Kadir Topbaş'a vefa

Haber 7 yazarı, Prof. Dr. Recep Bozdoğan, geçtiğimiz günlerde vefat eden İBB eski Başkanı Kadir Topbaş'ın imza attığı ilkleri köşesine taşıdı ve "Böylesine müstesna bir şahsın adının, doğum yeri olan Artvin Çoruh Üniversitesi’nin veya mimarlık mesleğini edindiği Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nin adında yaşatılması çok anlamlı olacaktır." önerisinde bulundu.

ABONE OL
GİRİŞ 16.02.2021 10:11 GÜNCELLEME 16.02.2021 10:14 GÜNCEL
Kadir Topbaş'a vefa

Prof. Dr. Recep Bozdoğan/Haber7

Türkiye Kadir Topbaş’ı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde yakından tanıma fırsatı elde etti.

Kadir Topbaş 2004’te düzenlenen mahallî idareler genel seçiminde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını %45.3 oy oranı ile kazandı.

Başarılı geçen beş yıllık bir icraat döneminin ardından 2009 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına bu sefer %44.7 oy oranı ile tekrar seçildi.

Kadir Topbaş böylece İstanbul’da üst üste seçim kazanan ilk ve tek belediye başkanı olarak tarihe geçti.

Birinci icraat dönemine göre çok daha başarılı çalışmalarıyla kendine has bir tarz geliştirdi.

Bir önceki dönemin İstanbul Beyefendisi artık tüm İstanbul’un “Kadir Ağabeyi” olmuştu.

Sadece kendi partisinde değil diğer partilere mensup siyasetçiler arasında da büyük bir saygınlık kazandı.

İstanbul’u geleceğe taşıyacak birçok projeyi hayata geçirdi.

Uluslararası faaliyetlere aktif bir şekilde katıldı, İstanbul’u uluslararası platformlarda başarıyla temsil etti.

Sergilediği olağanüstü performans dolayısıyla 2014 yılında yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini %47.9 oy oranı ile kazandı.

İstanbul’un Kadir Ağabeyi erişilmesi zor bir başarıya imza attı ve İstanbul’da üst üste üç defa seçim kazanan ilk ve tek belediye başkanı olarak sadece tarihe geçmekle kalmadı, aynı zamanda hafızalara da kazındı.

Kadir Topbaş, icraatları ile yalnızca İstanbulluların gönlünde taht kurmadı, aynı zamanda uluslararası birçok kuruluşun da dikkatini çekti ve birçok alanda örnek gösterildi.

Söz gelimi Global Metro Monitor adlı endekse göre İstanbul, 2011 yılında ekonomik açıdan dünyanın en hızlı gelişen şehri oldu.

Uluslararası Kongre ve Konvansiyon Birliği verilerine göre İstanbul, yine 2011 yılında dünyada geniş katılımlı organizasyonların en çok düzenlendiği şehir oldu.

The Business of Cities-2015 Araştırmasına göre İstanbul, 2010-2015 yılları arasında dünyada ekonomik açıdan en hızlı gelişen şehir oldu.

Küresel Güç Şehir Endeksi’nde ise daha önceleri araştırma kapsamına dahi alınmazken, 2014 yılında dünyanın önde gelen şehirleri arasında 21’inci sıraya yükseldi.

Küresel-300 araştırmasına göre 2015 yılında dünyanın en büyük 20’nci iş merkezi konumuna yükseldi.

Küresel Destinasyon Şehirleri Endeksi’ne göre İstanbul, 2012-2015 döneminde New York, Singapur ve Hong Kong gibi şehirleri geride bırakarak dünyada en çok ziyaret edilen 5’inci şehir oldu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinde gösterdiği yüksek performans dolayısıyla 2016 yılında Marmara Üniversitesi tarafından Kadir Topbaş’a yerel yönetimler alanında “fahrî doktor” unvanı verildi.

Toplumun her kesiminin sevgisini ve saygısını kazanan, İstanbul Belediye Başkanlığında büyük başarı göstererek halkımızın takdirine ve teveccühüne mazhar olan Kadir Topbaş’ın adı hem belediyeler hem de devlet tarafından birçok eserde yaşatılacak ve lâyık olduğu saygıyı daima görecektir.

Ancak, böylesine müstesna bir şahsın adının, doğum yeri olan Artvin Çoruh Üniversitesi’nin veya mimarlık mesleğini edindiği Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nin adında yaşatılması çok anlamlı olacaktır.

Kalın sağlıcakla.