2 saatlik iş bırakma eylemi başladı

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası'na karşı Emek Platformu'nun aldığı karar doğrultusunda bugün iki saatlik iş bırakma eylemi yapılıyor. Eylem 12.00'de sona erecek.

ABONE OL
GİRİŞ 14.03.2008 10:59 GÜNCELLEME 14.03.2008 10:59 GÜNCEL
2 saatlik iş bırakma eylemi başladı

Emek Platformu'nun Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’na karşı Türkiye genelinde işyerlerinde gerçekleştireceği 2 saatlik iş bırakma eylemi saat 10.00 itibariyle başladı. Çalışanların çalışmama hakkını kullandığı iş bırakma eylemi saat 12.00’ye kadar sürecek.


Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası'na karşı Emek Platformu'nun aldığı karar doğrultusunda bugün iki saat süreyle 'uyarı amaçlı çalışmama hakkı' eylemi yapılıyor.

Türkiye genelinde işyerlerinde gerçekleştireceği 2 saatlik iş bırakma eylemi saat 10.00 itibariyle başladı. Çalışanların çalışmama hakkını kullandığı iş bırakma eylemi saat 12.00'ye kadar sürecek.

HASTANELER VE HAVAALANI

Emek Platformu'nun Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'na karşı Türkiye genelinde işyerlerinde gerçekleştirdiği 2 saatlik iş bırakma eylemi kapsamında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde ve Atatürk Havalimanı'nda çalışanlar iş bıraktı.

Emek Platformu'na bağlı sağlık çalışanları İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde iş bıraktı. Hastane önünde toplanan çalışanlar yarım gün iş bırakacaklar. Hükümete, Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'ndan vazgeçmesi çağrısında bulunan sağlık çalışanları saat 11.30'da Saraçhane Parkı'na yürüyüşe geçecekler ve burada bir basın açıklaması yapacaklar. Hastanenin sadece acil servis, kadın doğum polikliniği ve çocuk servisi hizmet verecek.

UÇAKLARDA RÖTAR

Atatürk Havalimanı'nda da yer hizmetleri ve hava kontrol bölümünde iş yavaşlatma eylemi başlatıldı. Yetkililer günde 700 uçağın imiş kalkış yaptığı hava limanında eylemin uçak rötarlarına neden olacağını bildirdiler.

İSTANBUL'DA 'SESSİZ GÜN'

Türk-İş, Hak-İş, DİSK, KESK, Türkiye Kamu-Sen, Memur-Sen, BASK, TMMOB ve Türk Tabipleri Birliği'nin de bulunduğu 17 konfederasyon, sendika ve sivil toplum örgütünden oluşan Emek Platformu'nun çağrısı üzerine bugün saat 10.00'da başlayan 'iş bırakma' eylemi, İstanbul'da etkili oldu.

Emek Platformu bileşenlerinin aldığı karar doğrultusunda emekten gelen güçlerini ve çalışmama hakkını kullanan çalışanlar, bugün sabah saat 10.00'dan itibaren iş bıraktı. Öğlen saat 12.00'ye kadar devam edecek olan iş bırakma nedeniyle, hastanelerde, demiryollarında, havaalanında, belediyelerde, havaalanı ve ulaşım hizmeti verilmiyor.

Emek Platformu İstanbul Bileşenleri, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde bir araya geldi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ve AKP hükümetini protesto eden çalışanlar, buradan Aksaray'daki Saraçhane Parkı'na kadar yürüyecek.

NERELERDE EYLEM VAR?

*Belediye hizmetleri, şehir içi ulaşım, temizlik hizmetleri
*Banliyö trenleri seferleri
*Bakım ve onarım çalışmaları
*Hava alanlarında iki saat süreyle uçuşlar yapılmıyor.
*Öğretmenler iki saat süreyle derse girmiyor ve eylem nedeniyle eğitime iki saat ara veriliyor.
*Doktorlar, eylem süresince acil vakalar dışında hizmet vermiyor
*TPAO, Tüpraş, Botaş, Petkim gibi işyerlerinin de bulunduğu 85 işyerinde çalışmalar iki saat durdu.

Tasarının Meclis Genel Kurulu'nda bu haliyle görüşülmeye başlanması durumunda aynı gün Emek Platformu bileşenlerinin yöneticileri ve temsilcileri Ankara'da toplanarak tepkilerini TBMM'ye iletecek.

SENDİKALAR NELERE KARŞI ÇIKIYOR

*Bugün, emeklilik için kadınlarda 58, erkeklerde 60 olan yaş sınırı kademeli olarak kadın ve erkeklerde 65'e, prim gün sayısı 7 binden 9 bine yükseltiliyor.

* Bazı sektörlerde yıpranma hakkı ellerinden alınıyor.

* Malullük ve ölüm aylığı hak etmek için aranan 5 yıllık hizmet süresi 10 yıla, 900 günlük prim gün sayısı ise 1800 güne yükseltiliyor.

* Aylık bağlama oranı 25 yıl çalışan biri için yüzde 60'dan yüzde 50'ye iniyor.

* Emekli aylıklarının hesaplanmasına ilişkin kazançlara enflasyon artı büyüme oranı kullanılırken tasarıda bu enflasyon artı büyümenin yüzde 30'u olarak değiştiriliyor.

* İş kazası ve meslek hastalığı sonucu yüzde 25 ve üzeri oranda sakat kalanlara bağlanan iş göremezlik gelirinin alt sınırı kalkıyor.

* Çalışan ve ölüm geliri-aylığı alan çocuksuz dul eş aylığı, yüzde 75'ten, yüzde 50'ye düşürülüyor.

* Asgari ücretin üçte biri tutarında, 6 ay verilen emzirme yardımı, bir defaya mahsus olarak verilecek.

* Asgari ücretin üç katı verilmesi kabul edilen cenaze yardımı bir asgari ücret tutarında olacak.

* Özel hastanelerden yararlanmak için sağlık hizmeti bedelinin yüzde 20'si cepten ödenecek.

* Muayene ve tedaviler için şimdilik 2 YTL; ilaç için yüzde 10- 20 arasında katılım payı ödenecek.

Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, bu işyerlerinin hepsinde otomasyonun bulunmadığı bölümlerde iki saat süreyle üretimin duracağını, satış yapılmayacağını bildirdi.

Bugünkü eylemin 3 Ocak 1991'de uygulanan genel grev kararından sonra en etkili eylem kararı olduğunu ifade eden Öztaşkın, eylemin meşru ve yasal olduğunu söyledi.

Öztaşkın, Anayasa'nın 90'ıncı maddesine göre, iç hukukla uluslararası hukukun çeliştiği noktalarda uluslararası hukukun geçerli olacağının öngörüldüğünü hatırlatarak, bu nedenle bugünkü eylemin yasal olduğunu belirtti.

Eylemin bir başlangıç olacağını kaydeden Öztaşkın, hükümetin gerekli adımı atmaması halinde bu eylemin dalga dalga Türkiye'ye yayılacağını savundu.

Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin de, kendi iş kollarında özellikle İstanbul'da eylemin ağırlığının hissedilmesini beklediklerini ifade etti.

Ayçin, bugün iki saat süreyle havaalanlarında uçuşların yapılmayacağını belirterek, iki saatlik aksamanın bağlantılı seferlerden dolayı uçuşları bütün gün boyunca etkileyeceğini ve rötarlara yol açacağını kaydetti.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ise, hükümetin, yasa tasarısıyla, çalışanın, emeklinin kazandığı hakları elinden almaya çabaladığını öne sürdü.

Hükümetin tepkiler üzerine geri adım atması gerekirken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, sendikaları, 'yalancılıkla' itham ettiğini ifade eden Koncuk, 'Sık sık demokrasi kültüründen dem vuran Başbakan, sendikaların protestosuna bile katlanamamakta ve sendikaları susturmak için türlü gayretlere girişmektedir' dedi.

'Ülkeyi yönetenlere göre, Türkiye'de kimse muhalefet etmemeli, demokratik haklarını kullanmamalı ve iktidarın her icraatına alkış tutarak, sırtını sıvazlamalıdır' diyen Koncuk, 'Çalışanların, emeklilerin, dul ve yetimlerin ağır hak kaybı yaşaması ve bu yöndeki sıkıntılarını dile getirmesi ne yazık ki iktidarın çileden çıkmasına yetmektedir' dedi.

Söz konusu tasarının, sosyal devlet ilkesine ters düştüğünü ve ülke gerçekleriyle taban tabana zıtlık oluşturduğunu ileri süren Koncuk, 'Bu nedenle Türk Eğitim-Sen, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nın geri çekilmesi amacıyla, bugün Emek Platformu'nun eylemine destek verecek ve Türk Eğitim-Sen'e bağlı eğitim çalışanları tüm yurt genelinde iş bırakacaktır' diye konuştu.