Yeni çipli kimlik nasıl alınır? Randevu işlemi ve gerekli belgeler neler?
İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, kimlik kartlarında yeni dönem başladı. Artık yeni tip sürücü belgeleri çipli kimlik kartına yüklenecek. Peki çipli yeni kimlik nasıl alınır? Yeni kimlik ücreti ne kadar? Kimlik başvurusu nasıl yapılır? İşte tüm bu soruların yanıtı haberimizde…
ABONE OLSürücü belgelerinde yeni dönem başladı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Pazartesiden itibaren yeni tip sürücü belgeleri nüfus müdürlüklerinden randevu alınarak yeni nesil kimlik kartlarına yüklenecek. Ücret alınmayacak. Geçerlilik süresi dolunca sürücü belgesi kimlik kartından silinecek" dedi. Peki Bakanlık tarafından alınan kararla birlikte başvuru süresi uzatılan yeni çipli kimliğini almayanlar neler yapacak? Yeni kimlik için gerekli evraklar neler? 2020 kimlik yenileme randevu işlemleri nasıl yapılır?
ÇİPLİ KİMLİK KARTI NEREDEN ALINIR?
Yeni düzenleme ile birlikte nüfus cüzdanını yeni kimlik kartları ile değiştirmek için randevu alma şartı kaldırıldı. Ancak nüfus müdürlüklerindeki yoğunluktan dolayı randevu alarak gitmeniz faydanıza olacaktır. Yeni kimlik kartı almak için nüfus müdürlüklerinden herhangi birine veya size en yakın İlçe Nüfus Müdürlüğü'ne başvurabilirsiniz.
Ayrıca Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Alo199 Çağrı merkezinden ya da https://randevu.nvi.gov.tr/ web portalı üzerindeki T.C.Kimlik Kartı Randevu Sisteminden randevu alınabilir.
KİMLİK KARTINDAKİ ÇİP İÇERİSİNDE HANGİ BİLGİLER BULUNUYOR?
T.C. Kimlik Numarası, Adı, Soyadı, Anne Adı, Baba Adı, Doğum Yeri ve Tarihi, Cinsiyeti, Medeni Hali, Kan Grubu, Dini, Veriliş Tarihi, Kart Seri Numarası, Belgenin Geçerlilik Tarihi ile kişiye özgü biyometrik veriler kart üzerinde bulunan yonga içinde yer almaktadır.
YENİ KİMLİK KARTI ÜCRETLİ Mİ OLACAK?
Bakan Soylu, ''Pazartesiden itibaren yeni tip sürücü belgeleri Türkiye genelinde Nüfus Müdürlükleri'nden randevu alınmak suretiyle yeni nesil kimlik kartlarına yüklenmeye başlayacaktır.
Bu işlem için; sürücü belgesindeki bilgilerin yüklenmesi için herhangi bir ücret alınmayacak. Elinde bir ehliyetle bir kimliği olanlar, gidip yükletebilecekler. Ama yeni kimlik için başvurmak isteyenler varsa onlar başvurduğunda bir çarpıyla beraber yeni kimlik adresine gittiğinde içerisinde ehliyet de olmuş olacak.
Sürücü belgesinin geçerlilik süresi dolduğunda tıpkı eski kartlarının yenilenmesi gibi, kimlik kartlarından otomatik olarak silinecektir Yani bunu yükledik, ömür boyu kalacak değil. Hepimiz gitmek zorunda mıyız? Hayır.. Yine Pazartesi'den itibaren yeni kimlik almaya giden veya yeni pasaport-ehliyet almaya giden müracaat edip yaptırabilecek zaten. İki, bundan sonra yeni kimlik almaya gidenlere nüfus müdürlüklerindeki memurlarımız şu soruyu soracaklar. "Efendim kimlik kartınıza ehliyetiniz varsa yüklemek ister misiniz" Artık ondan sonra iki işlemi bir arada görecek ve otomatik olarak yüklenmiş olacak. Kart adresine gittiği andan itibaren hem ehliyeti hem kimliği bu kartta bulunmuş olacak'' dedi.
EHLİYET VE KİMLİK BİRLEŞECEK
Kimlik kartının arkasında bir çip bulunduğunu, vatandaşın hayatını kolaylaştıracak bazı işlemleri buradan yapmayı planladıklarını belirten Soylu, ilkini de bu projeyle hayata geçireceklerini söyledi.
Bakan Soylu, "21 Eylül 2020 tarihinden itibaren, yeni tip sürücü belgeleri, yeni alınan ehliyetler Türkiye genelinde nüfus müdürlüklerinden randevu alınmak suretiyle yeni nesil kimlik kartlarına yüklenmeye başlanacaktır. Bu işlem için, herhangi bir ücret alınmayacak" diye konuştu.
Sürücü belgesinin geçerlilik süresi dolduğunda tıpkı eski kartların yenilenmesi gerektiği gibi sürücü belgesinin de kimlikten otomatik olarak silineceğini belirten Soylu, "Fiziki olarak ehliyetiniz olmak durumunda ama esas itibariyle geçerlilik sürecinde ülkemiz sınırları içinde artık trafik denetimlerinde ayrıca sürücü belgesi ibraz etme zorunluluğu ortadan kalkacak. Gerek jandarma gerek trafik, cep telefonu, tablet, barkod okuma cihazı, kimlik doğrulama cihazıyla kontrol yapabilecek" ifadelerini kullandı.
ÇİPLİ KİMLİK KARTI İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?
-
Eski tip nüfus cüzdanı
-
Uluslararası aile cüzdanı
-
Pasaport
-
Sürücü cüzdanı
-
Memur cüzdanı
-
Avukat kimlik kartı
-
Askeri kimlik kartı
-
Basın kartı
-
Muhtarlık tarafından düzenlenmiş talep belgesi
-
Yeni kimliğiniz 15 ila 30 gün içerisinde PTT tarafından evinize gönderilecektir.
EVLİLİK NEDENİYLE KİMLİK DEĞİŞİMİNDE İSTENİLEN BELGELER
Evlenen çiftlerin kimlik belgelerini yenilemeleri için öncelikle Belediyenin Nikah Dairesinin evlilik işlemlerine dairesinin evlilik işlemlerinize dair belgeleri Nüfus Müdürlüğüne ulaştırması gereklidir. Gereken diğer evraklar;
-
Eski kimlik belgeleriniz
-
Evlilik cüzdanınız
-
Biyometrik fotoğraf
-
22.5 TL değerli kağıt bedeli ödeme makbuzu