İstanbul'a ithal virüs! Vakaların arkasındaki korkutan senaryo
Bir ay öncesine kadar Ankara'nın yaşadığı corona virüsü patlamasını bugünlerde İstanbul yaşıyor. Peki bunun nedeni ne? İstanbul'da ne ters gitti? Uzmanlar yazın yaklaşık 3 milyon kişinin şehir dışına çıktığını belirterek 'ihraç edilen virüsün kente dönüşlerle yeniden ithal edildiğini' söylüyor. Ancak artışların tek sebebi bu değil.
ABONE OLEylül ayının hemen başında corona virüsündeki en yüksek vaka artışının Ankara’da olduğu gündeme gelmişti. Ekim ayı itibariyle başkentten nispeten iyi haberler gelmeye başladı. Ancak bu kez de İstanbul tehlikede. Son verilere göre İstanbul’daki vaka sayısı, Türkiye genelinin yüzde 40’ına ulaştı.
Ankara'daki vakalar ciddi artış gösterdiğinde uzmanlar bu durumu birçok nedene bağlamıştı. Ankara'daki test olanakları başka illerde olmadığı için vaka sayısının yüksek çıktığını söyleyenler de oldu, başkentte günlük vaka sayısının resmi olmayan verilere göre 1500'lere ulaştığını söyleyen de… Şimdi ise İstanbul büyük bir tehlike ile karşı karşıya. Son verilere göre İstanbul'daki vaka sayısı yüzde 50 oranında arttı. İstanbul’daki vaka sayısı Ankara'nın beş katına ulaştı.
GİDENLER DÖNDÜ, VAKALAR ARTTI
İstanbul’daki corona virüsü patlamasının nedenlerini sorduğumuz İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip eylül itibariyla pek çok tatilcinin İstanbul’a geri döndüğünü anımsatıyor. Saip, “Yani İstanbul olarak ihraç ettiğimiz Covid -19 vakalarını dönüşlerle birlikte yeniden ithal etmeye başladık” ifadelerini kullanıyor.
Hastalar ile temaslı kişilerin takipleri iyi yapıldığı için bireylerin İstanbul’a rahat bir şekilde girdiğini söyleyen Saip, “Havaların soğuması ile kapalı alanları, alışveriş merkezlerini vatandaşlar daha sık tercih etmeye başladı. Toplu taşıma araçlarındaki kalabalıklar giderek arttı, yeterince önlem alınmadan okulların açılmasının da bu artışta etkisi olduğunu söyleyebiliriz.” değerlendirmesinde bulundu.
İstanbul'da kalabalıkların önlenemediğini belirten Pınar Saip, Haziran ayındaki hızlı normalleşme adımlarının ardından bu tablo ile karşılaşacağımızı öngördüklerini ve yetkilileri uyardıklarını söylüyor. “İnsanların yoğun olarak bulunduğu ‘akıllı' denilen binalarda maalesef temiz hava sağlanmıyor, havalandırma sistemleri ile ilgili yeterince denetim yapılmıyor” diyen Saip, sözlerini şöyle sürdürdü: Alışveriş merkezleri hafta sonları çok kalabalık, metrekareye düşen insan sayısına dikkat edilmiyor. İş hayatının başlaması ve denetimsizlik sonucunda vakaların artış gösterdiğine de dikkat çekmek istiyorum.
CORONA VİRÜSÜ BİTMİŞ GİBİ DAVRANILIYOR
Televizyonların ve gazetelerin corona virüsü hakkında eskisi kadar haber yapmadıklarını dikkat çeken Saip konunun bu sayede vatandaşın gündeminden biraz da olsa uzaklaşmış olduğunu anlatıyor. Profesör Saip, “Televizyonlarda yeterince bilgilendirici yayınlar yapılmıyor, virüsün haber değeri açısından ağırlığı azalmış durumda. Toplumun gündemine sanki virüs yokmuş gibi bir durum dayatılıyor” değerlendirmesinde bulundu.