DGS tercih sonuçları açıklandı mı? 2021 ÖSYM DGS yerleştirme sonuçları nasıl sorgulanır?

Ön lisans eğitimlerini lisans programlarına taşımak isteyen binlerce öğrenci DGS puanı ile geçiş yapmak istedikleri üniversiteleri ÖSYM’ye bildirdi. Yerleştirme işlemleri okul kontenjanları, taban puanlar, tercih sıralaması dikkate alarak gerçekleştiriliyor. DGS tercih sonuçları ösym.sonuc.gov.tr adresinden T.C. kimlik numarası ve şifreyle sorgulanacak. Peki DGS tercih sonuçları açıklandı mı? İşte DGS yerleştirme sonucu öğrenme ekranı!

ABONE OL
GİRİŞ 14.09.2021 09:40 GÜNCELLEME 14.09.2021 09:40 GÜNCEL
DGS tercih sonuçları açıklandı mı? 2021 ÖSYM DGS yerleştirme sonuçları nasıl sorgulanır?

Üniversitelerin ön lisans bölümlerinden mezun olan veya mezun olma şartlarını yerine getiren binlerce öğrenci DGS ile eğitimlerini 4 yıla uzatmanın planlamasını yapıyor. DGS puanlarını göz önünde bulunduran adaylar yerleşmek istedikleri üniversiteleri 7 Eylül'e kadar ÖSYM'ye bildirmişti. DGS'de tercihleri okul kontenjanları, tercih sırası ve sınavdan alınan sonuçlara göre yerleştirilecek. Puanları eşit olan ve aynı bölümleri tercih eden öğrencilerde ise yüksek puanlı öğrenci ilk yerleştirme hakkına sahip oluyor. Merkezi yerleştirmelerde herhangi bir üniversiteye kayıt hakkı kazanmayan öğrencilere ise ek tercih düzenlenecek. Ek tercihte boş kalan ve kayıt yaptırılmayan kontenjanlar için geçerli olacak. Peki 2021 DGS tercih sonuçları ÖSYM tarafından ne zaman açıklanacak? 

2021 DGS Tercih Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

DGS tercih sonuçları için bekleyiş süreci devam ediyor. ÖSYM DGS 2021 yerleştirme sonuçları için bir tarih bilgisi paylaşmadı. Geride bıraktığımız yıl tercih sonuçları 5 gün içerisinde adayların erişimine açılmıştı. 7 Eylül'de sona eren tercih sonuçlarının en geç 1 hafta içerisinde açıklanması bekleniyor. ÖSYM tercih ve yerleştirme sonuçlarını genellikle sabah erken saatlerde ilan ediyor.

DGS Tercih Sonuçları Nasıl Sorgulanır?

Tercih sonuçlarına osym.gov.tr adresi üzerinden açıklanacak. Sonuçları sorgulamak isteyen adaylar ÖSYM aday şifresi ve T.C. kimlik numarası ile sisteme giriş yaparak sorgulama işlemi yapabilir. Sorgulama ekranında adayların yerleştikleri üniversiteler, kayıt tarihleri ve kayıt için istenen belgeler yer alacak.

DGS Yerleştirme İşlemleri Nasıl Yapılacak?

DGS yerleştirme işlemleri adayların puanları, tercihleri ve üniversitelerin kontenjanlarına göre bilgisayar ortamında gerçekleştirilecek. 4 yıllık programlara yerleştirmelerde en önemli rolü puan üstlenmektedir. Örneğin bir aday Sakarya Üniversitesini ilk tercihte göstersin, diğer bir aday dördüncü sırada yer versin. Tercih sıralamasına bakılmaksızın puanı yüksek olan öğrenci yerleştirilecek.

DGS Ek Tercihler Ne Zaman Başlayacak?

DGS ek tercih işlemlerinin detayları  yerleştirme sonuçlarının açıklanması ile belli olacak. ÖSYM yayınlayacağı kılavuz ile boş kalan kontenjanları ve taban puanları belirleyecek. Adaylar belirlenen tarihler içerisinde ek tercihler için başvuru yapacak. İlk tercih sonuçlarına göre herhangi bir üniversiteye kayıt hakkı kazanan adaylar ek tercih başvurusunda bulunamayacak. Başvurular ÖSYM üzerinden yapılırken adaylardan 25 TL ek tercih ücreti alınacak. 

Kayıt Hakları 1 Yıl Boyunca Geçerli Olacak!

ÖSYM kılavuzunda yer alan bilgiye göre DGS sonuçlarına göre bir yükseköğretim lisans programına yerleştirilen adayların kayıt hakları yalnızca 2021-2022 eğitim öğretim yılı için geçerli olacak.  Herhangi bir üniversiteye yerleşen öğrenciler kayıt işlemleri için ilgili üniversiteye başvuracaklardır.