Çetenin içinde kimi ararsan var
Ergenekon soruşturması Ümraniye el bombaları ile start aldı. Savcılar Öz, Pekgüzel ve Taşkın’ın iddianameyi 15 gün içerisinde tamam-layacağı ifade ediliyor. İşte tutuklanan 44 kişi:
ABONE OLErgenekon’a 3 ayrı suçtan müebbet hapis istenecek
Ergenekon terör örgütü soruşturması kapsamında tutuklanan 44 kişi için iddianame 15 gün içinde hazır olacak. Çete üyeleri için TCK’nın 313, 314 ve 317’inci maddeleri kapsamında ceza talep edilecek
Terör örgütü Ergenekon operasyonu kapsamında tutuklanan zanlılarla ilgili iddianamenin hazırlanmasında sona yaklaşıldığı ve en geç 15 gün içinde mahkemeye sunulacağı öğrenildi. İstanbul Cumhuriyet Savcıları Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın’ın tutuklu bulunan 40 zanlı için halkı hükümete karşı kışkırtmak, terör örgütü kurmak veya üyesi olmak, devletin gizli belgelerini bulundurmak suçlarından müebbet hapis cezası ile 3 yıldan 43 yıla kadar değişen hapis cezaları isteyeceği öğrenildi.
40 KİŞİ TUTUKLANDI
TÜRKİYE’DE yıllardır konuşulan ancak bir türlü ortaya çıkarılamayan Ergenekon isimli örgüte yönelik olarak yürülen soruşturmada sona doğru yaklaşıldığı öğrenildi. Ümraniye’de bir gecekonduda ele geçirilen el bombaları ve TNT kalıpları üzerine başlatılan ve daha sonra Ergenekon isimli örgüte yönelik genişletilen soruşturma kapsamında aralıklarla gözaltı ve tutuklamalar devam eden ederken, bugüne kadar 40 kişi tutuklandı.
15 GÜN İÇİNDE HAZIR
Yaklaşık dokuz aydır soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcıları Öz, Pekgüzel ve Taşkın’ın beklenen iddianameyi 15 gün içerisinde tamamlayacağı ifade ediliyor. Soruşturma kapsamında aralarında Veli Küçük’ün de bulunduğu 40 şüpheli hakkındaki tutuklama gerekçeleri hakkında ‘örgüt kurmak ve yönetmek’ suçlaması kimse için kullanılmadı.
İSYAN, ÖRGÜT, GİZLİ BELGE
TERÖR örgütü Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan 40 kişi hakkında TCK’nın üç ayrı maddesinden ceza istenecek. Zanlılar hakkında TCK 313. madde ‘Halkı hükümete karşı isyana tahrik etmek’, TCK 314. madde ‘Terör örgütü üyesi olmak’ ve TCK 327. madde ‘Devletin gizli belgelerini bulundurmak’ suçlamalarından müebbet hapis ile 3 yıldan 43 yıl arasında değişen hapis cezası isteneceği belirtiliyor.
Çetenin içinde kimi ararsan var
TERÖR ÖRGÜTÜNÜ 4 DALGA VURDU
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan ve genişleyerek devam eden Ergenekon terör örgütü soruşturması İstanbul Ümraniye’de ele geçirilen el bombaları ile start aldı
İlk gözaltılar 12 - 19 Haziran 2007 tarihleri arasında yapıldı. 12 Haziran’da emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin, emekli Astsubay Oktay Yıldırım, emekli Astsubay Mahmut Öztürk, emekli Binbaşı Fikret Emek, emekli Yüzbaşı Gazi Güder, Mehmet Demirtaş, Muzaffer Şenocak, eski polis memuru Aydın Yüksek, iş adamı Kuddusi Okkır, Bekir Öztürk, Fuat Ermiş, İsmail Yıldız,Yazar Ergün Poyraz, Asuman Özdemir, Mete Yalazangil tutuklandı. Ümraniye’deki bombaların yerini ihbar ettiği ileri sürülen Ali Yiğit ise mahkeme tarafından tutuklanmış daha sonra yapılan itiraz üzerine serbest bırakılmıştı.
DOKUNULAMAZ DENİLİYORDU
ERGENEKON terör örgütü olarak isimlendirilen ve 21 Ocak 2008 tarihinde gerçekleştirilen 2. dalga operasyonda ise bir dönemin dokunulamaz kişisi JİTEM’in kurucusu emekli Tuğgeneral Veli Küçük ile birlikte eski Yüzbaşı Zekeriya Öztürk, eski Uzman Çavuş, Muhammet Yüce, Kahraman Şahin, Erol Ölmez, Erkut Ersoy, Kuvayi Milliye Derneği Başkanı Emekli Kurmay Albay Fikri Karadağ, Avukat Kemal Kerinçsiz, Susurluk hükümlüsü Sami Hoştan, Hüseyin Görüm, Oğuz Alpaslan Abdülkadir, Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın sözcüsü Sevgi Erenerol ve Abdullah Arapoğlu tutuklandı.
ERGENEKON’UN AKADEMİSYENLERİ
SORUŞTURMA kapsamında soruşturmayı yürüten savcıların talimatıyla 21 Şubat 2008 tarihinde yapılan üçüncü dalga operasyonda ise örgütün akademik kadrosu gözaltına alındı. Adli Tıp uzmanı Doç. Dr. Ümit Sayın, Doç. Dr. Emin Gürses, Levent Kara, Ümit Oğuztan, Vatan Bölükbaşoğlu, emekli Astsubay Orhan Tunç, Özalların kuyumcusu olarak bilinen Hayrettin Ertekin, gazeteci Vedat Yenerer, Muammer Karabulut, Abdülmüttalip Tongar ve Selim Akkurt tutuklandı.
Dördüncü dalga Kızılelma’ya
YÜRÜTÜLEN soruşturma kapsamında 21 Mart 2008 tarihinde yapılan operasyonda, Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Başyazarı İlhan Selçuk, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, İstanbul Üniversitesi eski rektörü Kemal Alemdaroğlu ve İP Genel Başkan Yardımcısı Ferit İlsever’in de aralarında bulunduğu 12 kişi polis tarafından gözaltına alındı. İlhan Selçuk ve Kemal Alemdaroğlu'nun da aralarında bulunduğu 7 kişi soruşturmayı yürüten savcılar tarafından sorgulandıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Aralarında İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek ve Ferit İlsever'in de bulunduğu 4 kişi tutuklandı
Dört dosyayı birleştiriyorlar Hablemitoğlu-Danıştay-Ümraniye-Ergenekon
ERGENEKON terör örgütüne yönelik soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcılarının, Ümraniye’de ele geçirilen el bombaları, Danıştay saldırısı, Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu cinayetinı tek bir dosyada birleştirecekleri öğrenildi.
MAHKEME REDDETMİŞTİ
DANIŞTAY katili Alparslan Arslan ile ona yardım ve yataklık eden kişilerle ilgili davayı geçtiğimiz ay karara bağlayan Ankara 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi, avukatların soruşturmanın Ergenekon terör örgütü kapsamında genişletilmesi talebini reddetmişti.
Ek iddianame yeni gözaltılar
ERGENEKON terör örgütü ile ilgili iddianameyi 15 gün içinde tamamlaması beklenen savcıların, Ergenekon’un perde arkasındaki isimlerinin bulunması halinde ek iddianame hazırlayabileceği belirtildi. Davanın görülmeye başlanmasının ardından da ek iddianamelerle operasyonun daha da derinleştirilerek görevdeki bazı üst düzey bürokratlara da operasyon düzenlenebileceği kaydedildi.
Çete liderleri de sorgulandı
KAMUOYUNDA seri katil olarak bilinen ve yargılandığı ilk duruşmada Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu suikastini üstlenen Durmuş Anuçin, çete lideri olduğu öne sürülen ve Kelebek operasyonu kapsamında 14 yıl 5 ay hapis cezasına çarptırılan Sedat Peker, Rulet Operasyonu kapsamında çete lideri olduğu gerekçesiyle tutuklanan Susurluk hükümlüsü Yaşar Öz, İHD eski Başkanı Akın Birdal’a yönelik suikastin azmettiricisi olan ve Piyon Operasyonu kapsamında çete lideri olduğu iddiasıyla tutuklanan Semih Tufan Gülaltay’ın da şüpheli olarak ifadesi alındı. Danıştay katili Alpaslan Arslan ile Cumhuriyete yönelik bombalı saldırıyı organize ettiği öne sürülen Osman Yıldırım ise tutuklu bulundukları Sincan Cezaevi’nde Cumhuriyet Savcıları Zekeriya Öz ve Mehmet Ali Pekgüzel tarafından 2 gün boyunca sorgulandı.