Yasaklar geri mi geliyor? Sokağa çıkma yasağı, hafta sonu kısıtlaması ve şehirler arası seyahat yasağı...
Hafta sonu kısıtlamaları geri gelecek mi? İçinde bulunduğumuz Temmuz ayında tüm kısıtlamaların kalkmasıyla beraber yeni normale geçilmesi, 9 günlük bayram tatilinin de bunun üzerine gelmesiyle beraber vaka sayılarında ciddi artışlar olmuştu. Yaz sezonu da hesaba katıldığında yazlık şehirlerde sirkülasyonun artması koronavirüs artışını tetikledi. Peki, sokağa çıkma yasağı ve şehirler arası seyahat yasağı yeniden mi başlıyor? İşte tüm detaylar...
ABONE OLHafta sonu kısıtlamaları geri gelecek mi? Vaka sayılarının artış göstermesiyle beraber vatandaşların en çok merak ettiği konulardan biri kısıtlamaların yeniden başlayıp başlamayacağı oldu. İçerisinde bulunduğumuz Temmuz ayı itibariyle hemen hemen her kısıtlamanın kalkması ve bunun üzerine bayram tatilinin de gelmesiyle koronavirüs vaka sayıları ciddi bir artış göstermişti. Yaz aylarında olmamızla beraberde tatilcilerin yazlık şehirlere seyahat etmesi de bu durumu doğrudan etkilemişti. Peki, sokağa çıkma yasağı ve şehirler arası seyahat yasağı yeniden mi başlıyor? İşte konuyla alakalı tüm detaylar...
Yasaklar Geri Mi Geliyor? Hafta Sonu Kısıtlamaları Geri Gelecek Mi?
Koronavirüs salgının yeniden etkisini göstermesi akıllara "hafta sonu kısıtlamaları geri gelecek mi?" sorusunu getiriyor. Vaka sayılarının artmasının ardından uzmanlar yeniden bazı tedbirlerin devreye alınması gerektiğine dikkat çekti. Ancak dün Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Demirer, ‘aşı olmayanlara’ yönelik bazı tedbirler alınması konusunda yazılı bir açıklama yaptı. Şu ana kadar bu konuyla alakalı bir açıklama yapılmazken, vaka sayılarının artması durumunda bilim kurulunun yeniden toplanması ve yeni kararların alınması bekleniyor.
Sokağa Çıkma Yasağı ve Şehirler Arası Seyahat Yasağı Yeniden Mi Başlıyor?
En çok merak edilen konulardan biri de sokağa çıkma yasağının ve şehirler arası seyahat yasağının yeniden uygulanıp uygulanmayacağı konusunda oldu. Günlük tabloyu paylaşan Bakan Koca, yaptığı açıklamada, "Vaka sayılarındaki artış hızı salgını kontrol altında tutmayı güçleştiriyor. Aşı ile bağışıklık kazanmadan tedbirlerden taviz vermenin telafisi acı tecrübelere sebep olabilir. Tedbirlere uyun, aşınızı olun." ifadelerini kullandı. Yapılan bu açıklamadan yola çıkarak aşılanmama eğiliminin devam etmesi ve vaka sayılarının artması durumunda yeniden kısıtlamaların görüşüleceği düşünülüyor.
Bilim Kurulu Üyesi Yavuz, "Zorunlu Olmalı"
Elimizde etkili aşılar olduğu halde iki doz aşılanma oranlarında istediğimiz noktaya ulaşamadığımızı söyleyen Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, aşı zorunlu olmalı mı tartışmalarına da kesin bir dille yanıt verdi. Prof. Dr. Yavuz, "Herkesin aşılı olmasını istiyoruz, gerçekten bunu ikna ederek yapmak en güzeli. Ama şu anda acil bir durum var. Delta çok bulaşıcı ve elimizde aşı da var. Bu nedenle hızla bizim aslında aşılanmayı artırmamız gerekiyor. Belli meslek gruplarında aşının zorunlu olması gerektiğini düşünüyorum ben. Öğretmenler, sağlık çalışanları gibi…
Bunlarda kesinlikle zorunlu olması lazım. Sosyal ortamlarda bulunmak isteyenler için ise diyelim ki toplantı yapacak, kongre yapacak, konser yapacak ya da restoranlara girecek, ki Türkiye'de zaten restoran sahipleri de bunu istiyor, ya aşı kartını ya da son 48 saatte yapılmış negatif sonuçlu PCR testini gösterme zorunluluğu olacak. Ancak bu şekilde toplu ortamlara girebilmeliler. Şu aşamada biz bu önlemleri almazsak yine Eylül geldiği zaman okulu nasıl açacağız diye kara kara düşünüyor olacağız. Bireysel özgürlük olarak düşünülemez artık bu. Çünkü toplumun her şeyi buna bağlı." Dedi.
Prof. Necmi İlhan, "İkinci Doz Aşılanma Yüzde 80'e Ulaşmalı"
Son günlerde artan koronavirüs vaka sayılarıyla ilgili İlhan, "Şu an için geldiğimiz noktada maalesef 20 bine dayanmış vaka sayımız. Bu yaklaşık bir ay öncesinde 4 bin 800 5 bin bandındaydı. Halen aslında 20 binde sabit kalması da çift doz aşılanan yaklaşık yüzde 40'lkık bir nüfus. Yani 25 milyon kişi sayesinde olduğunu da vurgulamak isterim. Eğer çift doz aşı olan vatandaşımız olmasaydı emin olun bu rakamlar daha yukarılara doğru 30'lara 40'lara belki 50'lere doğru yol alacaktı." dedi.
"Sağlık Bakanlığı web sayfası benim önümde. İkinci doz ortalamasında yüzde 40'lardayız." diyen İlhan, "Biz bunu bir an önce çok zaman geçirmeden diğer kurallara da uyarak yüzde 80'e çıkartırsak rahat edebiliriz. Çünkü şu dinamiği kaçırmamak gerekiyor. Aşıların antikor oluştuğu süre belli. 6 ay sonra antikorlar azalmaya başlıyor. Kimi vatandaşlarımız da çift doza rağmen daha az antikor oluşuyor.
Kimisinde 3 ay sonra kimisinde 1 yıl sonra azalıyor. Elbette bireysel farklılıklar var. Ama bugün dünyadaki litaretürde ve Türkiye'de kendi hastalarımıza, toplumumuza baktığımızda aşının etkili olma süresi 6 ay. Çift doz sayısını yüzde 80 civarına getirebilirsek ancak başarılı olacağımızı söylemek mümkün." açıklamasını yaptı.
TURYİD Başkanı Kaya'dan 2 Maddelik Öneri!
Demirer, 1 Eylül'den itibaren restoran, kafe, gece kulübü, spor salonu, sinema, konser ve düğün salonu gibi yerlerde bulunacaklara 2 doz aşı zorunluluğu getirilmesi çağrısında bulundu. Kaya Demirer, TURYİD olarak hükümetin desteğiyle gerçekleşebilecek iki yeni önerilerinin bulunduğunu kaydederek, şu ifadeleri kullandı: “Birincisi; 1 Eylül’den itibaren lokanta, kafe, bar, gece kulübü, kıraathane, spor salonları, her türlü müsabaka sahaları, sinema, tiyatro, konser ve düğün ve özel davetlere katılacak misafir ve müşterilerin 2 doz aşıyı yaptırmış olması zorunluluğu getirilmesi.
İkincisi; 1 Eylül’den itibaren 2 doz aşısını yaptırmaktan imtina etmiş sektör çalışanlarımızın kanun değişikliğiyle işverenin inisiyatifinde ileri bir tarihe kadar tek taraflı bir karar ile zorunlu ücretsiz izine çıkartılabilmesi durumu. Önerdiğimiz bu iki maddenin 1 Eylül itibarıyla yürürlüğe girebilmesi için 1 Ağustos’ta bu kararın açıklanmasıyla 4 haftalık süre içinde hiç aşılanmamış bireylerin dahi iki doz aşısını tamamlaması sağlanmış olacaktır.”