Mevlid Kandili ibadetleri: Kandil gecesi okunacak dualar kılınacak namazlar çekilecek zikirler

Hz. Muhammed (S.A.V) 'in doğum gecesi ve aynı zamanda Hicrî Rebiülevvel ayının onikinci gecesi olan Mevlid Kandili'nde hangi namazlar kılınmalı? İbadetine yön vermek isteyenlerin merak ettiği Mevlid Kandili namazı kaç rekattır ve saat kaçta kılınır? Mevlid Kandili gecesini nasıl değerlendirmeliyiz? Mevlid Kandili'nin faziletleri neler? İşte mübarek Mevlid Kandili gecesi yapılacak ibadetler

ABONE OL
GİRİŞ 14.09.2024 11:37 GÜNCELLEME 14.09.2024 11:37 GÜNCEL
Mevlid Kandili ibadetleri: Kandil gecesi okunacak dualar kılınacak namazlar çekilecek zikirler

Mevlid Kandili; kainattaki tüm manevi değerlerin, iyiliğin ve güzelliğin daimi temsilcisi, İslamiyeti en güzel şekilde aktaran ve insanlara davranış/sözleriyle örnek olan Peygamberimiz Hz.Muhammed (S.A.V)'in dünyaya gelişinin yıl dönümü olan eşsiz bir gece olma özelliği göstermektedir. Bu uğurlu gecede Peygamberimiz'in kişiliği, eylemleri, sözleri ve yaşantısı detaylı bir şekilde idrak edilecek ve Cenab-Hakk'ın sonsuz rahmet-merhametine, affedicilik-bağışlayıcılığına sığınarak derin bir yakarışa geçilecek olmanın yanı sıra Mevlid Kandili namazı hakkında da ayrıntılı bilgi temin edebilmek üzere internet mecra aracılığıyla araştırmalara geçildi. Peki, manevi anlamda ruhunu bütün nefsi kötülüklerden arındırarak berrak bir hale gelmesini, yüreğinin ve zihinlerinin ilahi huzurla kaplanarak ışıldamasını isteyen Müslümanların ağırlıklı olarak sorgulama konusu haline getirdiği Mevlid Kandili namazı nedir, kılınışı? Kutsal gecenin sevabına ve faziletine mazhar olmak isteyen müminlerin merak duyduğu konuların başını çeken Mevlid Kandili namazı nasıl kılınır, kaç rekattır? İşte Mevlid Kandili yapılacak ibadetler edilecek dualar

 

 

Mevlid Kandili resimli mesajları! 2020 en yeni anlamlı Whatsapp kandil mesajları ve sözleri

MEVLİD KANDİLİ'NDE NE OLDU?

 

 

Mevlid Kandili, Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.S) dünyaya teşrif ettiği gündür. Yılın ilk kandili olan Mevlid Kandili, duaların ve ibadetlerin kabul edildiği mübarek günlerdendir. Bu gecede bol bol dua edilmesi öneriliyor.

MEVLİD KANDİLİ HUTBESİ

Kardeşlerim! Okuduğum âyet-i kerimede Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor: “Ey Peygamber! Biz seni bir şahit, bir müjdeleyici, bir uyarıcı; Allah'ın izniyle kendi yoluna çağıran bir davetçi ve aydınlatıcı bir kandil olarak gönderdik.”1 Okuduğum hadis-i şerifte ise Peygamberimiz (s.a.s) şöyle buyuruyor: “Bana itaat eden Allah’a itaat etmiş, bana karşı gelen Allah’a karşı gelmiş olur...”2 Kıymetli

Kardeşlerim! Bugün Cuma; inananların bayramı. Bugün Mevlid Kandili; neşe, sevinç günü. Âlemlere rahmet olarak gönderilen Hâtemü’l-Enbiyâ Muhammed Mustafâ (s.a.s)’nın dünyayı teşriflerinin yıldönümü bugün. Bugün, beşeriyetin, en kutlu doğumuna şahitlik ettiği mübarek bir gündür. Bugün, insanlığın en kurak, en makûs dönemlerinden birinin daha sona ermeye yüz tuttuğu gündür. Bugün, Âdemoğlunun efkârını kaplayan küfür ve cehalet bulutlarının bir kez daha dağılmaya mahkum olduğu gündür. Bugün, yerlerin ve göklerin Muhammedî nura gark olduğu gündür.

Kardeşlerim! Kerim Kitabımızda biz müminler için en güzel örnek olarak takdim edilir Allah Resulü (s.a.s).3 Rabbimiz, kendi sevgisine mazhar olmanın, Habibini sevmeye ve onun yolundan gitmeye bağlı olduğunu bildirir.4 Zira, Peygamber sevgisi bir beşere duyulabilecek en ulvi sevgidir. Peygamberin yolu güzellikler yoludur. Peygamberin yolu, hak, hakikat, adalet, sadakat, ahlak yoludur. Onun yolu, merhamet, şefkat, hoşgörü, birlik, beraberlik yoludur. Bu yol, her iki âlemde huzur ve mutluluğa götüren kutlu bir yoldur.

Kardeşlerim! Efendimiz (s.a.s), kızgın çölün bereketsiz topraklarında bedevî insanlardan oluşan bir toplumdan İslam medeniyetinin nüvesini teşkil eden medeni bir toplum inşa etmiştir. O, aşağıların aşağısına yuvarlanmış insanlığı ulvi değerlere kavuşturmuştur. Kin, nefret ve intikam toplumunu sevgi, muhabbet, şefkat ve rahmet toplumuna dönüştürmüştür. Bu yüzdendir ki, Allah Resulü (s.a.s), bütün Müslümanların her zaman ve her asırda örnek alacağı yegâne rehberdir. Yeter ki onun rehberlik ve örnekliğine her daim başvurabilelim. Yeter ki ona hayatımızın her safhasında yer verebilelim. Yeter ki onun insanlık âlemine takdim ettiği değerlere hakkıyla riayet edebilelim.

Kardeşlerim! İnsanlık bugün doğusuyla batısıyla, kuzeyiyle güneyiyle topyekûn, çok çetin bir sınavdan geçmektedir. Bugün yaşanan amansız zulümler, yürekleri burkan şiddet, oluk oluk akan kan, dinmeyen gözyaşı, yitirilen umutlar, heba olan hayatlar, insanlığın zorlu bir vicdan imtihanından geçtiğini göstermektedir. Özellikle gönül coğrafyamızda aynı kitaba, aynı peygambere inanan, aynı duyguları paylaşan insanların birbirlerine karşı sergiledikleri acımasız tutumları hepimizi derinden yaralamaktadır.

Kardeşlerim! Unutmamak gerekir ki bu olumsuzluklar karşısında her birimizin yükümlülükleri vardır. İnananlar olarak, Kerim Kitabımız ve Efendimizin insanlığa takdim ettiği yüce değerler ile hayatımızı tezyin etmek ve bunlar uğrunda mücadele vermek hepimizin aslî görevidir. Her birimiz Rahmet Elçisinin bize miras bıraktığı hak, hakikat, ahlak, merhamet, şefkat, adalet, kardeşlik anlayışını ailemize, toplumumuza ve tüm insanlığa taşımakla sorumluyuz. Bunu başarabildiğimiz takdirde insanlık özlediği güzel günlere, saadet asrına yeniden kavuşacaktır. İşte o zaman dünya gerçek medeniyetlere yeniden yelken açacaktır. İşte o zaman Efendimizin mevlidi bizim dünyamızda gerçek anlamını bulacaktır. Gerçek şu ki; Efendimiz (s.a.s)’in örnekliği ve rehberliği, Müslümanların ve insanlığın içine düştüğü her türlü bâdireyi atlatması ve özlenen aydınlığa, vicdana, insafa kavuşması yolunda yegâne sığınaktır.

Kardeşlerim! Bu duygu ve düşüncelerle mevlid kandilinizi tebrik ediyorum. Rabbimiz! Mevlid-i Nebi’yi ülkemiz, gönül coğrafyamız ve bütün insanlığın huzuruna vesile eyle! Rabbimiz! Bizleri kendine hakiki kul, habibine gerçek ümmet olanlardan eyle!

MEVLİD KANDİLİ NAMAZI (TESBİH NAMAZI) NEDİR? MEVLİD KANDİLİ NAMAZI KAÇ REKATTIR?

İslam Dünyasında, Peygamberimiz Hz.Muhammed (S.A.V)’in hayata gözlerini açmasının yıl dönümü olarak kabul edilen Mevlid Kandili’ne has bir namaz yer almamakla birlikte, Tesbih Namazı nafile olarak bu kutsal gece için istendiği takdirde kılınabilmektedir. Öte yandan dini açıdan fazileti, bereketi, feyzi ve sevabı yüksek olan Mevlid Kandili gecesinden en iyi şekilde yararlanmak isteyen Müslümanlar için 4 rekat olan Tesbih Namazı kılınması önerilmektedir. Mevlid Kandili gecesini süslendirecek en güzel ibadetlerden biri olan Tesbih Namazı, zamansal olarak akşam yahut yatsı namazından sonra kılınabilmektedir. Birçok önemli kandil gecesinde kılındığı gibi Mevlid Kandili gecesinde de müminlerin kılabileceği Tesbih Namazı, günahların Cenab-ı Hakk tarafından affedilmesini ve bağışlamasını sağlamaktadır.

İlk etapta Tesbih Namazını kılabilmek için dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır ki, o da aşağıda yer verdiğimiz tesbihi ezbere bilmeniz gerekmektedir. Diğer bir önemli husus ise Tesbih Namazında her rekatte okunan tesbih sayısı yetmiş beşdir. Dört rekatta toplamda üç yüz tesbih okunmuş olmaktadır.

"Sübhânallâhi vel-hamdü lillâhi ve lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-azıym"

سُبْحَانَ اللهِ وَالْحَمْدُ ِللهِ وَلاَ اِلهَ اِلاَّ اللهُ وَاللهُ اَكْبَرُ وَلاَ حَوْلَ وَلاَ قُوَّةَ اِلاَّ بِاللهِ الْعَلِىِّ الْعَظِيمِ

MEVLİD KANDİLİ NAMAZI (TESBİH NAMAZI) NASIL NİYET EDİLİR?

*Mevlid Kandili gecesi için kılınacak olan Tesbih Namazına niyet edilirken şu ifadelere yer verilir:

Yâ Rabbî, niyet eyledim rızâ-i şerîfin için tesbih namazına. Yâ Rabbî, bu gece teşrifleriyle âlemleri nûra garkettiğin sevgili habîbin, başimızın tâcı Resûl-i Zîşân Efendimiz Sallallahu Aleyhi Wesellem'in hürmetine ve bu geceki esrârın hürmetine ben âciz kulunu da afv-ı ilâhîne, feyz-i ilâhîne mazhar eyle. Allâhü Ekber“.

MEVLİD KANDİLİ NAMAZI (TESBİH NAMAZI) NASIL KILINIR? MEVLİD KANDİLİ NAMAZI KILINIŞI…

->Mevlid Kandili’nde Tesbih Namazı şu şekilde kılınır:

1.REKAT:

-Tesbih namazı kılmaya niyet edilmesinin ardından ‘’Allâhü Ekber’’ diyerek namaza başlanır.

*Sübhâneke'den sonra 15 defa tesbih,

*Fatiha ve sure'den sonra 10 defa tesbih,

*Rüku’da iken 10 defa tesbih,

*Rükûdan doğrulunca 10 defa tesbih,

*Secde teşbihinin ardından 10 defa tesbih,

*Secdeden doğrulunca 10 defa tesbih,

*2.secde teşbihinin ardından 10 defa tesbih okunur.

Böylece birinci rekat kılınmış olur. İkinci rekata kalkılır.

2.REKAT:

*Fatiha'dan önce 15 defa teşbih,

*Fatiha ve Sure'den sonra 10 defa tesbih

*Rüku tesbihinden sonra 10 defa teşbih,

*Rükûdan doğrulunca 10 defa teşbih,

*Secde tesbihinden sonra 10 defa tesbih

*Secdeden doğrulunca 10 defa teşbih,

*2.secde tesbihinden sonra 10 defa tesbih

*İkinci rek'atte oturulduğunda, Et-tehiyyâtü, Allâhümme salli ve Allâhümme bârik duaları okunur.

->Üçüncü rekata kalkılır.

3)REKAT:

*Sübhâneke'den sonra 15 defa tesbih

*Fatiha ve sure'den sonra 10 defa tesbih

*Rüku tesbihinden sonra 10 defa tesbih

*Rükûdan doğrulunca 10 defa tesbih

*Secde tesbihinden sonra 10 defa tesbih

*Secdeden doğrulunca 10 defa tesbih

*2.secde tesbihinden sonra 10 defa tesbih okunur.

Böylece üçüncü rek'at kılınmış olur. Dördüncü rek'ate kalkılır.

4)REKAT:

*Fatiha'dan önce 15 defa tesbih,

*Fatiha ve sure'den sonra 10 defa tesbih,

*Rüku tesbihinin ardından 10 defa tesbih,

*Rükûdan doğrulunca 10 defa tesbih,

*Secde teşbihinin ardından 10 defa tesbih,

*Secdeden doğrulunca 10 defa tesbih,

*2.secde teşbihinin ardından 10 defa tesbih,

*Dördüncü rek'atte oturulduğunda, Et-tehiyyâtü, Allâhümme salli, Allâhümme bârik, RabbenaAtina ve Rabbenağfirli duaları okunur.

Önce sağa, sonra sola dönülerek; Es-selamü aleyküm ve rahmetüllah denir ve böylece tesbih namazı bitirilir.

MEVLİD KANDİLİNDE NASIL İBADET ETMELİ?

İşte her kandil gecesinde yapılması gereken ibadetler:

1. Kur"ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur"ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah"a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

2. Peygamber Efendimiz (sas)"e salât ü selâmlar getirilmeli; O"nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

3. Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli.

4. Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah"ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

5. Geçmişin muhasebe ve murakabesi yapılmalı; ve şimdinin ve geleceğin plân ve programı belirlenmeli.

6. Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.

7. Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.

8. Mü"minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.

9. Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

10. Kişi kendine ve diğer Mü"min kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.

11. Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı; vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.

12. Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

13. O gece ile ilgili âyetler, hadîsler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan ferden veya cemaaten okunmalı.

14. Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli; va"z ü nasihat dinlenmeli; şiirler okunmalı; ilâhî ve ezgilerle gönüllerde ayrı bir dalgalanma oluşturmalı.

15. Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.
16. Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnutlukları alınmalı; ve manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk"a niyazda bulunulmalı.

17. Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli; iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.

18. Hayattaki manevî büyüklerimizin, üstadlarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon, faks yahut e–mail çekerek tebrik edilmeli; duaları istenmeli.

19. Bu kandil gecelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalı.

MEVLİD KANDİLİ ORUCU NEDİR, NASIL TUTULUR? MEVLİD KANDİLİ'NDE ORUÇ TUTULUR MU, SEVABI NEDİR?

Dini kaynaklar doğrultusunda Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in dünyaya teşrif etmesinin yıl dönümü niteliğindeki Mevlid Kandili'nde oruç tutulmasına ilişkin bir bilgi bulunmamasıyla birlikte, mübarek gecelerin ihyasına dair özel bir ibadet yer almamaktadır; fakat ehemmiyeti yüksek geceye istinaden bilhassa oruç tutmak başta olmak üzere, namaz kılmak, kuran okumak, teşbih çekmek yahut dua etmek çok feyizlidir.

Tüm bunların yanı sıra Müslümanları rahmetiyle, bereketiyle ve faziletiyle karşılayacak Mevlid Kandili’nde Peygamber Efendimiz (S.A.V)’in doğum zamanında görülen hâlleri, mucizeleri okumanın, dinlemenin ve öğrenmenin sevabı son derece büyüktür. Öte yandan İslam alimleri tarafından önemi her defasında vurgulanan Mevlid Kandili’nde teheccüd ve nafile namazları kılmaya teşvik eden rivayetlerin çok olması sebebiyle, bu ibadetlerin mübarek gecelerde gerçekleştirilmesi daha faziletlidir. Son olarak kandil gecelerine ait olduğu kaydedilen namazları da ayrıca kılmakta bir beis yoktur; sevaptan hâli değildir.