'Help Turkey' Türkiye'ye yardım edin çağrısının gerçek yüzü ortaya çıktı

Türkiye, önceki akşam bir ajans manipülasyonuyla karşı karşıya kaldı. Türkiye’nin yangınları söndürmekte “aciz olduğu” algısını yaymak için “Help Turkey” (Türkiye’ye yardım edin) başlığıyla sosyal medyada kampanya başlatıldı.

ABONE OL
GİRİŞ 03.08.2021 06:21 GÜNCELLEME 03.08.2021 06:21 GÜNCEL
'Help Turkey' Türkiye'ye yardım edin çağrısının gerçek yüzü ortaya çıktı

Türkiye'de geçen hafta başlayan orman yangınlarının birçoğu kontrol altına alındı ve bölgelerde soğutma çalışmaları yapılıyor. Özellikle Muğla ve Antalya'daki yangınlar ciddi boyutlara ulaşırken, yangınlara karşı mücadele gece gündüz sürüyor.

HELP TURKEY ETİKETİYLE ÇOK KISA SÜREDE MİLYONLARCA PAYLAŞIM YAPILDI

Tüm Türkiye yangın felaketiyle boğuşurken, dün yaşanan bir gelişme dünya gündemine oturdu. Sosyal medyada başlatılan 'Help Turkey' kampanyası kısa sürede milyonlarca etkileşim alarak dünya gündeminin üst sıralarında yer aldı. Türkiye'yi karalama kampanyasına destek veren bu etkiket altında, siyasiler, sanatçılar da paylaşımlarda bulundu.

“Help Turkey” paylaşımlarının gizli siyasi hedefi: Politik Kundakçılık

PAYLAŞIMLARIN BÜYÜK BİR KISMI BOT HESAPLARDAN YAPILDI

Fakat yapılan paylaşımlara bakıldığında, kullanıcıların büyük bir kısmının bot olduğu görüldü. Bu gerçek kısa sürede ortaya çıkarken, kampanyanın Türkiye'yi aciz ve güçsüz göstermek için oluşturulduğu da anlaşıldı.

EN ÇOK PAYLAŞIM ABD VE İNGİLTERE'DEN YAPILMIŞ

Bahsi geçen etiket ile yapılan paylaşımların yoğunluğuna bakıldığında ise öne çıkan ülkeler arasında; ABD, İngiltere, Pakistan, Azerbaycan ve Birleşik Arap Emirlikleri yer aldı.

Türkiye için şüpheli çağrı! 'Global Call Help Turkey' tuzağına dikkat!

"AJANS SUÇ ÜSTÜ YAKALANMIŞ"

Konuyla ilgili olarak birçok inceleme yapılırken, Sabah Gazetesi yazarlarından Hilal Kaplan bu araştırmalardan birini paylaştı. Kampanyayı inceleyen Akademisyen Marc Owen Jones'ın tespitlerini aktaran Hilal Kaplan, "Kampanyanın iki gün önce oluşturulmuş bot hesaplarla & sonradan başka kimliğe dönüştürülmüş hesaplarla beslendiğini, ardından bu tivitlerin silindiğini gösteriyor "Ajans" suç üstü yakalanmış." dedi.

İşte Marc Owen Jones'un yaptığı paylaşımlar:

 

ÇOK SAYIDA 'HELP TURKEY' PAYLAŞIMI YAPAN HESABIN 1 TWEETİ BULUNUYOR

Uzman isim kampanyada birçok gerçek hesabın yer olduğunu belirtse de, etiket altında yapılan paylaşımların çoğunun bot hesaplardan türediğini aktardı.

Daha sonra paylaşım yapan bazı hesapları derinlemesine inceleyen Jones, '@ege20281770' kullanıcı adlı hesaba dikkat çekti. Hesabın 2 Ağustos tarihinde kullanıma açıldığını bildiren Jones, bu hesaptan 'Help Turkey' eiketi altında çok sayıda paylaşım yapıldığını aktardı.

"TWEETLER SİLİNDİ"

Fakat burada ilginç bir durum ortaya çıktı. Çünkü bu hesaptan sadece 1 paylaşım yapıldığı görüldü. Twitter'ın hala hesapta tweet bulunduğunu kabul ettiğini ifade eden Jones, "Ancak hiçbiri yok, yani tweetler silindi" dedi. EPFL araştırmasından da bahseden Jones, etiket altında paylaşım yaptıktan sonra tweetleri silme taktiğinin Türkiye'de sıklıkla kullanıldığını bildirdi.

15 BİN TAKİPÇİLİ HESAP ASLINDA YOK

Daha sonra 15 bin takipçisi bulunan 'Badboy2147' adlı hesabı inceleyen Jones, aslında hesabın olmadığını videolu paylaşım ile gözler önüne serdi. Jones, bu taktiğin de Türkiye'de sıklıkla kullanıldığını aktardı.

Yine videolu bir paylaşım yapan uzman isim, 'toprakofficial5' hesabının 'jokerqueenn_' olarak değiştiğini gözler önüne serdi. Öte yandan hesapların aynı gün açıldığı vurgulanırken, metinler dolaşıma 'kopyala-yapıştır' mantığı ile sokuldu. Tweet sayısını artırmak için retweet özelliği kullanırlmadı ve 7 farklı dilde atılan tweetler sayesinde etiket birçok ülkede gündeme girdi.

Kampanyanın gerçek amacını tek tek sıralayan Jones, 'Türkiye'ye yardım et' kampanyasında manipülasyon yapıldığını vurguladı ve paylaşımların büyük bir kısmının bot hesaplardan çıktığını aktardı.