Son dakika: SİHA ve İHA'lardan sonra şimdi de MPT-76'ya göz diktiler!

Romanya'daki "Steadfast Defender 2021" tatbikatının sergi bölümünde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kullandığı araç, silah ve teçhizatlar katılımcı ülkelerin genelkurmay başkanları ve komutanları tarafından dikkatle incelendi.

ABONE OL
GİRİŞ 03.06.2021 17:49 GÜNCELLEME 03.06.2021 17:51 GÜNCEL
Son dakika: SİHA ve İHA'lardan sonra şimdi de MPT-76'ya göz diktiler!

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 12 NATO üyesi ülkenin katıldığı Steadfast Defender 2021 tatbikatı, dün sona erdi.

Tatbikat kapsamında Türkiye'nin yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği zırhlıları sergilendi.

TSK'IN SİLAH VE TEÇHİZATLARI SERGİLENDİ

Milli Savunma Bakanlığı, sosyal medya hesabından yaptığı görüntülü paylaşımda, "Romanya'da icra edilen Steadfast Defender 21 tatbikatında düzenlenen silah sergisinde, Türk Silahlı Kuvvetlerimizin kullandığı araç gereç, silah ve teçhizat da sergilendi." dedi.

MPT-76'YA YAKINDAN İNCELEME

Polonya Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Rajmund Andrzejczak, Türk askerlerinin ekipmanları hakkında bilgi aldı.

Andrzejczak'ın, Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Kırıkkale Silah Fabrikası'nda yerli ve milli imkanlarla üretilen Milli Piyade Tüfeği MPT-76'yı yakından incelediği görüldü.

MİLLİ PİYADE TÜFEĞİNİN ÜSTÜN ÖZELLİKLERİ

MPT-76, NATO standartları kapsamında soğuk, sıcak, kum, yağmur, çamur gibi ağırlaştırılmış ortamlarda 42 testi hatasız geçmiş durumda.

Silah, eksi 40 ve 65 derecede, basınçlı su tehdidi altında ve balçıkta bile sorunsuz çalışıyor.

"KİRPİ" VE "VURAN"A BÜYÜK İLGİ

NATO’nun Napoli Müşterek Kuvvet Komutanlığı'nın ABD’li komutanı Amiral Robert Burke de Romanya Genelkurmay Başkanı Korgeneral Nicolae Ciuca ile beraber ülkelerin stantlarını gezerken, Türkiye'nin ekipmanlarının tanıtıldığı stantlarda tatbikata katılan 3. Kolordu Komutanı Korgeneral Kemal Yeni ve 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Kurmay Albay Erdoğan Koçoğlu’ndan bilgi aldı.

Tatbikatta Türkiye'nin yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği zırhlı personel taşıyıcı ve zırhlı muharebe aracı "Kirpi" ve "Vuran" gibi zırhlı muhabere araçları da tanıtıldı.

Üye ülkelerden askerler ve davetliler, tatbikatın son bölümündeki sergi alanında Türkiye'nin aktif olarak kullandığı bu araçlara büyük ilgi gösterdi.

"ASKERLERİMİZLE GURUR DUYUYORUZ"

Tatbikatı protokol tribününden izleyen Türkiye'nin Bükreş Büyükelçisi Füsun Aramaz, yaptığı değerlendirmede, NATO için bu yılın en büyük tatbikatı olan Steadfast Defender 21'i takip ettiklerini belirtti.

Aramaz, "Ülkemiz bu sene ‘Çok Yüksek Hazırlıklı Müşterek Görev Kuvveti (VJTF)’ komutasını üstlendi. Bu çerçevede Türkiye’den 2 bine yakın askerimiz ve 200 civarında teçhizat burada Cincu'da konuşlandı. Bugün başarılı şekilde Türkiye’nin komutasında, Romanya’nın ev sahipliğinde NATO müttefikleriyle beraber bu tatbikatın başarıyla gerçekleştirilmiş olmasından dolayı mutluyuz ve tabii ki askerlerimizle gurur duyuyoruz." ifadelerini kullandı.

Büyükelçi Aramaz, komutasını Türkiye'nin üstlendiği tatbikatın ardından olumlu geri dönüşler ve tebrikler aldıklarını kaydetti.

STEADFAST DEFENDER 2021 TATBİKATI

Tatbikat, NATO kurucu anlaşmasının 5'inci maddesi gereği kolektif savunma için müttefik ülkelerle müşterek eğitim icra etmeye, birliklerin iş birliği ve koordinasyonu ile muhabere yetenekleri de olmak üzere harbe süratle hazırlık ve intikal kapasitesini test etmeye yönelik yapıldı.

Program kapsamında dün müşterek müttefik güç gösterisi günü düzenlendi.

Tatbikatta bu yıl Türkiye’den NATO Mukabele Kuvveti Kara Unsur Komutanlığı (NRF LCC) görevini üstlenen 3. Kolordu (HRF) Komutanlığı ve "Çok Yüksek Hazırlıklı Müşterek Görev Kuvveti (VJTF)" rolünü üstlenen 66'ncı Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı katıldı.

12 ÜLKEDEN 2 BİN 200 ASKER, 550 ARAÇ KATILDI

VTJF 2021 Tugay Komutanı Kurmay Albay Erdoğan Koçoğlu, açılış seremonisinde yaptığı konuşmada, Cincu eğitim alanındaki bu tatbikata 12 ülkeden 2 bin 200 asker, 550 aracın katıldığı bilgisini verdi.

Albay Koçoğlu, koronavirüs salgını, hava ve zorlu zemin koşullarına rağmen üç yıllık hazırlık süresince kazandıkları tecrübeleri bugün sahaya yansıttıklarını belirterek, bu tatbikatın alarm verildiğinde birliklerin kara, hava, deniz ve demir yolu ile intikalinin hızlı şekilde gerçekleştirilmesini test etmeye yönelik önemli bir fırsat olduğunu söyledi.

ATIŞLAR, GERÇEK MERMİLERLE YAPILDI

Gerçek mermilerin kullanımıyla fiili atışların yapıldığı tatbikatta, sniperlerdan insansız hava araçlarına, helikopterlerden tank ve zırhlı muhabere araçlarına kadar pek çok ekipman kullanıldı.

Tatbikat senaryosu olarak, Romanya'nın üçüncü bir ülke tarafından düşman işgaline uğraması ve buna karşı NATO üyelerinin Washington anlaşmasının 5. maddesi gereğince hareket ederek ortak savunma hattıyla karşı koyması uygulandı.

"TÜRK BİRLİĞİ KARŞI KOYMA GÖREVİNİ YAPABİLDİĞİNİ ORTAYA KOYDU"

Tatbikattan sorumlu NATO'nun Napoli Müşterek Kuvvet Komutanlığı'nın ABD'li komutanı Amiral Robert Burke, tatbikat sonrası düzenlenen basın toplantısında, "Çok Yüksek Hazırlıklı Müşterek Görev Kuvveti (VJTF)" rolünü üstlenen Türk birliğinin acil durumda intikal ve karşı koyma görevini yapabildiğini ortaya koyduğunu söyledi.

Türkiye'nin komutasındaki tatbikat izleyenlerin beğenisini topladı.