taksi, dolmuş ve toplu ulaşım araçlarında şoför mahalli ile yolcular arasında fiberglas ile bölümleme yapılmasına, 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlığı olan vatandaşların düğün, cenaze, taziye, pazaryeri, sosyal faaliyetler gibi topluca bulunulan alanlara girmelerinin kısıtlanmasına karar verildi.
Sokak düğünlerinde düğün süresinin azami 2 saat olarak belirlenmesi ile toplu yemek verilmesinin yasaklanmasına, diğer ayrıntı ve usullerin kaymakamlıklarca belirlenmesine, 'Hayat eve sığar' (HES) uygulamasının tüm kamu kurumlarında randevu talepleri öncesi ve kamu kurumlarına girişlerde kullanılması kararlaştırıldı.