Fitre miktarı ne kadar (2021)? Fitre ne zaman verilir? Fitre (Fıtır Sadakası) kimlere verilmez?

2021 Fitre miktarı ne kadar? Din İşleri Yüksek Kurulu, 2021 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2022 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için fitre miktarını belirledi. İşte bu yıl Müslümanlara vacip olarak kabul edilen fitre miktarı

ABONE OL
GİRİŞ 30.04.2021 13:00 GÜNCELLEME 30.04.2021 13:01 GÜNCEL
Fitre miktarı ne kadar (2021)? Fitre ne zaman verilir? Fitre (Fıtır Sadakası) kimlere verilmez?

Ramazan ayının gelmesi ile bu yıl verilecek Fitre miktarı araştırılıyor. Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü ve vacip olarak belirtilen bir sadaka olan Fitre (Fıtır Sadakası) miktarı Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirleniyor. 2021 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2022 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan olan Fitre Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından paylaşıldı. Peki 2021 fitre miktarı ne kadar? İşte Diyanet tarafından yapılan açıklama?

2021 Fitre (Fıtır Sadakası) Miktarı Ne Kadar?

Din İşleri Yüksek Kurulu, 2021 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2022 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için fitre miktarının 28 TL olarak belirlendiğini açıkladı.

Geçtiğimiz yıl fitre miktarı 27 TL olarak açıklanmıştı.

Fitre Kimlere Verilmez?

Hanefilere göre fitre aşağıda belirtilen kişilere verilmez.

a) Ana, baba, büyük ana ve büyük babalara,

b) Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara,

c) Eşine,

d) Zengine yani aslî ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiye,

e) Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa (Merğinânî, el-Hidâye, II, 223-228).

Şâfiîlere ve Ebu Yusuf’a göre fitre, Müslüman olmayana da verilemez (Mâverdî, el-Hâvî, III, 387; X, 519; Merğinânî, el-Hidâye, II, 223).

Bunların dışındaki kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilir (Zeylaî, Tebyîn, I, 301).

Fitre Ne Zaman Verilir?

  • Halk arasında fitre diye bilinen fıtır sadakası Ramazan Bayramı’nın birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir. Hatta bu daha faziletlidir. Bununla birlikte, bayram günü veya daha sonra da verilebilir. Ancak, bayram namazından önce verilmesi müstehap kabul edilmiştir.

  • Şâfiî mezhebinde ise; fitreyi, meşru bir mazeret bulunmadıkça bayramın birinci gününün gün batımından sonraya bırakmak haramdır. Fitreyi Ramazan’ın ilk günlerinde vermek de caizdir (Nevevî, el-Mecmû’, VI, 128).