Fezlekeler ile ilgili çarpıcı değerlendirme: CHP 'hayır' diyecek, İyi parti...
Hürriyet Gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi bugün köşesinde HDP'li vekillerin fezlekesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Selvi yazısında "AK Parti ve MHP dokunulmazlıkların kaldırılması yönünde oy kullanacaklar. Ama asıl CHP ne yapacak?... Ama ben asıl İYİ Parti’nin durumunu merak ediyorum." ifadelerini kullandı.
ABONE OLİşte Abdulkadir Selvi'nin o yazısı;
CHP DOKUNULMAZLIKLARIN KALDIRILMASINA 'HAYIR' DİYECEK
Aralarında HDP’lilerin de bulunduğu 33 fezleke Meclis’e ulaştı. Kobani soruşturması nedeniyle Pervin Buldan başta olmak üzere 9 HDP'linin fezlekesi de bulunuyor. HDP, CHP ve siyasetin renkli ismi Cemal Enginyurt hakkında düzenlenen fezleke de yer alıyor. Meclis Başkanlığı şekil yönünden inceledikten sonra Anayasa-Adalet Karma Komisyonu’na sevk edilecek.
HDP’lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılması sadece sayı konusu değil, siyasi bir gösterge olacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Süreç ne ise aynen işleyecektir. Bu konularla alakalı komisyonlar da müzakerelerini yapar. Sonra Genel Kurul’a gelir. Genel Kurul’da da hemen eller iner kalkar" dedi.
KILIÇDAROĞLU HDP’YE DOKUNDURMAZ
AK Parti ve MHP dokunulmazlıkların kaldırılması yönünde oy kullanacaklar. Ama asıl CHP ne yapacak? CHP MYK’da dosyaların içeriklerinin incelenmesi kararı alındı. Ancak Kılıçdaroğlu 2023’e giderken her ne pahasına olursa olsun, HDP ile ittifakı sürdürmekte kararlı. Gara’da PKK’nın şehit ettiği 13 vatandaşımız için bile "13 şehidimizin sorumlusu Recep Tayyip Erdoğan'dır" diyen Kılıçdaroğlu, ittifakı yıkma pahasına HDP’lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılması yönünde oy kullanır mı? Kullanmaz. Ama ben asıl İYİ Parti’nin durumunu merak ediyorum.
ŞENTOP ANAYASA MAHKEMESİ’NE SORDU
Dün Türkiye Büyük Millet Meclisi ile Anayasa Mahkemesi arasındaki yetki tartışmasına dikkat çekmiştim.
Anayasa Mahkemesi’nin Enis Berberoğlu’yla ilgili ihlal kararını Meclis’e göndermesi üzerine TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un yetki aşımı itirazında bulunarak tavzih isteyeceğini hatırlatmıştım. Meclis Başkanı Şentop o adımı attı.
Meclis Hukuk İşleri Başkanı avukat Celalettin Gürses imzasıyla 15 Şubat tarihinde Anayasa Mahkemesi’ne gönderilen yazıda tavzih ve maddi hatanın düzeltilmesi talep edildi.
‘MECLİS’İN GÖREVİ NE’ SORUSU
6 sayfadan oluşan tavzih yazısında, Enis Berberoğlu’yla ilgili hak ihlalinin giderilmesi için kararın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildiği belirtilerek, bu işlemlerin tesisinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne Anayasa ve kanunlarla tanınan bir yetki olmadığı belirtildi. Anayasa Mahkemesi’ne, "İhlal kararının gereğinin yerine getirilmesi yalnızca ilgili derece mahkemelerinin değil, ilgileri olduğu ölçüde başta Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin görevidir" cümlesi ile ne kastedildiği soruldu.
'MAKSAT NEDİR' SORUSU
İhlal kararının Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla birlikte zaten kamuoyunun bilgisinin olduğu belirtilerek, "Meclis'e ayrıca gönderilmesinin sebebi anlaşılamamıştır" denildi.
Hak ihlaliyle ilgili kararın Meclis’e gönderilmesiyle Enis Berberoğlu’yla ilgili hak ihlalinde Meclis’in payı bulunduğu izlenimi oluşturduğu belirtilerek düzeltilmesi istendi.
Bakalım Anayasa Mahkemesi’nin tavrı ne olacak?