Karides yemek haram mı? Diyanet'ten açıklama geldi! Karides, midye, kalamar, yengeç...
Karides, midye, kalamar, yengeç yemek helal mi? Karides'in helal olup olmadığı konusunda araştıranlar için Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan açıklama geldi. Diyanet'ten yapılan açıklama birçok kişi arasında tartışmaya yol açtı. Farklı mezheplerin farklı yorumlar yaptığı deniz canlılarının yenile bilirliği konusu açıklığa kavuşmuş oldu. Peki, Karides yemek haram mı? İşte Karides hakkında Diyanet'ten yapılan açıklama!
ABONE OLDiyanet İşleri Başkanlığı (DİB) tarafından yapılan açıklamada karides, midye, kalamar ve yengecin helal olup olmadığı konusu açıklığa kavuşmuş oldu. Birçok kişinin merak ettiği ve bilgiye ulaşmak istediği konuyla alakalı Diyanet'ten açıklama geldi. Yapılan açıklamayla beraber vatandaşlar ikileme düştü. Peki, Karides yemek haram mı? İşte Karides, midye, kalamar ve yengeç hakkında Diyanet'ten yapılan açıklama...
Karides, Midye, Kalamar ve Yengeç Yemek Haram mı? İşte Diyanetten Yapılan Açıklama!
Kur’an-ı Kerim’de, denizden elde edilecek yiyeceklerin helal olduğu bildirildi. (Mâide, 5/96; Fâtır, 35/12). Hz. Peygamber de (s.a.s.),
Denizin suyu temiz, ölüsü helaldir.” (Ebû Dâvud, Tahâret 41) buyurdu. Hanefi mezhebi, zikredilen naslarda helal olduğu belirtilen “deniz hayvanları” ifadesi ile balık türünün kastedildiği, dolayısıyla balık sınıfına girmeyecek midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının helal olmadığı görüşünü benimsemiştir (Kâsânî, Bedâi’, V, 35).
Şafii mezhebinde, konu ile ilgili şöyle bir ayrım yapılmıştır: Deniz canlıları sadece suda yaşayabiliyor veya sudan çıktığında boğazlanmış hayvan gibi kısa sürede ölüyorsa, şekline ve de ölüm durumuna bakılmaksızın yenmesi helaldir.
Ancak aslen suda yaşayan fakat karada yaşayabilme özelliğine de sahip olan hayvanlara gelince bunlardan eti yenilen kara hayvanlarına benzeyenlerin yenmesi, boğazlanması şartı ile helal, eti yenmeyenlere benzeyenlerin yenmesi ise haramdır. Buna göre kurbağa, yengeç, kaplumbağa veya su yılanının yenmesi helal değildir (Remlî Nihayetu’l-Muhtac, VIII, 113,150-152.)