Kimler, neden koronavirüsü ağır geçiriyor? Şifresi çözüldü!

Dünyayı kabusa çeviren koronavirüste merak edilen soru yanıt buldu. Koronavirüs hastalığını hiçbir kronik altta yatan bir hastalığı olmamasına rağmen ağır geçirenlerin genetik şifresi çözüldü.

ABONE OL
GİRİŞ 06.12.2020 23:22 GÜNCELLEME 06.12.2020 23:38 GÜNCEL
Kimler, neden koronavirüsü ağır geçiriyor? Şifresi çözüldü!

Kimler neden ağır hasta oluyor? Altta yatan kronik bir hastalığı olmamasına rağmen koronavirüs hastalığını ağır geçirenlerin genetik şifreleri çözüldü. Peki virüse yakalanmadan önce virüsü ağır geçirip/geçirmeyeceğinizi nasıl anlarsınız?

Bu sorunun yanıtını Türk Bilim İnsanı Prof. Dr. Tayfun Özçelik A Haber canlı yayınında verdi.

 

'MİKROPLARA KARŞI VERİLEN YANITLARDA BOZUKLUK OLABİLİR'

Herhangi bir kronik rahatsızlığı olmayan kişilerde de Covid-19 etkili olabiliyor. Bu soruya yanıt aradık. Hastalıktan ağır etkilenen kişilerde bağışıklık sistemlerinde mikroplara karşı verilen yanıtlarda bozukluklar olabilir. Biz bu çalışmanın sonuçlarını mayıs ayında yayınladık. 20 ülkeden 200 tıp merkezi yapılan bu çalışmalara katıldı. 600'e yakın hastalığı ağır geçiren hatta bazıları kaybedilen hastalardan DNA örnekleri alındı. Genlerini incelediğimizde mutasyonlar olduğunu saptadık.

 

İSTEYEN GEN TESTİ YAPTIRABİLİR Mİ?

Bu incelemeler günler sürüyor. Yapılan çalışmalar araştırma kapsamında yapılmıştır ama kısa bir süre içerisinden bunun rutinde de uygulanabilir bir test haline gelecektir. Bu çalışmanın sonuçlarının en önemli faydası ise tedavi yönelik bazı bulguları bizlere vermesidir.



AŞILARIN NE GİBİ BİR FAYDASI OLACAK?

Bilim dünyasnın ve bizim beklentimiz aşıların çok büyük bir rahatlama getirmesidir. Toplumun yüzde 60 kadar bölümü aşılandıktan sonra sürü bağışıklığının gelişmesinin önü açılmış olacak. Fakat aşılar hiçbir zaman için yüzde yüz başarıya götürmesi beklenmiyor.

TEDAVİ  ÇEŞİTLERİ

Başkan Trump'a uygulandığı gibi çeşitli antikor kokteylerinin bir ilaç haline getirilmesi dünyanın gündemine gelmiş bulunuyor. Mevcut hala piyasada olan ilaçların da hastalığın tedavisinde büyük yararları olduğunu görüyoruz.

COVID-19 MUTASYONA UĞRAMADI

Koronavirüs grip mikrobu gibi mutasyona uğraması henüz belgelenmedi. Bu iyi bir haberdir. Bağışıklığın ne kadar süre devam edeceğini hiçbirimiz bilmiyoruz. Veriler ortaya çıktıkça yeniden aşılama yapılıp yapılmayacağı ortaya çıkacak.